Sportnytt
19 november 11:18

Klartecken för samlat VM i Aachen 2026

VM 2026Efter Herning kommer Aachen – FEI har nu bestämt var ridsportens nästa stora världsmästerskap ska äga rum. "Vi känner alla till Aachens unika renommé", säger FEI:s ordförande Ingmar De Vos.

Klartecken för samlat VM i Aachen 2026
Stortävlingen CHIO Aachen har nästan hundra år på nacken. Foto: CHIO/Michael Strauch

I samband med FEI:s årsmöte i helgen bestämdes det var nästa världsmästerskap ska hållas efter VM i Herning 2022 – och valet föll på ikoniska Aachen. Eller valet och valet, Aachen var den enda arrangören som hade ansökt om ett samlat mästerskap med hoppning, dressyr, paradressyr, fälttävlan, körning och voltige. Boekolo i Nederländerna och Burghley i Storbritannien hade ansökt om att få arrangera VM i fälttävlan medan Al Ula i Saudiarabien och Samorin i Slovakien hade ansökt om VM i distansritt. Nu kommer Aachen att stå som värd för merparten medan distansritten tilldelades Al Ula.

– Vi tackar FEI för förtroendet, säger Aachens tävlingsgeneral Michael Mronz i ett pressmeddelande.
– Vi vill redan nu bjuda in hela ridsportvärlden till Aachen så att vi tillsammans kan fira ett oförglömligt mästerskap 2026.

Skicklig arrangör

VM i Aachen kommer att äga rum den 10-23 augusti 2026 medan VM i distansritt hålls den 17 oktober 2026. CHIO Aachen är ett fenomen sedan nästan hundra år tillbaka och är känt för sina faciliteter och välordnade arrangemang. 2006 arrangerade Aachen ett samlat mästerskap för alla FEI-discipliner med totalt 576 000 åskådare.

– Jag vill gratulera vinnarna som lämnade in oöverträffade ansökningar. Vi känner alla till Aachens unika renommé när det gäller att arrangera extremt framgångsrika, storskaliga evenemang, säger FEI:s ordförande Ingmar De Vos.

Förra året hölls VM i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige i Herning medan VM i fälttävlan och sportkörning hölls i Italien. Distansritten skulle också ha ägt rum i Italien, men FEI ställde in mästerskapet på grund av osäkerheter kring bankvalitet och säkerhet. Senare kom beskedet att VM istället skulle hållas i Boudheib, Förenade Arabemiraten, i början av 2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden