Sport
12 juni 2019 15:46
Ridsportplus

Laddat för GCT – tävlingen som pumpar upp miljonpremierna

PremiärI morgon går startskottet för Stockholm Horse Week med Global Champions Tour som väntas locka 25 000 besökare. Här kan du läsa på inför helgen, om allt från Stadions historia till prispengarna – Global Champions Tour är en affärsidé som saknar motstycke inom ridsporten och Jan Tops ser till att sponsorerna pumpar in miljoner.

Laddat för GCT – tävlingen som pumpar upp miljonpremierna
Så här ska området se ut enligt planen. Foto: Råformat Visualiseringsbyrå/GCT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Program
(Med reservation för ändringar.)

Svensk prägel och ungdomsdag som ska inspirera

Världens främsta hoppryttare kommer till Stockholm. Men mycket krut läggs också på att locka morgondagens ryttare. GCT inleds med en ungdomsdag för att ge inspiration.

– Vi gör det här i samarbete med Stockholms läns Ridsportförbund. Det är viktigt att få en anknytning till staden och att ge ungdomarna något, säger tävlingsledaren Sara Johansson.

– På torsdagen är det två för en på inträdet för alla under 18 år. Det är en bra dag rent sportsligt, med U25-klasser i både hoppning och dressyr, samt Grand Prix-hoppning.

Ridsport
Sara Johansson ät tävlingsledare. Foto: Roland Thunholm

När Global Champions Tour för första gången kommer till Sverige blir det mer än tävling på toppnivå. Evenemanget har byggts ut till Stockholm Horse Week med nationella klasser och dressyr. Lägg till ett shoppingområde med 45 utställare, kids corner och ponnyridning och hela familjen får sitt.

– Det var viktigt för oss att redan från början sätta svensk prägel på evenemanget, vilket GCT är glada för – här är ridning en folksport till skillnad från i till exempel Monaco. Där är det en liten publik men en stor VIP-läktare, säger Sara Johansson.

Ungdomarnas dag

Just ungdomarna ägnas särskild uppmärksamhet i Stockholm. Den inledande dagen, torsdag den 13 juni, är deras. Förutom tävlingarna blir det föreläsningar och mingel. För föreläsningarna svarar hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona och Felicia Grimmenhag, landslagsryttare i paradressyr.

– Henrik Ankarcrona är alltid kul att lyssna på, och det är intressant att få ta del av hur han tänker och planerar, att få en inblick i hur arbetet går till, säger Sara Johansson.
– Felicia Grimmenhag var ett givet val. Hon är så entusiasmerande, det är alltid roligt att lyssna till henne.

Arrangörerna samarbetar också med anti-mobbningsorganisationen Friends. Stockholm Horse Week och GCT pågår den 13 till 16 juni, och återkommer sedan ytterligare fyra år – allt enligt kontraktet. Premiäråret väntas runt 25 000 besökare.

Gct-skiss
Så här ser planen ut för Stadion under Stockholm Horse Week.

 

Visste du att Stockholms Stadion …

… byggdes till de femte olympiska spelen 1912.

… är världens äldsta -OS-arena som fortfarande används.

… har en anrik hästhistoria. Här avgjordes ryttar-VM 1990 samt ridsportens OS-grenar 1956.

… har cirka 80 evenemang per år.

… har stått värd för 80 världsrekord 
i friidrott som har satts på arenan.

… har haft gäster som Michael Jackson, Pavarotti, Rod Stewards, U2, Rolling Stones och Springsteen, bara för att nämna några.

GCT pumpar upp premierna

Global Champions Tour är en affärsidé som saknar motstycke inom ridsporten. Grundaren Jan Tops ser till att sponsorerna pumpar in miljoner – och andra tävlingar blir tvungna att följa efter.

Med få undantag lockas världens hoppryttare av prispengarna, komforten och lyxen i GCT. Det har bäddat för sport på toppnivå på vackra arenor och välbyggda banor. Men det som kännetecknar touren mest är pengarna. Den holländska hästhandlaren Jan Tops har aldrig gjort någon hemlighet av att drivkraften var att få in större pengar i sporten.

Började med fem tävlingar

Det började 2006 med fem deltävlingar. I dag ingår 20 deltävlingar runt om i världen. Uppskattningsvis har en miljard svenska kronor betalats ut i prispengar till sammanlagt 743 ryttare.

Mest av alla har Edwina Tops-Alexander fått ihop, 42,7 miljoner svenska kronor. Inte för att hon har flest segrar, utan för att hon sannolikt är tourens flitigaste deltagare.

Fakta

Global Champions Tour

• Startades av Jan Tops 2006 med fem deltävlingar.

• Har nu 20 deltävlingar runt om i världen.

• 2017 tillkom lagtävlingen Global Champions Leauge.

• Från start har 933 ryttare deltagit. 743 av dem har vunnit allt från 42 miljoner till 100 kronor.

• 189 ryttare har inte ridit in en enda krona.

• Sammanlagt har uppskattningsvis en miljard svenska kronor delats ut i prispengar sedan 2006.

Till GCT/SHW kommer 136 ryttare kommer, 
fördelat på:

• 60 femstjärniga hoppryttare.

• 24 dressyrryttare.

• 32 U25-ryttare.

• 20 svenska ryttare i de nationella klasserna.

2015 meddelade Rolf-Göran Bengtsson att Casall skulle trappa ner på tävlandet och inte matchas mot EM, utan i stället gå GCT. Det blev ett vinnande koncept. Det året gjorde hingsten tio starter i touren och vann två. Året därpå, när han var 17 år, tog han tre segrar på nio starter. Som 18-åring sa han tack och adjö till sporten genom att vinna GCT i Hamburg.

Casall blev tourens rekordhäst med totalt 23 pallplatser, varav tio delsegrar och en totalseger. Det gör att Rolf-Göran Bengtsson fortfarande ligger trea på listan över tourens vinstrikaste ryttare med 35 miljoner kronor.

Vann 100 kronor

Minst har spanjoren Guillermo Gonzalez Alonso vunnit. För en 17:e plats i en lägre klass i Hamburg 2011 fick han 100 kronor.

I Stockholm väntar åtta miljoner kronor i prispengar. Trots att den lokala arran-gören har fått in mer folkliga inslag som U25-klasser och Lövstas framtidsdressyr, kommer det att lukta lyx som på ingen annan svensk hästtävling. Och enligt arrangören har sponsorerna varit lätta att locka.

Från början var det nästan bara VIP-läktare på deltävlingarna. Publikdelen har blivit större, men VIP är fortfarande tourens signum. Att köpa ett VIP-bord betyder inte bara service, mat och dryck, utan även att man får chans att mingla med världens rikaste, Bill Gates, eller en megakändis som Bruce Springsteen, sådant som GCT utan krusiduller gör reklam för på sin hemsida som big business.

GCT har förändrat hoppsporten och pressat upp prispengarna över lag. Ett exempel är årets hittills vinstrikaste hopphäst Toveks Marys Lou med Henrik von Eckermann i sadeln. Hon har hoppat in 5,2 miljoner kronor – inte ett öre kommer från GCT.

Edwina Tops-alexander (aus) And Jan Tops
GCT-generalen Jan Tops med sin hustru Edwina Tops Alexander, vinstrikast i serien. Foto: Stefano Grasso/LGCT

De har vunnit mest i GCT

  1. Edwina Tops-Alexander 3 969 545 €=cirka 42,7 miljoner kronor.
    Kommer från Australien, är 45 år. I touren sedan 2006. Fem segrar. Vinstrikaste häst: Cevo Itot du Chateau. Bästa säsong: 2018, 522 033 €. Totalsegrare 2011 och 2012.
  2. Scott Brash 3 775 850 €=cirka 40,6 miljoner kronor.
    Från Storbritannien, 33 år. I touren sedan 2012. Elva segrar. Vinstrikaste häst: Hello Sanctos. Bästa säsong: 2017, 591 134 €.Totalsegrare 2013 och 2014.
  3. Rolf-Göran Bengtsson 3 257 495 €=cirka 35 miljoner kronor.Från Sverige, 56 år. I touren sedan 2006. Tio segrar. Vinstrikaste häst: Casall (alla tio segrar). Bästa säsong: 2016, 798 627 €. Totalsegrare 2016.

Övriga svenskar i totalrankningen:
35: Henrik von Eckermann 773 813 €
48: Peder Fredricson 575 118 €
90: Evelina Tovek 183 044 €
105: Malin Baryard Johnsson 138 863 €

Rankningen är till och med omgången i Madrid den 18-19 maj.

Artiklarna publicerades första gången i Ridsport nr 10/2019.

Så landade

GCT i Stockholm

Det började med jakten på ett nytt stort evenemang som skulle äga rum i Båstad. Det landade i att Stockholm blir en av anhalterna för crème de la crème inom internationell ridsport – Global Champions Tour.

Vecka 24 är det dags för en hästvecka av stora mått i Stockholm, med nordisk premiär för GCT: Longines Global Champions Tour. En tävling där arrangörerna vet att världens bästa ryttare kommer innan inbjudningarna ens har gått ut, men också en tävling som ställer stora krav på arrangörerna att ordna ett evenemang i toppklass.

Vägen dit har knappast varit spikrak.
− Arbetet började våren 2016, när ägargruppen bakom Norrvikens trädgårdar i Båstad ville ha ett prestigefyllt och årligen återkommande evenemang med hästanknytning, berättar Johan Pagerup, vd för Longines Global Champions Tour Stockholm.

Blickarna riktades ganska snabbt mot Jan Tops stortävling med stjärnglans och generösa prispengar, och det svenska evenemangsbolaget lyckades boka in ett möte på 15 minuter med Jan Tops. Ett möte som drog ut ordentligt på tiden.

Men det slutade med att det fanns en överenskommelse.
− Sedan handlade det om att börja arbeta med de ekonomiska frågorna, liksom med produktionen och sponsringen, och där kom jag in i bilden, säger Johan Pagerup, som tidigare var knuten till Got Event och bland annat arbetat i många år med Gothenburg Horse Show.

Gct-montage
Stockholms Stadion blir platsen för Nordens första GCT. Janika Sprunger och Bacardi VDL (som har gått skilda vägar) kom tvåa i finalen i Doha 2017. FOTOMONTAGE: STEFANO GRASSO/LGCT– ALEX LJUNGDAHL/STOCKHOLMS STAD

− Vi gjorde en förstudie och kom fram till att vi skulle klara av evenemanget. Men så ändrades de fysiska förutsättningarna vid Norrviken, och våra blickar riktades mot Stockholm i stället.

Det fanns olika idéer om platser för evenemanget. Framför Stockholms slott kanske? Eller i Galärparken på Djurgården? Valet föll på Stockholms Stadion, platsen för OS 1912, Ryttar-OS 1956 och Ryttar-VM 1990.

Kikade på Sverige

Redan innan det svenska evenemangsbolaget tog kontakt med GCT hade arrangörerna där sneglat på Sverige.
− De var medvetna om det stora hästintresset i Sverige, och att ridsport är en folksport. De är enormt glada över att Stockholm har blivit en av anhalterna i touren, säger Johan Pagerup.

Samtidigt finns det en kravlista att följa, men där har GCT-ledningen och de svenska arrangörerna haft samma bild av hur arrangemanget ska utformas.
− Vi arbetar med begreppet folkligt exklusivt. Vi vill särskilt lyfta ungdomarna, därför blir det särskilda U25-klasser i både hoppning och dressyr i samarrangemang med Lövsta. Vi gör det tillgängligt med en mässa inne på Stadion och dessutom med en warm up som sker inför publik.

Det exklusiva är ekipagen och de stora prispengarna. Exakt vilka summor som delas ut, eller vilka som är de största sponsorerna, vill arrangörerna ännu inte gå ut med.
− Men det är en oerhörd fördel att veta redan nu att vi kommer att ha världens bästa hästar och ryttare i startfältet, säger Johan Pagerup.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 2/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden