Dressyr
15 juni 2019 14:39

Kapten Jenå: ”Tävlingen här kom lite i kläm”

Global Champions TourDe svenska dressyrstjärnorna valde att inte rida under GCT-meetinget i Stockholm. "Vi prioriterar att ha de bästa hästarna i Nations Cup," säger förbundskapten Bo Jenå. Samtidigt innebar detta att ekipage under den absoluta eliten fick chansen att rida på den anrika Stockholms Stadion.

Kapten Jenå: ”Tävlingen här kom lite i kläm”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå var på plats i Stadion och följde de fyrstjärniga dressyrtävlingarna. Foto: Annele Frank

Det fyrstjärniga dressyrmeetinget som har gått i samband med Global Champions Tour i hoppning i Stockholm den här veckan är avslutat.

När det här blir etablerat tror jag säkert att fler vill komma hit och rida. Bo Jenå.

EM-medaljören Rose Mathisen har visat klassen och glatt hemmapubliken med två segrar på två starter och Spaniens flerfaldige mästerskapsryttare Severo Jurado Lopez såg också till att sprida lite stjärnglans till tävlingen.

Annars var det tunt med publikdragande dressyrnamn.

Att ingen av de allra bästa svenska ekipagen kom till start i Stockholms Stadion beror på flera saker:
– Tävlingen här kom lite i kläm. Vi har vunnit Nations Cup två år i rad och vi vill göra allt vi kan för att vinna i år igen, säger Sveriges förbundskapten Bo Jenå och radar upp den intensiva tävlingsperioden som de allra bästa svenska ekipagen är inne i.
– Vi prioriterar att ha de bästa hästarna i Nations Cup, fortsätter han.

Krock med SM

En annan krock för den svenska dressyreliten är SM som gick på Strömsholm förra helgen. Där fanns till exempel Tysklandsbaserade Patrik Kittel som försvarade sitt guld och sedan inte stannade i Sverige för att rida i Stockholm.

Rose Mathisen och Paulinda Friberg gjorde tvärtom – de valde att tävla i Stockholm i stället för på SM.

Jennifersvensson_jennyschwielerstaafimg_5975
Jennifer Svensson är en av få ryttare som har ridit både SM och Stockholmstävlingarna. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Blekingeekipaget och nyblivna SM-bronsmedaljörerna Jennifer Svensson och Sibelius – som gör sin första Grand Prix-säsong – startade dock både Strömsholm och Stockholm, liksom några av U25-ekipagen.

– För dem har det varit en jättebra erfarenhet att få rida på den här arenan. Jennifer till exempel gjorde det fantastiskt bra med en jättefin kür och det bådar gott inför framtiden, säger Bo Jenå om ekipaget som kom delad femma i lördagens Grand Prix kür.

Följt tävlingen

Han har varit på plats och följt tävlingarna och de svenska ekipagen i Stockholm och tycker att arrangemanget har fungerat bra.
– Jag har ingenting att klaga på, säger han.

För att locka publik och hålla högre klass på dressyrtävlingen i framtiden skulle dock lite fler starka namn förmodligen behöva ingå i startfältet.
– När det här blir etablerat tror jag säkert att fler vill komma hit och rida, säger Bo Jenå.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden