Hoppning
13 december 2019 22:49

Kent Farrington vinner Top 10 för andra gången

Rolex Top 10Precis som förutspått blev det en tuff strid om den åtråvärda segerbucklan i kvällens Top 10-final i Genève. Men när krutröken skingrades fanns det till slut en självklar vinnare. Det blev amerikanen Kent Farrington som fick kyssa bucklan för andra gången efter två makalösa rundor med stoet Austria 2. Men det var inte svenskarnas kväll.

Kent Farrington vinner Top 10 för andra gången
Snabb, snabbare, Kent Farrington. Det blev den amerikanska nationalsången som fick avsluta fredagskvällen i Genève. Foto: Chi Genevea 2019

Kampen mellan världens tio bästa ryttare är avgjord. Vinnare av årets Top 10-final blev ingen mindre än amerikanen Kent Farrington som vann för andra gången. 2015 vann han med hästen Voyuer – denna gången vann han med stoet Austria 2.

Amerikanen dammade i mål på ofattbara 40,32 sekunder och kapade tiden till tvåan med nästan 2,5 sekunder, vilket nästan kändes omöjligt med tanke på hur fort tvåan red.

Tvåa blev irländaren Darragh Kenny, som red sin första Top 10-final, med hingsten Romeo 88 som tidigare reds av Jeroen Dubbeldam. Kenny red i mål på 42,54 efter en supersnabb andra runda där han slog trean med åtta sekunder. Tredjeplatsen kammades hem av rutinerade tysken Christian Ahlmann med hingsten Clintrexo Z.

Chi Genevea 2019
Snabb, snabbare, Kent Farrington. Foto: Chi Genevea 2019

Däremot var det inte alls svenskarnas kväll. Det såg lovande ut när Henrik von Eckermann gick ut som första start med Toveks Mary Lou. Ekipaget var felfria fram till sista linjen där flera ekipage sedan missade eller var nära att missa efter den snabba tillbakasvängen mot hinder 9. Det blev ett mellanläge på hinder 10 där Toveks Mary Lou gjorde en ansats till att hoppa, men sedan glidkraschade in i den svartvita oxern och fick ny startsignal efter att hindret byggts upp på nytt.

Peder Fredricson och H&M All In fick problem redan efter andra hindret där det hände något som fick Peder att väja undan hinder nummer 3 som kom skarpt ur vänstersväng och titta ner mot All Ins ben. Därefter red han an igen och fullföljde banan, men bommarna föll i rask takt och ekipaget slutade på 21 fel. Både Peder och Henrik valde därefter att avstå från andra runda.

Schweizaren Gérard Lachat och holländaren Louis Konickx hade byggt en utmanade bana med snabba tillbakasvängar och tekniska frågor som verkligen tvingade ryttarna att rida framåt – men samtidigt ha full kontroll över galoppsprången.

Den totala prissumman är cirka 4,7 miljoner svenska kronor, varav segraren får cirka 1,5 miljoner.

Hela resultatlistan
Arrangörens hemsida
Här kan du gå tillbaka och läsa Ridsports liverapportering

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden