Dressyr
21 juni 2019 16:37
Ridsportplus

Kapten Jenå om framgångar och återväxt: ”Jag har ett fantastiskt jobb”

FramtidstroEfter den tredje omgången av åtta i årets FEI Dressage Nations Cup ligger Sverige på andra plats. Samtidigt radas segrarna i Grand Prix upp bland de svenska ryttarna, som visar en stark uppåtgående formkurva i början av utomhussäsongen. Men, hur ser återväxten ut och vilka utmanar spetstruppens ryttare? Förbundskapten Bo Jenå ger svar.

Kapten Jenå om framgångar och återväxt: ”Jag har ett fantastiskt jobb”
Bo Jenå älskar sitt jobb, där han får åka på världens bästa tävlingar, diskutera med toppryttare, topptränare och toppdomare. ”Att få ta del av all den kunskap jag möter är en resa i sig”. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Varför går det så bra för svensk dressyr just nu?
– Hästarna har övervintrat väl, resultaten hoppas jag är en trend som håller i sig även resten av säsongen. Vi har flera lag på gång på olika nivåer och en rad olika tävlingar. Med olika uppsättningar får fler ekipage chans att tävla internationellt i lag. Efter Aachen plockar jag ut de sista till EM-laget och till dess vill jag ha bra koll på vilka som fungerar i laget.

Är återväxten så bra som du önskar?
– Ja, jag tycker det. Vi ser flera nya ekipage som varit U25 och som nu tar steget upp bland seniorer med fina resultat. Sandra Dahlin med Ichi, Johanna Due Boje med Mazy Klövenhöj är några namn som verkligen är på väg uppåt. Även Gunilla Byström på Vectra har gjort bra ifrån sig. Jag hoppas också få se mer av Anna Blomgren som har en väldigt spännande häst i Tørveslettens Quattro.

Vilka är de största utmanarna till spetstruppen?
– Just nu skulle jag säga att det är Malin Wahlkamp-Nilsson, Michelle Hagman och Minna Telde som visat väldigt goda resultat. Det krävs jämna resultat på över 72 procent för att kunna vara med och utmana spetstruppen som består av Patrik Kittel, Juliette Ramel, Antonia Ramel, Therese Nilshagen, Tinne Vilhelmson Silfvén och Rose Mathisen.

Ger du unga ryttare tillräckligt många chanser att komma ut och visa vad de går för?
– Ja, det tycker jag att jag gör. Jag kommer att skicka en del nya namn att få pröva sina vingar internationellt både i Nations Cup i Finland och på NM senare i sommar. Det är dock för tidigt att säga några namn här, jag är inte klar med uttagningen.

Screenshot 2019-06-11 At 21.00.42

Ridsport
Kapten Jenå har stenkoll på ekipagen – och på sin yoghurt, som alltid finns i kylskåpet. ”Alltid, var jag än befinner mig.” Foto: Roland Thunholm

Vad krävs för att slå sig in i landslaget med den raketfart Nilshagen gjorde?
– En riktigt bra häst som måste vara frisk. Men också ett bra tävlingsupplägg, en bra hemmatränare och en coach som kan följa med när det är dags att tävla. De som lyckas hela vägen har alla de här bitarna på plats.

De som lyckas hela vägen har alla de här bitarna på plats.

Vad tycker du om upplägget med samlade SM på Strömsholm?
– Väldigt trevligt. Det ger mindre erfarna ryttare chansen att se proffsen rida. Jag tror att det kan vara en morot för unga att faktiskt ta sig till senior-SM när det är dags. Strömsholm har också internationell klass på sina tävlingar, både när det gäller banor, domare och arrangemanget i stort. Jag är glad över att vi har en sådan tävlingsplats på hemmaplan.

Hur har du som person förändrats under åren som förbundskapten?
– En hel del tror jag… När jag blev tillfrågad om tjänsten 2008 var det mycket prat om OS i London 2012, vilket kändes väldigt långt bort just då. Men det var där jag blev varse om att tiden går väldigt fort liksom vilken skillnad resurserna från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) verkligen kan göra. Resan med ryttarna, i med- och motgång, har varit otrolig att få följa. Jag har ett fantastiskt jobb.

Hela bronsgänget på pallen, från vänster Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Tinne Vilhelmson Silfvén, Rose Mathisen och den mycket nöjde Bo Jenå.
Hela bronsgänget på pallen vid EM 2017: Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Tinne Vilhelmson Silfvén, Rose Mathisen och den mycket nöjda Bo Jenå. Foto: RolandThunholm
Ridsport, Ullevi Dag 4
En förbundskapten har många viktiga uppdrag – att pimpa stallarna med blågult är bara ett av dem…. Här sätter Bo Jenå upp den svenska flaggan vid EM i Göteborg. Foto. Roland Thunholm

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 10/2019.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden