Ridsport åsikt
21 oktober 2016 21:55

Inga höjdare i löshoppningsringen

Här kan du läsa vad Ridsports Monica Lindstedt tycker om och har upplevt under Trakehnerförbundets hingstpremiering. Monica kommer att rapportera dagligen till och med söndag då premieringen avslutas.

Inga höjdare i löshoppningsringen
Höhenflug e Bonaparte AA-Gipsy King blev trea i löshoppningschampionatet.

Fredagen började med de fyra treåriga hingstarna, nr 34 e Donaudichter, nr 35 e Fairmont Hill, nr 36 e Iskander och nr 37 e Oliver Twist. De visades först under egen ryttare och sedan under testryttare. De skötte sig förvånansvärt bra trots ryttarbyte och den stökiga miljön, men det är tveksamt om någon av dem blir godkänd till slut.

Hård konkurrens
Konkurrensen från de 2,5-åriga är stor och premieringsnämnden brukar vara snål med sina godkännanden, särskilt på de äldre hingstarna.

Bland de 2,5-åriga hingstarna var det egentligen bara en som stack ut och överraskande efter gårdagen. De var nr 7, Karlsson, e Dramatiker eu Elimcal xx. I dag glänste han med mod och översikt och goda gångarter mellan hindren. I övrigt höll löshoppningen en god, normal, nivå, men som sagt utan några blänkare.

Frank Ostholt dömde
Hög klass var det däremot på årets löshoppningfinal för 3- och 4-åriga ston, hingstar och valacker. Klassen dömdes av den kände fälttävlansryttaren och olympiamedaljören Frank Ostholt och Dr. Jörgen Köhlbrandt, hoppryttare och ansvarig för marknadsföring och auktioner på Holsteiner Verband.

De var imponerade av startfältet, där det fanns flera hästar som spåddes en lysande framtid på hoppbanan.
Med slutpoängen 9,1 vann ”Popeye” val e Fragonard xx-Prokat, därefter följde det kapabla stoet Painter´s Alexa e Phlox-Painter´s Row xx på med poängen 8,5 och strax efter på tredje plats kom skimmelvalacken Höhenflug e Bonaparte AA-Gipsy King. Noteras kan det stora fullblodsinslaget hos de tre tätplacerade.

Löshoppningsbanan flyttad
Harm Sievers från Holsteiner Verband ansvarade som vanligt för löshoppningen som hela tiden utvecklas till det bättre. I år var löshoppningsbanan intressant nog byggd fyra meter innan för spåret på långsidan vilket verkade göra alla hästar mer avspända och koncentrerade på sin uppgift. Kanske något för oss att ta efter i Sverige?

I morgon förmiddag visas 2,5-åringarna lösa i hallen och efter lunch faller domen. Då vet vi vilka som godkänts och vilka går vidare till premieringen på söndag. Sen eftermiddag i morgon är det sedan auktion på icke-godkända hingstar, ridhästar och föl.

Monica Lindstedt 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden