Hoppning, Ridsport Play
13 november 2021 12:51
Ridsportplus

Kolla klippen: SWB-stjärnan Biancas fantastiska karriär

Legendariska tävlingshästarHon dog i somras och blev en legendar redan under sin livstid. Ridsports serie om legendariska tävlingshästar har kommit till SWB-stoet och Sverigefödda Albfuehren's Bianca. Hon hann med mycket under sitt 15-åriga liv med ett individuellt brons från VM i USA 2018 som höjdpunkt. Här kan du se tillbaka på hennes karriär i ord, bild och film.

Kolla klippen: SWB-stjärnan Biancas fantastiska karriär
Steve Guerdat och SWB-stoet Bianca vid VM i Tryon där det blev individuellt brons. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Steve Guerdats tävlingskamrat Albführen’s Bianca (SWB sto f 2006 e Balou du Roet u Coco ue Cardento, uppf Skattagård AB) gick bort i våras. En hjärntumör gjorde att stoets liv avslutades.

Ekipaget tog individuellt VM-brons i Tryon, USA, 2018. Vid EM i Göteborg 2017 blev det ett lagbrons. Ekipaget har också startat två världscupfinaler med en åttondeplats som bästa resultat samt en final i Nations Cup med en fjärdeplats för Schweiz lag. Ekipaget vann CSIO i La Baule 2019 och vinnare i Windsor 2018 samt har gjort dubbla felfria rundor i ett antal Nations Cup-hoppningar.

2018 blev Bianca tvåa i Topp 10-finalen i Geneve.

Dessutom har Bianca fått utmärkelsen Årets häst i Schweiz och kallades The Queen of the Guerdat stables.

Ridsport
Steve Guerdat på storhoppande Bianca i uppvärmningsklassen vid en tävling 2018. Foto: Roland Thunholm
Fei World Equestrian Games™ Tryon Usa
Steve Guerdat och Bianca flög genom den tuffa tidshoppningen över 1,55-hinder som inledde VM i hoppning 2018. Foto: FEI/Martin Dokoupil
Fei World Equestrian Gamesª Tryon Usa
Steve Guerdat och Bianca vid VM 2018. Foto: FEI/Martin Dokoupil
Bianca_rotterdam2019
Albführen´s Bianca och Steve Guerdat vid EM i Rotterdam 2019 där det blev en tolfte plats individuellt. Foto: FEI/Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

I en intervju med Internationella Ridsportförbundet, FEI,  har Steve Guerdat beskrivit stoet som en häst med stark karaktär, lite galen med en spektakulär hoppteknik.

Födde upp tillsammans

Historien om Bianca började hos hennes uppfödare Kristina Gustafsson som började leta efter ett avelssto och hittade Biancas mormor Maxia (e Maraton) som fick Biancas mamma Coco. Då var hon tillsammans med den välkände unghästutbildaren Eamon Hickey och det paret födde upp Bianca tillsammans.

Även Eamon Hickey har berättat om glädjen och om hur har följt stoets framgångar. Under tiden hos Steve Guerdat har hon bytt ägare och därmed också bytt sponsornamn, sin sista tid i livet hette hon Albführen´s Bianca.

 

Som föl var Bianca liten och spenslig, vacker och snäll. Hon föddes ute och blev kvar ute tills hon såldes som 3-åring.

Som unghäst var hon lite känslig som unghäst. Eamon Hickey red in henne och på sitt 3-årstest blev stoet bästa hopphäst.

”Mycket energi”

– Hon hade också mycket energi, men på ett bra sätt. Hon var vaken och alert, har Eamon Hickey sagt om stoet till FEI.

Hon såldes sedan till grekiska Elias Stud Farm på auktionen i Flyinge där hon verkligen visade hon verkligen sin talang. Priset blev 370 000 kronor.
– Efter att Bianca såldes hörde vi inte något om henne förrän hon dök upp i tv med Steve Guerdat på ryggen. Den glädje vi kände då var nästan obeskrivlig, sa Kristina Gustafsson i en tidigare intervju med Ridsport.

Började tävlas av en britt

Innan hon dök upp med Steve Guerdat på ryggen hade hon börjat tävlas internationellt av britten Nicholas Channing-Williams 2014. I juni 2015 gjorde Bianca och Steve Guerdat sin första internationella start tillsammans – och efter det vet vi alltså hur det gick. Det riktiga internationella genombrottet gjordes i hösten 2016 när ekipaget kom fyra i världscuphoppningarna i Oslo.

Se klipp från FEI:s Youtubekanal från ekipagets start i världscupfinalen 2017.

Se film från FEI:s Youtubekanal från ekipagets GP-seger i Windsor 2018 nedan.

Se film från FEI:s Youtubekanal från tidshoppningen vid VM 2018 nedan.

Se film från FEI:s Youtubekanal från när ekipaget kom tvåa i RBC Grand Prix of Canada 2019 nedan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden