Hoppning
30 juli 13:46
Ridsportplus

Kapten Ankarcrona om bottennappet: ”Sannolikt inte kvar i högsta serien”

InternationelltDet ska till ett mindre mirakel för att Sverige ska hålla sig kvar i Nations Cups högsta serie nästa år: "Vi får kämpa oss tillbaka från division 2 om det skulle bli så, det har vi gjort förut," säger förbundskapten Henrik Ankarcrona efter svenska lagets bottennapp och sistaplacering i brittiska Hickstead på lördagen.

Kapten Ankarcrona om bottennappet: ”Sannolikt inte kvar i högsta serien”
Henrik Ankarcrona. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var inte mycket som gick Sveriges väg när högsta ligan av hoppningens Nations Cup reds i brittiska Hickstead på lördagen.

Det svenska laget slutade på totalt 36 fel och var med det långt efter lagen närmast före och deras 12 fel.
– Nej, det gick inget bra, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona krasst.

För Stephanie Holmén var det första femstjärniga lagtävlingen i år, för Jonna Ekberg var det debut på nivån med den aktuella hästen.
– Jonnas häst har inte blivit på ”spooky” på vatten innan, men nu blev den det, säger Henrik Ankarcrona om Jonna Ekberg som uteslöts efter problem med vattnet i båda rundorna.

Fyra deltävlingar

Totalt ingår nio lag i Nations Cups högsta division i den europeiska ligan. Varje nation får välja fyra deltävlingar där de rider om poäng i serien, och för Sveriges del var det fjärde och sista gången i Hickstead. Sverige kan alltså inte ta fler poäng i serien.

Just nu ligger Sverige på delad sjunde plats och de sju bästa nationerna totalt går vidare till finalen i Barcelona som rids i månadsskiftet september/oktober. De sju lagen får också behålla sin plats i högsta serien.

.

 

En omgång återstår i serien och den rids i Dublin, Irland, helgen efter VM. Sverige ligger nu på den kritiska sjundeplatsen med 215 poäng. Närmast efter är Irland med 210 poäng och Norge med 165 poäng. Både Irland och Norge får räkna poäng från tävlingarna i Dublin. Alla lag som startar får poäng, som lägst 45 poäng för en åttonde plats. Det ser alltså ganska hopplöst ut för Sverige att ta sig till final och hänga kvar i serien.
– Sannolikt blir vi inte kvar i högsta serien, säger Henrik Ankarcrona.

Reservplats möjlig

En möjlighet att hålla sig kvar, bortsett från om Irland eller Norge inte kommer till start i Dublin, är ifall något av de finalkvalificerade lagen från europeiska ligan lämnar återbud. Då kan även lag som har kommit åtta, nia eller tia få en finalplats och därmed också vara kvar i högsta serien.

VM i danska Herning har varit det stora målet för Henrik Ankarcrona i år, och de allra bästa svenska ekipagen har anpassat sitt upplägg efter det – inte Nations Cup. Det har inneburit att många andra har fått chansen.
– Det är så vi måste bygga långsiktigt för framtiden. Vi är ett litet land och har inte så många ryttare på högsta nivån jämfört med många av de andra nationerna, säger Henrik Ankarcrona.

Förbundskaptenen har många gånger sagt att det är viktigt för Sverige att ha en plats i högsta serien för att kunna mäta sig med de bästa och få rutin på lagmomentet. Sverige har dessutom lag i division 2 och har tagit sig till årets final där.

Hoppas på inbjudan

Han är dock inte orolig för att Sverige kommer att missa att rida nationshoppningar i högsta serien nästa är, även om det inte finns en ordinarie plats.
– Falsterbo får vi ju rida ändå, och så hoppas jag att vi kan bli inbjudna till ett par av de andra deltävlingarna, säger han.
– Vi får kämpa oss tillbaka från division 2 om det skulle bli så, det har vi gjort förut.

Resultat, Hickstead
Aktuell ställning i Nations Cup
Regler, Nations Cup 2022

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden