Nyheter
2 december 2020 12:37

Kolla klippet – Musketör avtackas av Beridna högvakten

FilmklippIntet öga kan förbli torrt när Musketör får medalj, täcke, morötter och en dikt på vers efter att ha tjänstgjort i 16 år. Han har gått med i mer än 600 parader och inte haft en enda dags sjukfrånvaro.

Kolla klippet – Musketör avtackas av Beridna högvakten
Musketör med sin medalj. Foto: Jenny Ringström Försvarsmakten

I 16 år har Musketör (f. -99, e. Amiral – Chirac, uppfödare Eva och Bertil Karlberg, ägare Beridna högvakten) tjänstgjort i Beridna högvakten.

– Han har varit helt enastående. Han kom till Beridna högvakten när han var fem år 2004 och har tjänstgjort utan en enda sjukdag. Ofta är hästarna soldathästar och trupphästar ett bra tag för att vänja sig vid gatulivet, men han blev musikhäst väldigt snabbt, säger Lena Linn, generalsekreterare i Beridna högvakten.

Matglad

Musketör är en matglad herre.
– Vi brukar skoja och säga att han är lika rund om magen som han är hög om manken, 168 centimeter. I somras vägrade han låta sig fångas på betet så han fick ha halsring. Han är lagom lat och gör inte mer än vad som behövs – en förebild för duktiga tjejer, säger Lena Linn.

I tjänst var det aldrig några problem med uppförandet – men vid skogsritter kunde han kasta av sin ryttare för att få beta.

Nu bär det av till ett stall i Ursvik och en kvinna som är med i Blå stjärnan, som motionerar högvaktens hästar under helgerna. Där ska han gå i hage mellan 8 och 17 och ridas varje dag.
– Det var ett krav, han behöver stimuleras. Han ska må bra och ha fina dagar. Våra hästar trotjänaravlivas när den stunden är kommen, det ska vara ett värdigt slut utan risk för ångest. Men han kommer nog att ha många år framför sig.

Fick medalj

Avtackningen var pampig. Musketör var den första icke-människan som fick en coin, en slags medalj, för sina förtjänster, liksom ett tal på vers som lästes av ställföreträdande armechefen. Men även Beridna högvakten ville tacka av Musketör, och bestämde sig för att låta sy upp ett täcke åt honom i kungsblått med namnet i silver. Föreningen ringde upp Eva Karlberg som syr täcken.

– Hon frågade vilket namn det skulle stå. Vi svarade Musketör, och då blev hon alldeles tyst, sedan frågade hon ”är det DEN Musketör?”. Det visade sig att det var kvinnan som fött upp honom. Tänk att de skulle bli hon av alla täckesfabrikanter i detta avlånga land som fick sy täcket, säger Lena Linn.

Musketörlenalinn
En herre med integritet, enligt Lena Linn. Foto: Lena Linn

 

 

 

 

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden