Dressyr
19 juli 2023 18:27
Ridsportplus

Kerstin André: ”Tyvärr är ridning också business”

HjärtehästenRidsport har bett välkända ryttare och tränare att berätta vilka hästar som har satt ett rejält avtryck i deras liv. Kerstin André väljer tre hästar som hon tävlat. Det var med sorg hon sålde Bombay.

Kerstin André: ”Tyvärr är ridning också business”
Kerstin André är Mastertränare och bor i Västra Hoby utanför Lund. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Tioväxlad sportbil

  Bombay (f -86 e Napoleon-Flamingo)

  Elisabet Lundholm tipsade mig om Bombay. Han var undan Flamkella och helbror med Amiral och Cambay. Alla tre bröderna tävlades senare med vinster i internationell Grand Prix.

  Bombay
  Bombay

  Jag satt upp på Bombay och det var som att ha åkt Volvo och nu satte man sig i en sportbil; det fanns en växel till. Han kunde vara hingstig men temperamentet var fantastiskt. Bombay ligger fortfarande mitt hjärta närmast.

  Han vann den första Breeders Trophy för 6-åringar år 1992. Kyra blev tvåa och Ulla Håkanson trea, så det var ett svårt gäng att slå. Jag utbildade honom till Intermediaire men jag hade två små barn och det var svårt att satsa på karriären. Jag hade också en tonåring som var sugen på att rida; Pernilla började rida honom när hon var 16. De vann ett junior-SM, tre young rider-SM och vann senior-SM när Pernilla var 22 år.

  Så småningom såldes Bombay till Schweiz. Då grät jag. Tyvärr är ridning också business, och i dressyr tjänar man inte ihop pengar utan värdet ligger i hästarna. 

  Cometterrang
  Comet

  Rädd häst krävde mod

  Comet (f -59 e Tokajer-Egal)

  Comtesse (f -45 e Egal-Honnör)  ägdes av en man i Karlskoga som ville betäcka med Flyingehingsten Tokajer som stod på betäckningsstation i Västra Hoby. För att transportera hästen dit lät han en 16-årig flicka rida hela vägen. Mannen hämtade aldrig hästen så pappa köpte Comtesse, som då var dräktig, till mig. Och ut kom Comet (f -59 e Tokajer-Egal).

  På den tiden red många alla grenar. Vi tävlade Msv dressyr, hoppade upp till 1,50 och red fälttävlan. Vi var med på SLRC:s EM i Salzburg och vann dressyren. Terrängbanorna krävde mer mod än teknik. Comet var en lite rädd häst, vilket gjorde att jag tvingades vara modig.

  Sorbus
  Sorbus

  Vänlig och lite skör

  Sorbus (f -76 e Stratos xx-Sombrero)

  Sorbus var väldigt vacker, svart och modern med fullblodsinslaget. Han var en egen uppfödning, vi betäckte med Stratos xx, trefaldig  derbyvinnare i galopp, för att förädla. Sorbus blev mer fullblodsbetonad. Han var vänlig och lite skör i kroppen, man kände att den här kan man inte ta ut det sista av.

  Sorbus blev bästa dressyrhäst på rikskvalitetstävlan 1980. Han gick lag-SM som 7-åring, som gick på S:t Georges-nivå. Jag utbildade honom under mina familjebildningsår. Vi red lilla rundan men sedan såldes han till Belgien. Ibland får ekonomi gå före egen satsning.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden