Ridsport Play, Sverige
17 juni 2020 14:11
Ridsportplus

Kolla klippet: Dramatiskt när Hella fastnade i gödselstacken

OlyckaStoet Hella uppskattade inte flytten från sin vanliga gruspaddock till grönbete. Hon hoppade ut, men fastnade istället i gårdens gödselstack. Efter ett stort räddningspådrag, med brandmän och räddningsdykare från flera stationer på plats, kunde Hella efter nästan två timmar räddas ur dyngan.

Kolla klippet: Dramatiskt när Hella fastnade i gödselstacken
Stoet Hella gick ner sig i en gödselstack på tisdagen. Ett stort räddningspådrag lyckades efter nästan två timmar arbete få Hella på fast mark. Foto: Madeleine El Hanafi

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det blev en dramatisk tisdagseftermiddag hemma på gården i Skåne, när Lina Nilsson satte sitt belgiska sto Hella i en annan hage än den hon är van vid att gå i.

– Hella är en väldigt speciell häst som stressar upp sig så fort allt inte är som vanligt. Och det var det inte i går då hon fick flytta från sin gruspaddock till en beteshage med gräs. Tio minuter efter att vi släppt henne där ropar min son att ”Mamma, Hella ligger och vilar på gödselstacken”, berättar Lina Nilsson som minst sagt fick andan i halsen.

Hella_1006_madeleineelhanafi
Hella hade gått ner sig rejält i gödselstacken. Foto: Madeleine El Hanafi

Hoppade ut

Hella visade sig av allt att döma ha hoppat ur hagen – där hästkompisarna lugnt betade vidare – och sedan satt full fart med sikte på stallet. Snabbaste vägen från hagen var via gödselstacken, men där tog det hela en abrupt vändning.

Hella_1001_madeleineelhanafi
Brandmän och dykare från flera räddningstjänster var snabbt på plats. Foto: Madeleine El Hanafi
Hella_1002_madeleineelhanafi
Räddningstjänsten lyckades efter mycket arbete fästa band under stoets kropp, så hon sedan kunde vinschas upp ur dyn. Foto: Madeleine El Hanafi

Räddningen kom snabbt

Hella sjönk ner och fastnade, med blöt gödsel upp över magen. När Lina Nilsson hittade henne strax därefter var stoet rejält medtagen efter att själv ha försökt ta sig upp. Räddningstjänsten från Löddeköpinge var på plats inom ett par minuter efter larmet till 112, men fick snabbt kalla på förstärkning berättar Lina Nilsson.

Räddningsdykare och brandmän även från räddningstjänsterna i Kävlinge, Grevie och Genarp kämpade sedan i nästan två timmar innan Hella äntligen fick fast mark under hovarna. Hella var rejält trött, men klarade hela insatsen utan att behöva lugnande medicin.

Hella_madeleineelhanafi
Hella klarade sig undan med blotta förskräckelsen och några enstaka skavsår. Foto: Madeleine El Hanafi

– De gjorde ett fantastiskt arbete och är värda alla guldstjärnor man kan få, det var ett otroligt fint samarbete mellan dem och oss här i stallet, säger Lina Nilsson.

Hella_1007_madeleineelhanafi
Dagen efter olyckan går Hella åter i sin gruspaddock.
-Hon är väldigt nöjd med att allt är som vanligt, berättar ägaren Lina Nilsson. Foto: Lina Nilsson

Tillbaka i grushagen

Hella klarade incidenten i gödselstacken på ett smått mirakulöst sätt.

– Hon gick efter att vi fått av selarna glad och nöjd in i sin box och klarade sig undan med bara några skrapsår. I dag (onsdag, red:s anm) har hon fått gå i sin vanliga hage igen, det känns säkrast så och Hella själv är väldigt nöjd med att allt är precis som det brukar vara, säger en lättad Lina Nilsson.

Här kan du se ett klipp på när Hella dras upp. Känsliga tittare varnas för starka bilder.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden