Avelsnyheter, Ridsport Play
28 augusti 2020 12:01

Kolla klippet: Hingstfölet som såldes för över en miljon

FölauktionFör nästan 1,1 miljoner kronor gick den fuxiga Le Formidable-hingstungen ue Wynton, som nästan vält nätet, till en nederländsk köpare när auktionen avslutades på torsdagens kväll.

Kolla klippet: Hingstfölet som såldes för över en miljon
Le Formidable-föl Pascoe fick stor uppmärksamhet under torsdagens auktion. Foto: Veulenveiling Borculo

Budgivningen gick hett till och fölet, som fått namnet Pascoe, hade hugade spekulanter från flera länder. Men på slutet var det köpare från hemlandet Nederländerna och Tyskland som kämpade om godbiten.

Vi visste att vi hade ett starkt urval och att det väckte stor uppmärksamhet över hela världen. Wouter Plaizier, talesman för auktionshuset Borculo.

Redan när det första filmklippet lades upp på sociala medier i början av juli förstod alla att detta skulle bli en dyrgrip om den såldes. Klippet delades nästan 4 000 gånger och fick över 700 kommentarer. Inte konstigt att nätauktionens sista timmar följdes med stort intresse av tusentals människor världen över.

Försäljningen av Le Formidable-fölet drog upp auktionens medelpris till 15 100 euro, drygt 155 000 kr, men det var fler föl som var med och drog upp medelpriset.

Kolla in filmen på Pascoe nedan. 

Den näst dyraste fölungen var Paisible, en son till Kjento ue Krack C. Han gav sina uppfödare inte mindre än 51000 euro, en dryg halv miljon kronor, och kommer att växa upp i Danmark. Pjento, också en ättling till Kjento med Bordeaux som morfar, åker till Spanien för 38000 euro, drygt 390000 kronor.

Sålda till olika länder

Valverde-dottern Philourava ue Zambuka såldes till en budgivare från Kuwait för 29 000 euro. Pivadorette, en rörlig dotter till hingsten Fürst Jazz ue Farrington åker till USA och såldes för 26 500 euro. Prima Donna Utopia efter Secret-Westpoint såldes också till USA för 23 5000 euro.

Stoföl var efterfrågade, Paolita e Fontaine TN-Bordeaux åker till Danmark för 21 000 euro.

Wouter Plaizier, talesman för auktionshuset Borculo, säger:
– Auktionen har överträffat alla våra förväntningar. Vi visste att vi hade ett starkt urval och att det väckte stor uppmärksamhet över hela världen, men att vi kan bli så framgångsrika med en online-auktion är riktigt bra. Det fanns en överraskande mängd intresse från Amerika, Spanien och Danmark. Men vi är glada att högkvalitativa föl också kommer att stanna kvar i Nederländerna.

SWB-auktion på gång

Den 19 september öppnar onlineauktionen för SWB:s selekterade elitföl. Först ut är de dressyrstammade fölen, 14 till antalet, därefter följer 16 hoppstammade föl. Många ser med spänning fram emot resultatet av den auktionen eftersom den ligger alldeles i slutet av årets fölauktionssäsong. Finns det pengar kvar att handla för?

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden