Körning
3 februari 2021 16:52
Ridsportplus

Junior tar över ”Kungen”

På gångNu tar en av Sveriges bästa juniorer, Ester Fagerlind, över en av Sveriges bästa körhästar, O’man. En spännande kombination med höga mål för samarbetet. Med i gänget finns också Menai Diego, Esters mycket lovande körponny som bara blir bättre och bättre. Möt Ester Fagerlind, Johan Herner och stjärnan O´man i ett långt reportage som även innehåller film!

Junior tar över ”Kungen”
Ester Fagerlind bakom Kungen. Foto: LottaPictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Elitkusken Johan Herner och den brune valacken O’man (e Cathageno-Billion xx, uppf Harriet Torgander) har varit ett team i många år. På topp, både indiviuellt och i lag, både internationellt och på hemmaplan. De har hunnit med det mesta, de har vunnit eller varit placerade i nästan allt som erbjudits i sportkörningssammanhang. Och O’man har också bidragit till att Johan Herner fått 2020 års championatstecken – bäst i sin gren.

Men nu känns det rätt att lämna över. Johan har fler, yngre körhästar på gång och gillar vad han ser när Ester Fagerlind kör, både sin egen ponny och den brune valacken som för det mesta kallas ”Kungen”.

Tanken på att Ester skulle ta over hästen har funnits där ett tag. Ester och kuskkollegan och kompisen Sanna Manfredsson började träna hemma på Johans anläggning i Krika mellan Klippan och Åstorp i nordvästra Skåne. Duktiga tjejer med kapacitet, erkänt goda körkunskaper och en vilja att lära sig mer. Mycket mer.
– Jag har lärt mig så väldigt mycket sedan vi började hos Johan, menar Ester, som ändå är uppväxt i en sportkörningsfamilj.
– Vi tränar, vi fixar, vi kör våra egna ponnyer och även då Johans hästar. Vi gör det mesta i stallet också, säger hon med ett leeende.

E.fagerlind-4
Mentorn Johan Herner med adepten Ester Fagerlind. Foto: LottaPictures
E.fagerlind-10
Klivet upp till häst känns extra spännande med Kungen framför vagnen. Foto: LottaPictures
E.fagerlind-11
Ett ekipage på gång. Foto: LottaPictures
E.fagerlind-5
Diego blir bättre för varje dag. Foto: LottaPictures
Sportkörning.Kusken Ester Fagerlind Foto: Lottapictures
Härligt med två toppkillar i stallet. Foto: LottaPictures

– Jag har också alltid gillat O’man. När min ponny Diego skulle köras in så var det Johan och hans sambo Caroline som fixade det och då blev jag ju också mer bekant med ”Kungen”.

Båda har också groomat till Johan och O’man på flera tävlingar och även med senaste VM-hästen Abkaers Stuntman. Till vardags kallad ”Kjelle”.

Ester var med  vid det senaste världsmästerskapet för enbetsekipage som gick i Frankrike förra året i coronapandemins skugga. En otrolig erfarenhet för alla i teamet.

Ester Fagerlind fyller 16 år i år och avslutar nian i vår. Hon ser inga problem med att plugga, köra en ponny och en stor häst på elitnivå, samarbeta med Johan som tränare och mentor och, förhoppningsvis, kunna tävla en hel del i år. Tufft program, javisst, men vill man så.

Målet för den store brune är Europamästerskapet i enbet för unga kuskar. Förhoppningsvis hålls det i slutet av augusti i Frankrike.

Annars kommer det fler tävlingar. O’man är pigg och glad och inte alltid så lätt att köra som han kanske ger sken av.
– Han kan vara riktigt på hugget. Även om han kommit upp lite i åren, menar Johan.

Det är många projekt runt gänget i Krika. Sanna och Ester ska träna sina ponnyer för Johan, O’man ska tränas, Johan ska ha hjälp med övriga hästar, det ska groomas och inte minst hjälpa till om det behövs med satsningen med godkände ponnyhingsten Störtebekers Big Cracker som Johan Herner tränar mot världsmästerskapet för ponnyekipage.

Och så ska Kungen ha sin dagliga uppmärksamhet. Är man en av Sveriges bästa sportkörningshästar så är man. Nu ska han upp till bevis ännu en gång, tillsammans med en mycket målmedveten tjej på kuskbocken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden