Sverige
8 maj 2021 14:20
Ridsportplus

Kamp väntas om platserna i förbundsstyrelsen

FörbundsstämmanSju namn till fem platser i förbundsstyrelsen har nominerats vid lördagens stämma i Svenska Ridsportförbundet. Därmed är det långtifrån klart hur den nya förbundsstyrelsen ser ut. På stämman har den första motionen nu avhandlats, och den ledde till en debatt där åsikterna gick starkt isär.

Kamp väntas om platserna i förbundsstyrelsen
74 föreningar deltar i årets stämma. På förra stämman deltog 39 föreningar. Foto: Skärmdump

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När nomineringarna gjordes under stämman dök två nya namn upp vid sidan av valberedningens förslag. Stockholms läns Ridsportförbund nominerade Thomas Törnkvist, och Gotlands Ridsportförbund nominerade omval av Cecilia Stenström.

Valberedningens förslag utgörs av Per Bergström, Göran Dahlin, Charlotte Palmstierna, Camilla Sjölund Lundevall samt Torbjörn Wahlborg.

Stockholms RSF nominerade också Camilla Modenius till ledamot i tävlingssektionen.

Därmed kommer voteringar att äga rum när valen förrättas senare under stämman. Ingen annan än Ulf Brömster nominerades dock till ordförandeposten, och några nya nomineringar gjordes inte heller till ordförandeposterna i sektionerna.

Nederlag i första voteringen

Första voteringen har redan gjorts, och den gällde arvoden till ordförande och ledamöter i styrelse och sektioner.
Valberedningens ordförande Gunilla Öhman sade att ridsportens arvoden är lägre än inom andra idrotter. Valberedningen föreslog en höjning från 8 till 10 basbelopp för Svenska Ridsportförbundets ordförande, och från 3 till 4 basbelopp för sektionerna, varav 1,5 basbelopp (tidigare 1) ska tillfalla ordföranden.

Prisbasbeloppet är för 2021 47 600 kronor.

Ett förslag från Billdals Ridklubb om att behålla nuvarande nivå föll. Röstsiffrorna blev 449 mot 109.

Första motionen skapade debatt

Ändringar i stadgarna klubbades enhälligt. En ändring innebär att det ska vara minst 40 procent av ettdera könet i förbundsstyrelse och sektioner, och stämman beslutade att den ändringen ska gälla omedelbart, det vill säga redan vid dagens val.

Därefter började behandlingen av motioner och redan den första motionen, där tre distrikt kräver en omfördelning av pengarna så att distrikten får mer resurser, ledde till en debatt.

Det är Stockholms, Dalarnas och Skånes Ridsportförbund som i motionen begär att 20 procent av bidraget från Riksidrottsförbundet till ridsporten ska gå vidare till distrikten, eftersom den del distrikten får i dag är ”försvinnande liten”, som de skriver.

Förbundsstyrelsen håller delvis med i sitt svar, och föreslår en översyn av organisation och finansieringsmodeller, för att göra systemet så rättvist som möjligt.

För och mot organisationsutredning

På stämman blev det en diskussion om huruvida det behövs en översyn av organisationen eller inte.
─ I vårt distrikt har vi undersökt huruvida vi klarar basutbud och besöksverksamhet med nuvarande fördelning. Kan det vara så att vissa distrikt har ett överutbud?
Det undrade Gunnar Larsson, ordförande i Västmanlands Ridsportförbund, som också talade för Sörmlands Ridsportförbund.

Han föreslog ett omtag av organisationsutredningen, och fick till en del medhåll från Per Willén, Örebro läns Ridsportförbund.
─ Jag håller med om att fördelningen inte är bra, men jag håller också med Gunnar om att vi behöver se över organisationen för att få mest pang för pengarna.
─ Distrikten ska inte kunna leva på förbundet och ha en dålig verksamhet. Jag säger inte att det är så, men med fristående distrikt som i dag skulle det kunna vara så, fortsatte han.

Vi gör 80 procent av jobbet men får fem procent av intäkterna

Eva Bylund, Dalarna

Motionsskrivarna hävdade bestämt att det inte behövdes någon ny organisationsutredning utan att det var finansieringen som behövde ses över.
─ Vi gör 80 procent av jobbet men får fem procent av intäkterna, sade Eva Bylund från Dalarna.
─ Förbundet gör miljonvinster på grund av minskade kostnader under 2020, medan Dalarna får permittera på grund av inkomstbortfall, fortsatte hon.

Förbundsstyrelsen formulerade om

Efter ajournering i samband med lunchen återkom förbundsstyrelsen med ett modifierat förslag, där det inte talades om någon organisationsöversyn, men att se över finansieringsmodeller samt dess konsekvenser, med syfte att få en professionell och likvärdig support till alla medlemmar.

Ulf Brömster visade också upp siffror som gav en annan bild än motionärernas. Enligt förbundsstyrelsen går 23 procent av stödet från Riksidrottsförbundet i år vidare till distrikten, och inte någon enstaka procent som motionärerna hävdade.

Stöd Till Distrikten 2

Därmed verkade de flesta kunna ställa sig bakom förbundsstyrelsens förslag, och det blev i stället en diskussion om hur många och vilka distrikt som skulle vara med i arbetet med översynen.

Pia Pettersson i Skåne yrkade att alla tre distrikten som skrivit motionen skulle vara med i den gruppen, medan förbundsstyrelsen ville ge ett av distrikten plats.

Efter en votering föll Skånes förslag om representanter. Det förslaget fick 92 röster mot 459 röster på att minst ett av distrikten får vara med i gruppen.

I övrigt gick förbundsstyrelsens modifierade förslag igenom om att se över finansieringsmodellerna.

Här kan du följa stämman.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden