Sverige
30 december 2011 07:49

Kontrollen av djurtransporter ska öka nästa år

Efter kritik från EU och Jordbruksverket kommer länsstyrelsen i Södermanland att utöka antalet kontroller av djurtransporter under 2012.

– Främst ska vi kontrollera transporter på väg. Då kommer vi stå tillsammans med polisen när de gör sin vanliga kontroll av tunga fordon. Då kommer det stå djurskyddshandläggare med och specifikt kontrollera djurtransporter, säger djurskyddsinspektör Jennie Eklund till Sveriges Radio.

Länsstyrelserna har kritiserats av EU och Jordbruksverket för att inte prioritera kontrollerna av djurtransporter. De lokala inspektörerna har inte heller ansetts vara tillräckligt kompetenta. Nu har djurskyddshandläggarna på länsstyrelsen i Sörmland gått en fortbildning.

Det är framförallt hästtransporter från och till tävlingar och till slakt som ska kontrolleras. Det gäller bland annat att chauffören har med sig rätt papper och att transporten är rätt skyltad. Även lastning på tävlingsplatser kan komma att kontrolleras, rapporterar Sveriges Radio.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden