Fälttävlan
12 september 2018 11:21
Ridsportplus

Kapten Bergendorff om sina val: ”Lyxproblem”

Ryttar-VMFredrik Bergendorff har gjort många val den senaste tiden. Inför torsdagen blir det ytterligare ett när ett svenskt fälttävlansekipage ska ställas utanför svenska VM-laget i Tryon. "Det är ett lyxproblem att ha så många bra ekipage att välja mellan", säger förbundskaptenen.

Kapten Bergendorff om sina val: ”Lyxproblem”
Fredrik Bergendorff gillar vad han ser i Pau. Arkivbild. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fredrik Bergendorffs olika valmöjligheter var inte slut när han offentliggjorde vilka fem ryttare han hade tagit ut till VM i fälttävlan i slutet av juli.

Vi går in i det här som ett lag. Alla vet vad de andra i laget behöver för att göra sitt bästa. Fredrik Bergendorff.

Två av de uttagna ryttarna – Ludwig Svennerstål och Louise Svensson Jähde – hade så väl kvalificerade hästar att deras förstahandsval föll bort kort inför avfärd till USA.

När det gäller Louise Svensson Jähde var hennes förstahandsval Wieloch´s Utah Sun som hon ingick i det svenska silverlaget på EM förra året med.
– Men sedan har Waikiki presterat fantastiskt bra på tävlingar, säger Fredrik Bergendorff och får medhåll av Louise Svensson Jähde.
– Waikiki har faktiskt gjort bäst resultat av de båda i år. Jag och Fredrik hade ett bra samtal om vem jag skulle välja till slut, säger Louise Svensson Jähde.

”Fredriks val”
Ludwig Svennerståls förstaval till Tryon var El Kazir, men när sedan Stinger visade storform i fyrstjärniga Burghleys terräng förra helgen kom både han och Fredrik Bergendorff på andra tankar. Ludwig Svennerstål bröt efter att ha haft ner ett rivningsbart hinder så Stinger hade mycket spring kvar i benen efter tävlingen.
– Det var främst Fredriks val, säger Ludwig Svennerstål.
– Det är väldigt starka hästar båda två, men Stinger var väldigt bra i terrängen i Burghley medan Kazir kanske är lite bättre i de andra momenten, säger Fredrik Bergendorff.

Ridsport

”Bra lagkänsla”
Sveriges fälttävlansfacit på VM är inte mycket att skryta med de senaste åren. Det svenska fälttävlansgänget i Tryon hoppas kunna ändra på det.
– Vi har en bra lagkänsla och bra sammanhållning, säger Fredrik Bergendorff.
Men det har förbundskaptenerna sagt på tidigare VM också, vad är det som är annorlunda nu?
Vi går in i det här som ett lag. Alla vet vad de andra i laget behöver för att göra sitt bästa och att vi behöver hålla ihop laget.

Halva startfältet gör sin dressyr på torsdagen, resten på fredagen. På lördagen är det terräng och på söndag banhoppning. Terrängbanan öppnar på onsdag morgon.
– Nu längtar man efter att få se den, säger Louise Svensson Jähde.

En av de fem ryttarna, Ludwig Svennerstål, Louise Svensson Jähde, Anna Freskgård, Sara Algotsson Ostholt och Niklas Lindbäck kommer att ställas utanför laget om alla hästar går igenom besiktningen.

Många att välja mellan
– Det blir svårt att ta ut laget på ett positivt sätt. Det känns fantastisk att vara i ett sådant läge att jag har så många att välja mellan, säger Fredrik Bergendorff som gör sitt val efter onsdagens hästbesiktning som börjar klockan 15 lokal tid, klockan 21 svensk tid.
– Alla ekipage har kapacitet för att kunna sluta på 35 straff och om de gör det kan det bli riktigt bra.
Medalj?
– I alla fall bland de sex bästa så att vi kvalar till OS. Och det skulle ju vara riktigt bra.

Arrangörens webbplats
SVT Play Ridsport
FEI-tv
Horse & Country TV
Start- och resultatlistor
Tidningen Ridsports samlade artiklar inför och under VM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-