Avel
5 oktober 2020 20:55
Ridsportplus

Kvalfritt Breeders satte sina spår i resultaten

Breeders TrophyAlla hästar var inte helt förberedda för uppgiften när de kom till Breeders i hoppning. − Det fanns kanske några som inte var redo, eftersom det inte krävdes några kval, men de flesta var väl förberedda, säger överdomaren Birgitta Ernblad.

Kvalfritt Breeders satte sina spår i resultaten
De allra flesta hästarna kom väl förberedda till Breeders, trots att inga kval krävdes. På bilden Björn Svensson och Conte di London F, bästa 5-åring. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Årets Breeders föregicks av diskussioner om uppställningsplatser för lastbilar och att 4-åringarna i hoppning skulle skickas hem om de inte gick vidare. Men av de diskussionerna märktes inget när arrangemanget väl var igång, säger Birgitta Ernblad, överdomare under de två Breeders-veckorna.

Dessutom fanns det farhågor om hur det stora startfältet med 4-åringar skulle fungera.
− Det rullade på väldigt bra, och det har varit två veckor nästan helt utan incidenter, säger Birgitta Ernblad.

Erbjöds omstart

I början av hoppveckan förekom en incident där en häst stoppade tidigt på banan, enligt ryttaren som en följd av att det kom en kamerablixt mot hästen i avsprånget.
− Ryttaren upplevde att hen inte fick de bästa förutsättningarna, och erbjöds en omstart men valde sedan att inte göra något nytt försök, säger Birgitta Ernblad som i övrigt inte vill kommentera händelsen.

Hästen i fråga hade före Breeders enligt TDB inte kommit runt någon tävlingsbana på den aktuella höjden. Inte heller detta vill Birgitta Ernblad kommentera, utan vill bara uttala sig generellt om nivån på deltagarna.
− När det inte fanns några krav på kval, så har ryttare och hästägare själva fått välja om deras hästar har varit färdiga. Och efter vad jag sett är det ett fåtal som inte varit färdiga.

Men att ha ett Breeders utan kval är inget önskvärt läge, menar Birgitta Ernblad.
− Så fort det finns möjlighet till kval ska det naturligtvis vara sådana, för hästarnas skull.

Säkrare utan publik

De allra flesta deltagare har respekterat de särskilda regler som gällt för att minimera smittrisken, enligt överdomare Birgitta Ernblad, som också har sett fördelar med att det varit färre människor på plats.
− Det har varit lugnare på framridning och framhoppning, och vi har inte haft de klungor av människor som har samlats runt hästar som just kommit ut från tävlingsbanan, och det i sig betyder en säkerhetsrisk mindre.
− Vi har knappt haft några avramlingar och sjukvårdarna har haft väldigt lite att göra.

Birgitta Ernblad vill också ge en eloge till funktionärerna.
− De har varit fantastiskt duktiga, inte minst eleverna från Flyinge och Bollerup.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden