Fälttävlan, Ridsport Play
3 januari 16:34
Ridsportplus

Kolla klippet: Legendarens godkände son följer i sin mammas fotspår

Legendariska tävlingshästarHan har en legendar som pappa, en annan som mamma. Godkände hingsten Britannia's Mail brås både på pappa Jaguar Mail och mamma Headley Britannia. Den här artikeln handlar främst om mamma fälttävlansstjärnan. Kolla också in ett klipp när Britannia's Mail själv hoppar här.

Kolla klippet: Legendarens godkände son följer i sin mammas fotspår
Headley Britannia och Lucinda Fredericks. Foto: Jan Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Headley Britannia (ISH sto f -93 e Jumbo-Alanrod xx, uppf Mike och Betty Hounsell, äg L Fredericks), med stallnamnet ”Brit” banade väg för ston i fälttävlanssporten genom att vara det första stoet på över 50 år som vann klassikern Badminton 2007.

Och det var genom att vinna de stora klassiska tävlingarna som hon skrev in sig fälttävlanshistorien samt fick en plats i brittiska ridsportens Hall of Fame.

Hennes trogna partner genom hela karriären och fram till slutet 2014 var Lucinda Fredericks som är från Australien men sedan länge baserad i England.

Ettrig och viljestark

”Brit” var avlad för fälttävlan med av den tidens meste fälttävlansförärvare Jumbo som fader. Och när det lilla ettriga och viljestarka stoet började få framgångar var Lucinda Fredericks snabb med att göra ett par embryotransfer på sin stjärna.

Den ena av dem har legendaren och OS-hästen Jaguar Mail som pappa, en hingst som än i dag har stort inflytande som fadershingst i fälttävlan.

Jaguar Mail-avkomman ägs av Lucinda Fredericks och fick namnet Britannia’s Mail (hingst f -08) och är i dag godkänd för avel i SF och SHBGB. Han tävlas av Ellie Fredericks, dotter till Lucinda Fredericks och gjorde en inte helt lyckad debut i fyrstjärnig klass 2023, men har placeringar internationellt på nivåerna under.

Han är lik sin pappa och har hittills betäckt ungefär 100 ston. Två avkommor tävlade internationell fälttävlan förra året.

Kolla in när Britannia´s Mail, e Jaguar Mail, träningshoppar i klippet nedan.

Huruvida hingsten kan ta sig ända till sin makalösa mammas nivå återstår att se. Headley Britannia tog visserligen ”enbart” en mästerskapsmedalj under sin långa karriär då hon ingick i Australiens silverlag på OS i Hongkong 2008. Däremot regerade hon i klassikerna. Hon har vunnit Badminton, Burghley och Kentucky och är en av enbart två hästar som hittills ensam har burit sin ryttare till Rolex Grand Slam, alltså att vinna de tre stortävlingarna inom ett år.

Svårt sjuk

Hon beskrivs som en riktig kämpe, och kanske var det kämpaglöden som hjälpte henne när hon var nära att dö av ett virus 2005. Hon överraskade på många sätt under sin karriär som när hon prickade in galoppombyten som gav betyget 10 på OS 2008 och bestämma sig för att gå på fyra galoppsprång i stället för sex vid en distans i Kentucky-terrängen 2009.

Det sägs också att hon aldrig, aldrig lät någon röra hennes öron under sitt 21 år långa liv.

Avlivades efter skada

Hon var fullt frisk och aktiv, när en snubbling under ett terrängträningspass med sin hästskötare på ryggen ledde till en skada som inte gick att göra något åt 2014. Supestoet avlivades ute på träningsbanan, 21 år gammal.

Alla avsnitt i serien Legendariska tävlingshästar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden