Världen
20 september 16:48

Kolla klippet: Hör visselblåsaren från Viegård berätta om mardrömsdagarna

Uppmärksammat fallEfter tolv dagar på omdiskuterade Viegård stuteri i Danmark klarade amerikanen Tyrell Cotant inte mer utan reste hem igen. Han blev visselblåsaren som larmade om missförhållandena på stuteriet när han publicerade bilder på gårdens utmärglade hästar.

Kolla klippet: Hör visselblåsaren från Viegård berätta om mardrömsdagarna
Hästkadaver och säckar med okänt innehåll kom i dagen vid grävningarna på Viegårds stuteri. Foto: Ridehesten

26-åriga Tyrell Cotant är återigen på plats i Danmark, den här gången för att vittna mot hans tidigare arbetsgivare, Viegårds ägare John Byrialsen. Under fredagen lämnade amerikanen sitt vittnesmål i rätten och ett par dagar senare medverkar han i en längre intervju med danska TV MIDVEST.

Det var i mitten av februari som Tyrell anlände till Viegård där han fått anställning som hästtränare. I intervjun berättar 26-åringen att missförhållandena stod klara så snart John Byrialsen visade upp gården och hästarna i dåligt i skick, helt utan betänklighet.

12 dagar senare avbröt Tyrell sin anställning till följd av oenigheter om lönen. Under sin tid på stuteriet hade Tyrell samlat på sig en mängd bilder på utmärglade och sjuka hästar som han i juni publicerade på facebook.

Starkt vittnesmål

Under intervjun berättar Tyrell hur hästarna fick foder som stått ute och ruttnat. Till följd fick hästarna magsår och Tyrell menar att det resulterade i att många hästar helt slutade äta. Ändå förväntades Tyrell träna hästarna, vilket stod klart från första början.
– Det var den allra första hästen han (John Byrialsen, reds anm.) ville att jag skulle jobba med. Jag frågade honom vad jag skulle göra annat än att mata den, varpå han svarade: ”En smal häst slår inte tillbaka.” Och då insåg jag att det var något fel på honom, säger Tyrell Cotant.

Systematiskt har John Byrialsen undvikit myndighetskontroller genom att flytta hästar, enligt Tyrells vittnesmål.
– När John misstänkte att någon skulle komma till gården fick vi flytta hästarna till en annan plats. Han sa alltid att det skulle se illa ut om någon såg en mager häst. Så ingen av hästarna var ute om de inte såg vackra eller bra ut, berättar Tyrell som menar att han inte larmade den danska polisen tidigare då de uppgett att de kontrollerat stuteriet en månad tidigare.

Väcker känslor

Viegård stuteri har under de senaste månaderna vållat stor uppmärksamhet i samband med att Tyrells bilder fått spridning på sociala media. I augusti hittades 50 nedgrävda hästar vid en kontroll av polis tillsammans med kommunala och statliga tjänstemän.

John Byrialsen var i blåsväder redan 2011 då 64 hästar omhändertogs och flera avlivades till följd av det skick hästarna var i.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden