Sverige
6 juli 2023 20:00
Ridsportplus

Konservering på flera sätt

FoderTorkning eller syrning - och på vilket sätt? Ridsport går igenom de olika metoderna för att konservera vallfodret till hästen.

Konservering på flera sätt
Så här ser det ut hos höbonden Nils Söderberg. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vallfoder konserveras vanligtvis genom torkning till hö (ts-halt över 84 procent), ensilering till ensilage (upp till 50  procent ts-halt) eller genom anaerob lagring som hösilage (över 50  procent och upp till 84 procent ts-halt). Artificiell torkning med hetluft är en metod som används för proteinrika vallgrödor som anses vara särskilt värdefulla, till exempel lusern eller tidigt skördat gräs. Sådant vallfoder utfodras vanligen som hackelse, pellets, kuber eller briketter.

Ett annat sätt att bevara och lagra vallfoder är att syrakonservera det, det vill säga att tillsätta syra till nästan torrt foder, vilket sänker pH-värdet och därmed förhindrar att nedbrytande mikroorganismer förstör fodret.

Lagra och vårda

Hö ska lagras fuktfritt och med god luftväxling. I vissa utrymmen kan fläkt behövas. I oisolerade plåtbyggnader frodas kondens och fukt. Betonggolv släpper igenom fukt underifrån. Lägg då höet på lastpallar.

En höskulle eller liknande träbyggnad är bättre miljö. Vissa lägger halm runt höet för att skydda och genom att salta balarna och täcka med fiberduk kan man minska dammbildning.

Inplastat grovfoder ska förvaras på en väl dränerad yta som är fri från vassa stenar. Många ställer lastpallar under sina balar och det kan vara bra att skydda dem med en presenning. Om det går hål på balarna ska de omedelbart lagas med tejp. Det finns särskild baltejp, men många använder silvertejp. Använd lagade balar först.

Istock-1456236989
Vallfoder kan konserveras på flera olika sätt. Foto: iStockphoto

Fakta

Lagring behöver inte påverka

Lagringsperiodens längd behöver i sig inte innebära försämrad hygienisk kvalitet så länge fodret förvaras rätt. Hö, hösilage och ensilage som skördats samtidigt från samma vall och lagrats i tre eller tolv månader uppvisade inga försämringar i hygienisk kvalitet vid månad tolv jämfört med månad tre.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden