Krönika
14 april 2022 09:29

Kärlek räddar liv

LedareVad fick den ukrainska hästskötaren att dagligen riskera livet i söket efter hästarna istället för att själv försöka fly? Ridsports webbchef Lina Nydahl funderar över Valery Korens bedrift att rädda fjorton hästar från det krigshärjade Bucha.

Kärlek räddar liv
Lina Nydahl, webbchef Ridsport. Foto: Erika Gerdemark

Iskylan i magen. Ni vet den där man kan känna när man blir riktigt, riktigt rädd för någonting? Nu kom den plötsligt hemma i mitt eget hus, när jag intervjuar den ukrainska landslagsryttaren i dressyr, Iryna Soroka.

Tidigare på dagen har jag skickat iväg flera meddelanden till personer som i sociala medier delat bilder på lösa hästar i Kievs förorter, springades bland höghus och betandes på övergivna fotbollsplaner med kort vårgräs.

Hade han inte försvunnit runt ett hörn inom den tiden skulle han skjutas.

Iryna Soroka, vars hästar stod på en anläggning i Bucha, berättar vad som hände i februari. Hennes hästskötare Valery Koren fick tre minuter på sig att krypa i väg när den ryska militären kom. Hade han inte försvunnit runt ett hörn inom den tiden skulle han skjutas. Valery hann.

De kommande veckorna bodde han i ett hus som en av anläggningens ägare lyckats ordna. Varje dag gav han sig ut för att leta efter hästarna som släppts ut vind för våg.

En efter en fångade han in hästarna och gömde dem sedan i villans parkliknande trädgård med höga murar runt. När räddningen kom den 2 april kunde han och 14 hästar tas ut ur staden, du kan läsa hela reportaget här.

I takt med att vidden av lidandet i Ukraina kommer fram, blir det än mer heroiskt vad hästskötaren har gjort. Hur vågade han? Vad fick honom att dagligen riskera livet i söket efter hästarna istället för att själv försöka fly?

Svaret från hans arbetsgivare kommer blixtsnabbt.
– Kärleken till hästarna. Den som alla hästmänniskor oavsett nationalitet förstår.

Hästvärlden sluter upp stort både i Sverige och på plats.

Engagemanget för de drabbade i Ukraina är enormt och hästvärlden sluter upp stort både i Sverige och på plats. På långfredagen berättar vi om 12-årige ponnyryttaren Algot Svensson, en ung entreprenör i Halland som nu drar in tusentals kronor till krigets offer. Läs och inspireras.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden