Dressyr
16 september 2018 22:02

Kommentar: Svensk dressyr rockar

Ryttar-VMRidsports VM-reporter Annelie Frank har varit i hetluften med stekheta svenska dressyrryttare och orkanhotet på VM i Tryon den här veckan. Här reflekterar hon över vad hon har sett. "Ett riktigt genombrott," skriver hon.

Kommentar: Svensk dressyr rockar
Lyckliga svenska ryttare efter fina ritter i Specialen: Patrik Kittel, Juliette Ramel och Therese Nilshagen. Foto: Roland Thunholm

Det har hänt så mycket den första VM-veckan att det tog lite tid innan Sveriges prestation på dressyrens VM verkligen sjönk in. En miss mindre av de svenska ekipagen i GP-dressyren så hade det troligen varit svensk VM-medalj. Så nära var det.

Och det i ett VM som höll absolut högsta klass. Vi ska inte heller glömma att förhållandena då var tuffa med riktigt varmt väder och hög luftfuktighet.

Sverige hade TRE ekipage bland topp-tio efter fredagens Grand Prix Special. Det var ingen annan nation som lyckades med det. Inte ens Tyskland. Det är ett riktigt genombrott för svensk dressyr internationellt. Inte för att svenskgänget har varit okänt innan på något sätt – men efter prestationerna i Tryon är Sverige verkligen med på dressyrkartan.

Vad som har lyft svensk dressyr ett snäpp är inte enkelt att säga – men Patrik Kittel menar att sponsorsamarbetet med Saab är en faktor – det har inneburit fler och bättre tävlingar i Sverige. Jag tror även att den stabilitet det har gett att ha Bo Jenå som förbundskapten så länge har betydelse. Lövsta Stuteris satsning med Lövsta Future Challenge har säkerligen också gjort sitt till.

VM i Tryon har inte bara handlat om kaotiska starter, orkanhot, inställd kür och döda hästar – det har varit fantastisk sport också! Jag ser redan fram mot mot OS i Tokyo 2020 då Well Done, Dante Weltino och Buriel borde vara i sitt livs form.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-