Fälttävlan
14 oktober 2020 09:58
Ridsportplus

Knepige dressyrhästen är uttagen till UVM – i fälttävlan

Unghäst-VMNär Tina Hennix köpte dressyrstammade Joël som unghäst var planen att han skulle bli dressyrhäst. Men på 3-årstestet visade då svårridne Joël att han är en dubbeltalang av rang. Men det krävdes en fälttävlansryttare får att få Joël att leverera under ryttare. Nu är Joël och William Nilson Fryer redo för UVM i fälttävlan. "Jag tyckte att fälttävlan verkade livsfarligt, men när jag såg bandet mellan Joël och William kunde jag inte flytta hästen därifrån", säger Tina Hennix.

Knepige dressyrhästen är uttagen till UVM – i fälttävlan
William Nilson Fryer och Joël är redo för UVM i fälttävlan. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Den här veckan ska Tina Hennix se sin första fälttävlan. Och hon slår på stort med ett unghäst-VM där hon ska följa sin Joël (KWPN f 2014 e Ampère-San Remo, uppf V.B.B.M. te Poele).

  Jag kunde ingenting om fälttävlan, tyckte det verkade livsfarligt. Tina Hennix.

  – Och min man ska med. Han tycker att det äntligen blev det lite fart och fläkt efter att ha blivit omkringsläpad i Europa på diverse dressyrtävlingar i flera år, säger Tina Hennix.

  I hästvärlden är hon kanske mest känd som delägare i Västra Hoby Stuteris hingststjärna Springbank II VH.

  ”Gått av bara farten”

  Det var när dottern Hannah Hennix började träna för Jeanna Högberg som Tina Hennix fick kontakt med Tobias Hansson på Västra Hoby.
  – Han visade mig en 20 sekunders film på Springbank som var föl då. Och jag slog till och köpte in mig på stående fot. Och sedan har det här med hästägarbusiness gått av bara farten. Det var inte alls meningen eller tanken att jag skulle börja med det, säger Tina Hennix som bor i Stockholm och arbetar som producent inom film och fotografi med inriktning på livsstil och mode.

  Flera talangfulla hästar

  Tina Hennix har nu ett tiotal talangfulla yngre hästar utplacerade hos olika dressyrryttare, bland annat hos Tysklandsbaserade Jessica Lynn Thomas där dottern Hannah arbetar.

  Men att hon skulle ha en häst som går unghäst-VM i fälttävlan var aldrig tanken. Joël har allt Tina Hennix önskade sig hos en dressyrhäst; fantastiska gångarter och stor utstrålning. Hon köpte honom som 2,5-åring för att matchas mot att bli en dressyrstjärna. På 3-årstestet överraskade Joël med att även visa stor talang för hoppning. Han fick 51 poäng som gångartshäst och 49,5 poäng som hopphäst.
  – Men något diplom blev det inte för ridningen fungerade inte.

  Fick börja om

  Joël fick börja om hos fälttävlansryttaren William Nilson Fryer som är känd för att kunna få ordning på knepiga hästar. Då var planen att Joël efter sin tid hos fälttävlansryttaren skulle börja sin utbildning till dressyrstjärna i Tyskland. Men både William och Joël ville något annat…

  – När jag såg dem tillsammans och såg bandet mellan Joël och William kunde jag inte flytta hästen därifrån, säger Tina Hennix som där och då plötsligt hade börjat engagera sig i en ny sport.
  – Jag kunde ingenting om fälttävlan, tyckte det verkade livsfarligt.

  Nu har målet som togs förra året uppnåtts: Joël och William Nilson Fryer ska representera Sverige på unghäst-VM.
  – Det ska bli fantastiskt roligt, säger Tina Hennix.

  Unghäst-VM i fälttävlan börjar på onsdag med hästbesiktning, fortsätter med dressyr på torsdag och fredag, terräng på lördag och hoppning på söndag.

  Platsen är som alltid franska Le Lion d´Angers och här kan du läsa om hela den svenska truppen.

  Arrangörens webbplats

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden