Dressyr
11 augusti 2022 21:11

Laddat för VM med paraplyträning

Herning 2022Torsdagen innebar VM-entré för pararayttarna Lena Malmström och Amalia Josbo i Grad V, och det stod medaljer på spel direkt. Bäst gick det för Lena Malmström, som laddat för mästerskapet med paraplyträning.

Laddat för VM med paraplyträning
Lena Malmström fick till en fin inledning på sitt VM-äventyr med Fabulous Fidelie. Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté

Både Lena Malmström och hennes egen uppfödning Fabulous Fidelie (SWB sto f -12, e Floricello-Don Romantic) har tidigare erfarenhet från mästerskap – ekipaget red EM 2019 och var på Paralympics i Tokyo förra året.

När det var dags för första VM-starten för ekipaget var det många av hästarna som reagerat på omgivningen och tv-kamerorna runt banan – men inte Fabulous Fidelie.

– Nej, vi jobbar en del med det hemma. Hon är van vid att kliva över saker och går på paraplyträning, vi gör lite allt möjligt. Jag tycker det behövs, för man vill ju inte skrämma upp dem – jag vill ju att hon ska tycka att det är lika kul att vara här som jag gör, säger Lena och skrattar.

I det inledande programmet fick ekipaget ihop strax över 70 procent, något som räckte till en sjundeplats bland de 17 till start. De visade upp ett jämnt program utan några större missar.

– Hon älskar att visa upp sig, ibland kan det bli lite för mycket men idag höll hon sig på mattan. Det är gött att få lite energi där inne, så att man har något att ta av, konstaterar Lena Malmström efter ritten.

VM-debut för Amalia Josbo

För Amalia Josbo, som också sitter på en egen uppfödning, var det här det första stora internationella mästerskapet. Med sin Lady Evelin (SWB sto f -11, e Sir Oldenburg-Bocelli, uppf/äg Amalia Josbo) har hon nyligen tagit sig in i para-landslaget.

– Det kändes jättebra idag, jag var glad att hon slappnade av som hon gjorde där inne – det var det jag var mest orolig för, att hon skulle vara spänd och rädd. Men hon var med mig hela vägen, hon var fantastiskt duktig, säger Amalia Josbo, som idag gjorde sin tredje internationella start.

Det blev dryga 64 procent för ekipaget, efter en miss i ena skrittpiruetten där stoet slog mot skänkeln. I övrigt fick de en jämn bedömning av domarteamet.

– Jag hade inte förväntat mig något direkt, jag har ingen koll riktigt på var vi står. Jag var bara ute efter en bra känsla och en bra upplevelse, och sedan jobba utifrån det.

”Mest stått på bakbenen”

Det egensinniga stoet har gett Amalia en hel del huvudbry under sina unghästår, då hon helst stod på bakbenen.
– Hon har haft en väldigt stark egen vilja, att komma in på en dressyrbana trodde jag nog aldrig ens skulle vara möjligt. Att gå in på en sådan här arena, jag blir bara lycklig att hon ens följer med mig. Nu slappnade hon av väldigt mycket, så jag förstår ju att poängen dras ner för att hon blir lite låg i formen. Men för mig var det bara en upplevelse att få in henne där, berättar Amalia.

Grad V vanns av Michèle George från Belgien, före Sophie Wells, Storbritannien, och Frank Hosmar. VM för pararyttarna fortsätter med lagtävling under fredag och lördag.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden