Veterinärt
29 september 18:59
Ridsportplus

Kendra Coulter: ”Räcker det med att vi älskar hästar?”

SolidaritetHästen är i en klass för sig jämfört med andra djurslag, eftersom den kan användas på så olika sätt – allt från sport på elitnivå till att vara dragdjur. Vad betyder det för synen på och behandlingen av hästar att de har ett så brett användningsområde? Vi talar om solidaritet med våra hästar med professor Kendra Coulter, Kanada.

Kendra Coulter: ”Räcker det med att vi älskar hästar?”
Bästis eller tävlingsredskap? Vi borde tänka mer på hur vi förhåller oss till våra hästar, menar Kendra Coulter. Foto: Malin Olsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Professor Kendra Coulter från Kanada höll föreläsningar vid Horse Welfare Summit på Flyinge nyligen. Hon har exempel på en rad frågor som vi måste ställa oss som hästmänniskor. Hon vill få oss att vakna och se hästen ur lite andra perspektiv.

    Du betonar att hästar ofta hamnar i en kategori för sig när det gäller lagar och förordningar, berätta mer!
    – En häst kan identifieras som föda, terapihjälp, familjemedlem eller statussymbol, beroende på vem som äger den och i vilket land den bor. Men alldeles oavsett vad vi kallar hästen, har vi ett ansvar för den – att visa solidaritet med hästen genom hela dess liv.

    X
    Kendra Coulter är professor för världens första major-utbildning inom djuretik och hållbarhetsledarskap på Horon University College, Kanada.

    Hur ser vår solidaritet med hästen ut?
    – Hur hästen motsvarar våra förväntningar kommer att påverka hur den behandlas. Därför måste hästägare ställa sig frågan om hästen är lämpad för det den används till. Verkar den intresserad av sina arbetsuppgifter? I dag kan vi genom pain face och andra beteendeguider upptäcka smärta hos hästar, men hur är det med leda? Märker vi om hästen är uttråkad?
    – Hästlivet handlar inte enbart om de 23 timmarna utöver träning, som det ofta talas om, utan hela hästens livssituation. Tyskland och Sverige är föregångsländer vad gäller grupphållning för hästar, vilket ger dem ett bättre socialt liv.
    – Tänk på att de ord vi använder om våra hästar är betydelsefulla för hur vi betraktar och behandlar dem, vilket liv de får. Vad vi kallar dem speglar hur vi tänker om dem –  och hur vi tänker om dem påverkar vad vi kallar dem. Det är ett ömsesidigt förhållande.
    – Ställ dig frågan hur du betraktar din egen häst: är den en medarbetare, en familjemedlem eller en vän?

    Du är uppvuxen med en ponny som du tävlade i hunterklasser och har fortfarande egna hästar. Men numera verkar du mer pyssla med dem än rida?
    – Ja, mesta tiden verkar jag borsta dem rena från lera och ge dem godsaker! Men de ger mig så mycket i utbyte, både personligen och professionellt, för under tiden funderar jag mycket över de krafter som finns inom hästar. De är helt enastående djur som vi kan använda på så många olika vis.
    – Ofta säger vi att vi älskar hästar och visar det genom att ha hästar på smycken och ringar till oss själva och vi köper massor av utrustning till våra hästar. Men tänk ett varv till – räcker det med att vi älskar hästar? Djurrättsaktivisterna som vill stoppa all ridning på hästar säger också att de älskar hästar.

    Vad tycker du att hästfolk ska fundera över i första hand?
    – Ibland är det viktigt att bara pausa och tänka över vad vårt umgänge med hästar egentligen handlar om; det är våra mål, våra drömmar och våra sportsliga ambitioner som hästarna uppfyller. Hade hästen hoppat den där hinderbanan om den haft ett fritt val?
    – Rent etiskt är detta en viktig utgångspunkt att börja tänka från.

    Fakta

    Rätten att utvecklas

    9780262048286_383x_defending-animals_haftad
    Kendra Coulter har skrivit böcker om djurskydd och vårt förhållningssätt till djur.

    Guldkorn från Kendra Coulter:

    • Hästen ska inte bara ha frihet från det negativa, utan rätt till det som är positivt.
    • Vårt sätt att hålla häst och samarbeta med den, ska ge den möjlighet att utvecklas – att blomstra.
    • Hästen har en röst, men kan vi lyssna och höra vad den säger?
    • Solidaritet har sina rötter i empati och kräver att vi gör något. Det ger en invitation och möjlighet att handla.
    • Ge hästen ett liv värt att leva – under hela dess levnad.
    • Hästfolk bör bli mästare i just hästar.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden