Ridsport Play, Sportnytt
18 januari 12:49
Ridsportplus

Kolla klippet: Belgisk dyrgrip budades till Sverige

Hallå därTorbjörn Bredenlöw, 79, som i lördags köpte BWP-auktionens dyraste hingst, treårige Try Me-K van Kattenheye.

Kolla klippet: Belgisk dyrgrip budades till Sverige
Try Me-K van Kattenheye är efter Prestige van het Kluizebos–Vigo d’Arsouilles och har nu fått en svensk ägare. Foto: BWP

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hur gick det till?
– Vi har snackat en del om att det vore kul att ha en hingst. Så jag resonerade som så, att vi fick gå ut och leta, och då dök den belgiska auktionen upp. Vi såg filmen på fuxen Try Me-K van Kattenheye och gillade vad vi såg. Härstamningen Prestige van het KluizebosVigo d’Arsouilles kändes också väldigt tillfredställande.
– Vi satte oss ned och budade online, med min samarbetspartner Elin Jansson vid knapparna. Först var det en polack som bjöd emot oss, och sedan var det en mexikanare som trissade upp priset. Men vi vann budgivningen på 140 000 euro (cirka 1,5 miljoner kronor).

Vad händer nu?
– Om hästen inte är helt slut efter auktionen, och om den är inriden, går vi till belgiska hingstprovet. Sedan ska han hem hit till Sverige och om han inte blivit godkänd i Belgien så får han gå bruksprovet här som fyraåring. Vi har en femårsplan, hästen ska utbildas, lugnt och stilla efter dess egna förutsättningar. Målet är att han ska gå 1,45-hoppning som åttaåring.

Du är bland annat professor emeritus i företagsekonomi vid högskolan i Köpenhamn. Hur mycket har hästarna (med prefixet BTB) betytt vid sidan om ditt arbete?
– Väldigt mycket. Min hustru Birgitta och jag köpte gården i Bredhult i Lammhult utanför Växjö för 40 år sedan och vi har fött upp många hästar som går och har gått i sporten. Birgitta dog i april i fjol och jag är pensionär nu men jag fortsätter med hästarna. De är ett riktigt livselixir. Jag har samarbete med Erik Nordström, Elsa Johansson (i Belgien) och Alexander Zetterman som alla har hästar från mig. Sedan ett och ett halvt år har jag också ett nära samarbete med Elin Jansson och det fungerar alldeles utmärkt, hon matchar hästarna på ett sätt som jag är oerhört bekväm med.

– Jag är väldigt glad och stolt över att vi lyckades köpa Try Me-K van Kattenheye. Det är en spännande häst, både för sporten och aveln.

Här kan du läsa mer om stammen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden