Sverige
27 juli 2018 16:03

Kommuner upplåter mark gratis – Pias hästar först ut i Jönköping

Extra beteRunt om i landet har hjälp kommit från olika håll i den torka som råder. Ett exempel är i Jönköping, där Pia Jelvestams hästar är de första att börja beta på mark som kommunen nu upplåter.

Kommuner upplåter mark gratis – Pias hästar först ut i Jönköping
Pia Jelvestam hade tur som hade en bit kommunal mark just intill sin hemmaplan. Foto: Privat

I sommarens torka sprid även ljusglimtar när hjälpande händer sträcks ut. Bland annat har 75 golfklubbar i landet ställt upp och låter så kallad högruff slås för att bli foder. På andra håll försöker många kommuner bistå djurägarna och Jönköpings kommun är en av de kommuner som upplåter sin mark gratis.

Pia Jelvestams hästar, som är mor och son, var de första att nu få börja beta på mark som kommunen nu upplåter, vilket Jönköpings-Posten rapporterade om.
”Vi får betesmark, kommunen slipper ordna med marken och grannarna är glada över att området ser bättre ut. Det är helt klart en ”winwin-situation”, säger Pia till JP.

”Fint drag”

Det var i mitten av juli som kommunen meddelade att lantbrukare och djurhållare med akuta behov kunde anmäla sitt intresse. 100 hektar fördelade på 65 platser ställdes till förfogande.

– Jag hörde att de skulle släppa till mark och tänkte att jag skulle be om plätten som jag kör förbi dagligen. På den vägen är det, säger Pia till Ridsport.
– Det är ett jättefint drag av kommunen att bjuda till, även om det inte är jättemånga som har nappat vad jag har förstått. Kanske det kan bero på att de i så fall måste flytta djuren en bra bit.

Inom synhåll

För Pias del var läget bättre. Den yta som kommunen nu låter hennes hästar husera på ligger inom synhåll från husets veranda och Pia hoppas kunna få arrendera det extra betet i framtiden. För tillfället kan Pia pusta ut en stund från den stress som så många djurägare känner.
– Det är inte jättemycket, knappt ett hektar, men det räcker ett tag för två hästar. Vi slipper ge hö just nu och kan spara lite granna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden