Hoppning
29 november 2016 08:00

Karin om GP-Quantos: ”Han är dödsskön”

Young ridern Karin Martinsen kom som årets rookie till Sweden International Horse, men åkte hem som bästa Grand Prix-svensk efter succén med Quantos. ”Han är dödsskön” säger hon med skratt om sin partner.

Karin om GP-Quantos: ”Han är dödsskön”
Karin Martinsen har all anledning att le efter ett superår på hoppbanorna och på SIHS.

21-åriga Karin Martinsens strålande 2016 ledde fram till en oväntad men välförtjänt biljett till Sweden International Horse Show Show – en tävling som hon själv alltid tyckt att de bästa hör hemma på.
– Jag tänkte ”nämen ska jag få vara med?!” och hoppade nästan upp och ner av gläjde när Henrik (Ankarcrona, förbundskapten) ringde och berättade det, säger Karin.

I helgens viktigaste klass visade hon definitivt att hon tog tillvara på chansen och lotsade sin häst genom bägges debut på höjden med bravur. Efter ett tidsfel i Grand Prix 1,55 med Quantos (SWB, val, f 2004, e Quidam´s Rubin-Maraton, äg/uppf Britt och Brage Sundström) blev det omhoppning med ett nedslag och en femteplats. Det betydde 42 000 kronor och den främsta svenska insatsen i helgens tyngsta hoppklass.
– Jag är överlycklig och stolt över vår prestation, säger Karin och kan inte annat än att le när hon berättar om glädjen.


Karin och Qantos flög fram emot femteplatsen. Foto: Roland Thunholm

I resultatlistan landade Karin före slipade namn som legendaren John Whitaker, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson. Efter framgången har i princip samtliga svenska nyhetsmedier uppmärksammat det som Ridsport och många av er läsare har vetat ett bra tag – att Karin är en megatalang som säkerligen lär synas mer i de största sammanhangen framöver.
– I sommar vill jag rida U25 vid EM i Göteborg och ett annat mål är att ta en plats i seniorlandslaget, säger Karin som har en noggrann plan för hur hon ska nå dit.

En viktig kugge i planen är förstås GP-hästen Quantos. På frågan om hur han är skrattar hon först till svar och berättar med kärlek i rösten att han kanske inte är riktigt som kan förvänta sig.
– Han ser arg ut i boxen, men det är bara för att han vill ha godis och uppmärksamhet. Dessutom gillar han inte  att jobba hemma – han vill hellre bara äta och sova. Han är en dödsskön typ helt enkelt, säger Karin och berättar att den bekväma valacken dock förändras när det är tävling.
– Då är han en riktigt fighter som vill mycket. Jag började tävla honom kring årsskiftet och innan dess hade han ridits av lite olika ryttare. Det var en hel del jobb först och han behövde bygga mycket styrka och kondition, så jag kände inte direkt att det här var något superbra. I somras, på Hagens nationshoppning, började jag känna att det här verkligen kan bli något och strax efter blev vi uttagna till young rider-EM. Det var då det började gå uppåt på riktigt och nu har vi nått hela vägen hit.

Grand Prix-grundomgången på Friends:


Läs mer om GP-klassen här.

I nästa nummer av Ridsport kan du läsa mer om Karin Martinsens SIHS-äventyr och i det aktuella numret kan du läsa om hennes tankar före stortävlingen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden