Boktips
14 december 2018 06:30

Julklappstips: Massa böcker till hästälskaren

BoktipsLetar du efter en bra bok att läsa under julledigheten? Eller behöver du tips på böcker att ge bort i julklapp? Här får du hjälp av Ridsport att välja mellan 14 härliga hästböcker.

Julklappstips: Massa böcker till hästälskaren
Peder Fredricons bok, utgiven av Max Ström.

Peder Fredricson

Skärmavbild 2018-11-21 Kl. 15.43.50I den här boken berättar Peder om den slingriga vägen till framgång – och om hemligheten som förändrade hans liv. Det är en fängslande och detaljrik berättelse som är rikt illustrerad med både privata bilder från hans uppväxt och helt nytagna bilder bakom kulisserna på de stora tävlingarna.

Fascinerande läsning för alla som vill hitta sin egen väg till framgång.
Författare: Peder Fredricson och Lisen Lindahl (utgiven 2018).

Finns i vår bokshop.

Flickan på den dansande hästen

Skärmavbild 2018-11-22 Kl. 10.13.18OS i London 2012. Charlotte Dujardin och Valegro tar sig mjukt och till synes enkelt igenom alla svåra dressyrrörelser. Sex minuter senare har de satt nytt olympiskt rekord med ett resultat på över 90 procent. De slog en hel värld med häpnad. Sedan dess har Charlotte och Valegro vunnit allt som går att vinna.

I boken Flickan på den dansande hästen: Min och Valegros väg till toppen berättar Charlotte Dujardin för första gån sin fantastiska historia. Om hur hon gick från hästskötare till olympisk guldmedaljör samt om hennes och Valegros unika relation. Det är en öppenhjärtig, ofta humoristisk och avslöjande inifrånskildring om ridsportens tuffa villkor.
Författare: Charlotte Dujardin (utgiven 2018).

Finns i vår bokshop.

Nära samspel med hästar

Skärmavbild 2018-11-21 Kl. 10.24.00I boken tar författarna med läsaren till stallet hos sexton av de allra främsta svenska mästarna inom de fyra disciplinerna hoppning, dressyr, trav och galopp, däribland Peder Fredricson, Tinne Vilhelmson Silfvén, Stig H Johansson och Per-Anders Gråberg.

I spännande samtal delar Sveriges hästelit generöst med sig av sina tankar om och erfarenheter av hur man lyssnar på sin häst, hur man gör sig förstådd och om vikten av att ta hänsyn till varje hästs unika behov.
Författare: Amelie Ehrensvärd Cardell och Susanne Martinelle (utgiven 2018).

Finns i vår bokshop.

Träna hästen för framgång och hållbarhet

Skärmavbild 2018-11-21 Kl. 16.25.13Många ryttare har höga ambitioner i sin ridning men tappar tränings- och tävlingstillfällen på grund av skador på sin häst. Forskning har samtidigt visat att skaderisker påverkas av hur träningen läggs upp.

Men genom rätt kunskap kommer man långt, och sparar både tid och pengar. Träna hästen för framgång och hållbarhet fokuserar på hur man som ryttare kan ge hästen bäst förutsättningar att utföra det man begär, men också på hur hästens fysiska form kan utvecklas.
Författare: Cecilia Lönnell (utgiven 2016).

Finns i vår bokshop.

Ridningens anatomi

Skärmavbild 2018-11-21 Kl. 16.31.57Gillian Higgins förmedlar insikter om hur man som ryttare hittar den perfekta harmonin med sin häst genom att måla anatomiska kartor på hästarna och låta ryttarna bära speciella anatomiska dräkter.

Boken handlar om hur man lägger upp ett säkert, varierat, roligt och effektivt träningsprogram. Den ger ryttaren de nödvändiga verktygen för att fatta väl underbyggda beslut som hjälper både ryttaren och hästen att prestera på topp, känna glädje och tillfredsställelse och utveckla sin förmåga.
Författare: Gillian Higgins med Stephanie Martin (utgiven 2017).

Finns i vår bokshop.

RehabHorse 1 – Vägen till en friskare häst

Skärmavbild 2018-11-21 Kl. 17.12.17En bok fylld med vanliga skador, orsaker och åtgärder/rehab-progam som inte bara handlar om hästens muskler och avskrittning, heller inte bara om senskador/skelett eller om ryttarens sits och hjälper. Den handlar och utgår från samspelet av allt detta, i vårt dagliga användande av hästen.

Boken är skriven med ett enkelt och rakt språk och dessutom försedd med träningsprogram samt stretch och massageövningar för hela rehabiliteringsperioden.
Författare: Åsa Pernes ‬och Charlotta Lindgren (utgiven 2018).

Finns i vår bokshop.

Ultimata träningsjournalen

Skärmavbild 2018-11-21 Kl. 17.18.55Det ligger i tiden att strukturera sin träning, ha god överblick på helhetsbilden och nörda in sig på detaljer. Den ultimata träningsjournalen innehåller allt du behöver för att få full kontroll på både din egen och hästens träning och omvårdnad.

Oavsett om ditt mål är att få en hållbar fritidshäst, få en bra inlärningskurva inför trickuppvisningar eller om du satsar på nästa mästerskap kommer den här journalen att fylla dina behov.
Författare: Lina Zacha och Barbro L Russ (utgiven 2018).

Finns i vår bokshop.

Märtas stalljul

Skärmavbild 2018-11-22 Kl. 13.28.35Det lackar mot jul och i Märtas stall förbereder alla sig för fullt för det stora firandet. Märta och hennes bästis Maja bakar och övar på julsånger, men mest ororar de sig inför luciatåget som ska ske till häst. Det är ju så mycket som kan gå snett! Ridläraren Kattis sjunger ju falskt, stalltjejen Vanessa bråkar om allt, och alla kommer titta … Till råga på allt blir stallets vildaste häst framröstad till årets lucia!

”Hästar” är en humoristisk serie som ingår i Lätt-att-läsa. Underhållande läsning som beskriver kärleken till hästar, livet i stallet, känslor och vänskap. Nybörjarläsaren får också en del fakta på köpet.
Författare: Erika Eklund Wilson (utgiven 2018)

Finns hos återförsäljare på nätet.

Ett med hästen i naturen

Skärmavbild 2018-11-22 Kl. 13.15.09Ett med hästen i naturen – Tips & idéer för den ultimata uteritten för alla ryttare och hästar, är senaste boken i serien Kreativ Ridning. Den här gången sker det i skog och mark. Genom att utnyttja allt som terrängen, vägarna och omgivningarna erbjuder får du stor variation i träningen.

Oavsett om du är van vid att rida ut men söker nya utmaningar, eller om du är ovan vid att rida utanför ridbanan, finner du goda råd och inspiration. Här finns något för alla. Till exempel hur du gör hästen trafiksäker, tränar galoppiruetter, anlägger naturbanor och dressyrtränar i naturen. 
Författare: Barbro Lagergren, Lina Zacha (utgiven 2017).

Finns i vår bokshop.

Ekonomi i ridsportföreningen

Skärmavbild 2018-11-22 Kl. 09.52.43Ekonomi i ridsportföreningen ger grunden och lyfter utvecklingsmöjligheterna för föreningen som vill jobba aktivt med verksamhetens ekonomi. I boken finns fakta, frågeställningar och tips medan du här hittar några exempel på hur en förening kan jobba med sina utmaningar. Syftet med dessa beskrivningar är att visa på exempel som kan inspirera.

I boken hittar du även tips med tillhörande länkar till hemsidor och mallar som hjälper till i arbetet.
Författare: Maria Thun, Marlene Bernfalk, Fanny Gustaver (utgiven 2016).

Finns hos återförsäljare på nätet.

Hästens grundarbete

Skärmavbild 2018-11-22 Kl. 09.55.49Oavsett vilken nivå du rider på eller siktar mot är det grunderna i arbetet som är det viktigaste. Pether Markne är elitryttare och A-tränare. Det är grunden som är grejen understryker han när han nu för första gången samlar sina kunskaper och erfarenheter i en bok.

Hästens grundarbete går kunnigt och pedagogiskt igenom de bärande delarna för en mer hållbar och rolig träning. Boken bjuder på Marknes bästa tips för att öka hästens ridbarhet, och visar flera övningar som förklarar hur och varför hästen ska arbetas på ett visst sätt.
Författare: Pether Markne (utgiven 2014).

Finns hos återförsäljare på nätet.

Hästens arbete i töm

Skärmavbild 2018-11-22 Kl. 10.11.39Hästens arbete i töm. Tömkörning – grunden för ridning och körning är en riktig klassiker. Här bjuder författaren Anders Eriksson på grundläggande tips och råd som underlättar när du ska arbeta din häst.

Att arbeta hästen i töm är en vanligt förekommande utbildnings- och träningsmetod vid såväl grundutbildning som vid arbetet med den äldre hästen. Förutom att arbetet befrämjar kommunikation och ledarskap så ger det också möjlighet att arbeta hästen och ponnyn utan sadel eller ryttarens tyngd. Många veterinärer rekommenderar ofta detta arbete i rehabiliteringssyfte.
Författare: Anders Eriksson (utgiven 2008).

Finns i vår bokshop. 

Ponnykompisar – Hoppet

Skärmavbild 2018-11-21 Kl. 15.47.41När Ellen hoppar över ett hinder med sin ponny Ulv blir Stig avundsjuk och vill också testa. Det går inte så bra, Ellen säger att Stig gör fel och att han rycker Bim i munnen när han hoppar. Men Ellens mormor Eva lovar att lära Stig hur man ska hoppa med ponnyn Bim.

De börjar med att galoppera över en bom och sedan får Stig testa att hoppa igen, och den här gången ska han göra bättre ifrån sig och inte dunsa ner i sadeln när Bim landar på andra sidan hindret. Boken är en fortsättning på Den röda vanten och Uteritten och rekommenderas för barn i åldrarna 6-9 år.
Författare: Malin Eriksson och Ingrid Flygare (utgiven 2018).

Finns hos återförsäljare på nätet.

Working equitation

Skärmavbild 2018-11-22 Kl. 09.58.30Working Equitation, WE, godkändes som en ny tävlingsgren i Sverige under 2009. I WE ingår bland annat dressyrtest, en hinderbana att rida på poäng och en bana att rida på tid.

Precis som i fälttävlan har du flera moment i Working Equitation vilket gör det till en väldigt komplett sport för en häst. Sporten utvecklar och förbättrar ryttarens balans, sits, hjälper, koordination, planering av bra ridvägar och anpassning av tempo.

Boken går igenom hästens och ryttarens förutsättningar och vilken utrustning som behövs. De olika tävlingsmomenten beskrivs ingående och du hittar även ett kapitel om hinderbygge och övningar.
Författare: Eva Eternell Hagen (utgiven 2011).

Finns hos återförsäljare på nätet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden