Avelsnyheter
17 januari 15:04

Krock igen mellan nya stortävlingen för unghästar och UVM

LagtävlingLiksom i fjol går unghäst-VM i hoppning och den nya stortävlingen för unghästar – där avelsförbunden bildar lag med sina bästa unghästar – helgerna efter varandra.

Krock igen mellan nya stortävlingen för unghästar och UVM
Erika Lickhammer van Helmond och Koberlina TN rider för Sverige och representerade KWPN vid den nya stortävlingen i höstas. Foto: WBFSH Studbooks Jumping GCT

Det nya ”unghästmästerskapet” WBFSH Studbooks Jumping Global Champions Trophy lanserades i höstas. Nu är ett nytt datum satt för i år och det blir den 26 till 29 september på Longines Tops International Arena i holländska Valkenswaard. Det bäddar för ännu en krock med unghäst-VM i hoppning som äger rum helgen innan. Ungefär i samma veva går även SWB Equestrian Weeks.

Den nya stortävlingen går ut på att avelsförbunden bildar lag och tävlar mot varandra. Hästarna tävlas i åldersklasser från fem till åtta år, dessutom är det särskilda klasser för unga avelshingstar mellan åtta och nio år. Bakom arrangemanget står paraplyorganisationen för världens avelsförbund, World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH), och Jan Tops som även har grundat Global Champions Tour.

WBFSH står även bakom unghäst-VM i hoppning, som i år äger rum i belgiska Lanaken den 19-22 september.

I fjol intog SWB liksom flera andra avelsförbund en observatörsposition, vad planen är i år är ännu så länge inte känt. Ridsport söker SWB för en kommentar.

Tolv avelsförbund deltog vid premiären, där bland andra DWB visade framfötterna.

Deltagande avelsförbund i fjol

AES (Storbritannien)
ANCADES (Spanien)
BE-SIES (Storbritannien)
BWP (Belgien)
DWB (Danmark)
HANN (Tyskland)
ISH (Irland)
KWPN (Nederländerna)
OLDBG/OS (Tyskland)
SBSF (Frankrike)
WESTF (Tyskland)
ZANG (Belgien)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden