Dressyr, Ridsport Play
27 september 2021 15:14
Ridsportplus

Kolla klippet: Patrik Kittel lyrisk över Touchdown

InternationelltSällan har han känt sig så nöjd efter en tävling Patrik Kittel, som när han igår kom hem med en dubbelseger i den internationella debuten för 9-årige Touchdown. Kittel har bara superlativ att använda om valacken, som fick låna Scandics OS-kür och gjorde det med den äran.

Kolla klippet: Patrik Kittel lyrisk över Touchdown
Patrik Kittel strör lovord över ännu en stjärna i sitt stall, 9-årige Touchdown. Foto: Skärmdump

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Han har blivit intervjuad under hela måndagen när Ridsport når Patrik Kittel hemma på gården. En fyrstjärnig dubbelseger på en mindre tävling i tyska Ludwigsburg är kanske inte det som brukar uppmärksammas brett, men nu har även tysk media intresserat sig för helgens vinster.

– I mångas ögon kom han nog från ingenstans och fick skyhöga poäng i sin första internationella Grand Prix, konstaterar Patrik Kittel om sin senaste stjärna, SWB-valacken Touchdown (-12, e Quaterback-Sack, uppf Verbena AB, äg Sommarkvarn AB).

Själv är han inte särskilt förvånad över framgångarna, Touchdown har varit en ganska enkel ”elev” sedan han kom till Kittel för 2,5 år sedan. Istället för att nöta in allt det svåra har det handlat om att bygga styrka.

– Han har så lätt för sig. Det svåra var mer att få honom att ta bettet på rätt sätt, att han var lite stark i handen och inte orkade bära kroppen. Det är mer det lösgörande arbetet som har tagit tid, att få styrkan och kroppen på plats.

Hushåller med energin

Touchdown är vad man skulle kalla en mönsterelev – han äter, sover och reser helt obekymrat, samtidigt som kraften finns där vid rätt tillfälle.

– Man rider runt och han tittar inte på något, men när du lägger till benen så är han direkt med på noterna. Han har verkligen energin på rätt ställe, han är magisk. Minsta lilla jag säger till honom så är han med, hyllar Kittel.

Jag snodde Scandics OS-kür från London, vi hade inte ens provat vägarna förrän på framridningen.

Valackens inställning och mentala styrka var det som fick Kittel att anmäla till tävling och testa på internationell Grand Prix för 9-åringen.

– Eftersom han är så bra i huvudet som han är så tänkte jag, att vi kör. Jag snodde Scandics OS-kür från London, vi hade inte ens provat vägarna förrän på framridningen. Och så går han in och bara gör. Jag har heller aldrig känt mig så trygg på prisutdelningen, det kan ju vara helt crazy, men han går bara in och ställer sig och tittar på omgivningen.

Själv har han hittills inte hittat några svagheter hos valacken.
– Jag har sällan kommit hem från en tävling och känt så här, jag har verkligen njutit. När jag tittar på videon så tänker jag wow, den är så snygg, den är fin i munnen, den bär sig, den skrittar, den travar, den galopperar – den gör liksom allt. Man behöver inte slita på honom genom att nöta detaljer, utan han kan gå i hagen och jobbas mer lösgörande, allt annat finns redan där.

Funderar på Friends

Nu är tanken att Touchdown ska gå de trestjärniga klasserna i danska Herning i samband med världscupen – går det bra där är det inte omöjligt att den svenska publiken får se valacken i Stockholm och SAAB Top Ten-finalen.

Patrik Kittel är mer än väl beriden just nu, med stjärnor som Fiontini, Forever Young, Touchdown och Well Done de la Roche på Grand Prix-nivå. Där bakom finns ytterligare framtidshopp.

– Fiontini kom från Helgstrand som en färdigutbildad häst, som jag har fått anpassa mig själv till. Att vi var trea i Aachen var helt magiskt, men som här med Touchdown och även Forever Young nu är det lite annorlunda, de har jag haft lite längre och levt in mig i. Men det är också det som är roligt när man utbildar dem, Valbonne finns där bakom och är nästan redo för Grand Prix även han.

Touchdown blir kvar

Det finns olika upplägg bakom hästarna, som oftast ägs av andra än Kittel själv.
– Fiontini är väl den som är mest osäker – kommer någon och vill betala mycket pengar så säljs den, det är jag mycket väl medveten om, det här är ju mitt jobb. Med Touchdown har jag tack och lov ett annat upplägg med hans ägare Anna Forslund, vi har ett väldigt långsiktigt upplägg – hon vill absolut inte sälja, hon köpte hästen till mig för att hon ville att jag skulle ha världens bästa häst och hoppas på mästerskap i framtiden.

Och mästerskap hoppas Patrik Kittel att det ska bli, kanske redan nästan år.
– Det är verkligen en medaljstjärna. Om han är den som går bäst för tillfället så säger jag inte nej till att rida VM i Herning med honom. Men han är fortfarande ung, det viktigaste är att det inte går för fort, det måste gå på ett sätt som passar honom i hans takt. Jag är lyckligt lottad som har flera hästar att välja på. Men man vet också att det kan gå snabbt – jag har varit i Tokyo och vänt – så jag är väl medveten om att man ska vara ödmjuk till vad man har för plötsligt ser det annorlunda ut.

Se delar av ekipagets vinnande Grand Prix Kür:

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Patrik Kittel (@patrikkittel)

Resultat från Ludwigsburg

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden