Prylspaning
20 april 2017 20:00

Kamera i släpet ger ökad trygghet

Har du undrat vad hästen har för sig i transporten när du kör? En backkamera ger dig full uppsikt.
Sommaren 2015 testade Ridsport fyra backkameror. Här finns testet, i en uppdaterad version.

Kamera i släpet ger ökad trygghet
En vanlig backkamera, som egentligen är anpassad för att sätta bak på bi-len, fungerar lika bra att montera i transporten för att hålla koll på hästen under resan. (arkivbild)

Detta test är en återpublicering, testet publicerades första gången i Ridsports pappersutgåva i juni 2015. Priser och produktfakta är uppdaterade i texten nedan.

Kameraövervakning i transporten låter väldigt dyrt, men faktum är att det inte alls behöver kosta så mycket. En vanlig backkamera, som egentligen är anpassad för att sätta bak på bilen, fungerar lika bra att montera i transporten för att hålla koll på hästen under resan. Det enda kravet är att backkameran måste ha trådlös bildöverföring. Bildmonitorn placerar du som vanligt på instrumentbrädan i bilen och kopplar in i cigarettuttaget.
Kameran däremot kräver ström- försörjning från transporten för att fungera. Här bör du ha grundläggande kunskap om elektronik innan du börjar klippa av och skarva sladdar. Rådfråga någon kunnig om du inte kan själv.
Om du inte äger transporten du ska köra med, och därför inte vill montera en fast kamera, går det lika bra att koppla in kameran till ett bilbatteri. Tänk bara på att fästa batteriet ordentligt i transporten och se till att hästen varken kommer åt batteriet eller sladdarna till kameran. 

Ger full kontroll
Om du reser långa sträckor med din häst, har en häst som lätt stres- sar upp sig eller en orutinerad häst i transporten, är det extra skönt att ha koll på vad som händer under resan. Att behöva stanna längs vägkanten för att se till din häst om det brakar och gungar är inte alltid lämpligt ur trafiksynpunkt. Många vägrenar är smalt utforma- de och högst olämpliga att stanna på med en transport.
Det kan även öka stressen för din häst om ekipaget stannar och du kikar in titt som tätt. Ofta är det bättre att hålla sig i rullning så att hästen får annat att tänka på och måste hålla balansen i stället för att försöka ta sig ut.
Väl framme på tävlingsplatsen kan du bevaka din häst utan att behöva gå in till den varje gång. Du ser enkelt från bilen vad den har för sig och du kan lämna den i lugn och ro. 

Så här utfördes testet
Det finns ett flertal modeller och märken av backkameror att köpa på marknaden, men är det någon skillnad på dem? Ridsport har testat fyra olika modeller för att se vilken som lämpar sig bäst i en hästtransport.

Under testet användes fyra olika kameramodeller – samtliga med färgdisplay, mörkerseende och trådlös bildöverföring. Kamerorna testades både i stadsmiljö och på landsväg för att se om någon skillnad fanns på mottagningen.
För att testresultatet skulle bli så rättvist som möjligt användes samma bil och transport under hela testet, en Skoda Octavia tillsammans med en Kylingekärra med träväggar. 

Relativt likvärdiga
Förutom storleken på bildskärmarna och bildens klarhet fanns inga markanta skillnader mellan de olika modellerna. Samtliga modeller kopplades in på samma sätt, bra bruksanvisningar över funktioner fanns i kartongerna och kamerorna fyllde sin funktion – både i ljus och mörker.
Vilken kamera du väljer till din transport handlar i slutändan om tycke och smak. Vill du satsa på en robust kamera med extra funktioner eller en enklare med få funktioner – och hur mycket vill du spendera för att få den bästa bilden? 

 

 

Proffsig bild

Olsson i Ellös set 1l
Pris: 4 120 kr
www.oie.se

En backkamera för professionellt bruk med rostfritt kameraskydd. Fyra kameror kan kopplas in i systemet och anslutas till samma bildskärm. Skärmen mäter 5,6”. Kameran tar även upp ljud från transporten. Uppvärmning av linsen vid kallt väder motverkar fukt på kameran.
Omdöme: En riktigt trevlig och rejäl backkamera med lagom stor bildskärm. Kameran är enkel att montera och har en bra bruksanvisning (dock för installation på bil och inte i transport). Bilden var väldigt tydlig och klar på displayen under hela testet oavsett var vi körde. Det kan vara störande under färd med ljudupptagningen, men den är enkel att stänga av. 

 

Största skärmen

Conrad FRV7-1
Pris: 3 999 kr
www.conrad.se

Backkamera med 25 meters räckvidd och nattsikt upp till 5 meter. Bild- skärmen mäter hela 7” och tre extra kameror kan kopplas in i systemet. Kameran erbjuder stor, vidvinklig bild för god uppsikt i transporten.
Omdöme: En bra backkamera som ger en klar och fin bild under hela testet. Bildskärmen är stor, erbjuder enkla menyer och startar snabbt. Kameran känns robust och hållbar. Av någon anledning gav bildskärmen störningar emellanåt på bilradion. Mottagningen är stabil och tack vare bra bruksanvis- ning är kameran lätt att installera.
En backkamera för professionellt bruk med rostfritt kameraskydd. Fyra kameror kan kopplas in i systemet och anslutas till samma bildskärm. Skärmen mäter 5,6”. Kameran tar även upp ljud från transporten. Uppvärmning av linsen vid kallt väder motverkar fukt på kameran.

 

 

Liten och billig
Backkamera Biltema
Pris: 1 199 kr
www.biltema.se

En backkamera med trådlös digital överföring med en räckvidd på 100 meter. Kameran är vattentät och ger vidvinklig bild. Bildskärmen mäter 4,3” och kopplas in i cigarettuttaget i bilen. Kameran är utrustad med mörkerseende för bild även i mörka miljöer.
Omdöme: En välfungerande kamera i litet format. Bildskärmen är testets minsta men behöver egentligen 
inte vara så mycket större för att ge
 en översiktsbild av vad som händer i transporten. Kameran och skärmen ger en ganska plastig känsla men bibehåller god mottagning. Bildskärmen ger en bra men ganska grynig bild. Kameran är lätt att installera och flera kameror kan anslutas i samma system. 

 

 

Rejäl med bra skärm 

TrailerCam 5d
Pris: 3 895
www.ludaelektronik.com 

En kamera som är speciellt utvecklad för hästtransporter. Trådlös och stör- ningsfri bildöverföring till en 5” skärm. Kameran är vattentät, har 5 meters nattsyn och ger en 120 graders vidvink- lig bild. Fyra kameror kan kopplas in i systemet. Omdöme: En rejäl kamera med en bra
bildskärm. Den detaljerade bruksanvisningen gör kameran lätt att montera
 i transporten. Kameran gav en mycket bra bild under hela testet och ger ett hållbart intryck. Flera kameror kan enkelt anslutas i systemet, vilket kan vara bra i exempelvis lastbilar. Menyn på bildskärmen är bra och enkel att förstå sig på. 

Detta test är en återpublicering, testet publicerades första gången i Ridsports pappersutgåva i juni 2015. Priser och produktfakta är uppdaterade i texten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden