Hoppning
9 november 2021 20:39
Ridsportplus

Landslagshäst död efter olycka: ”Ebba bara skrek rakt ut”

TragediChamie rönte stora framgångar med Hugo Wihlmark innan landslagsjunioren Ebba Kewenter tog över tyglarna på SWB-stoet. Nästa vecka skulle Ebba ha ridit SM på Strömsholm med Chamie, men nu finns hon inte längre. Efter en olycka i hagen har Chamie fått somna in.

Landslagshäst död efter olycka: ”Ebba bara skrek rakt ut”
Ebba Kewenter och Chamie tog en femteplats i finalen av Torstensons ungdoms-GP i Falsterbo i somras. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fredrik Spetz tog upp henne i klasserna och med Hugo Wihlmark rönte hon stora framgångar med NM-medaljer, start i Nations Cup och topplaceringar i Scandinavium och på Elmia. För två år sedan tog landslagsjunioren Ebba Kewenter över tyglarna och nästa helg skulle Ebba ha ridit SM på Strömsholm med det egensinniga skimmelstoet. Men nu finns Chamie Rtg (SWB sto f-07 e Corlensky G-Ampere, uppf Linköpings Ridskola AB) inte mer.

Tragedin inträffade i samband med lunchfodringen i söndags. Chamie gjorde som vanligt sina utfall mot haggrannen medan Ebbas pappa Johan Kewenter närmade sig med den eftertraktade maten. Plötsligt såg han att Chamie stod på tre ben i hagen. Med hjärtat i halsgropen sprang han in till Ebba och mamma Maria Kewenter som befann sig i sadelkammaren på Kewlutos anläggning i Onsala.

– Vi springer ut och när Ebba lyfter på benet skriker hon bara rakt ut att benet är av. Det bara krasade, berättar Maria Kewenter.

Hon lyckades få in Chamie i boxen och ringde distriktsveterinären. Veterinären konstaterade att det mycket riktigt var ett benbrott och att det bästa vore att ta bort hästen. Maria ringde förtvivlat till ”husveterinären” Florian Lackner och bad om en second opinion. Han ville ha röntgenbilder och medan distriktsveterinären åkte för att hämta röntgenmaskinen led familjen med Chamie.

– Hon skakade och hyperventilerade av smärta. Det var fruktansvärt att se henne, säger Maria Kewenter med tjock röst.

”Ni måste låta henne gå vidare”

De ville verkligen inte ge upp, men efter att både Florian Lackner och en kirurg tittat på röntgenbilderna blev de tvungna.
– Det var fullt av frakturer. Hoven hängde nästan löst i skinnet, fortsätter Maria Kewenter.

”Ni måste bara låta henne gå. Även om vi lyckas laga henne så blir det många månader i box och sjukhage. Om ni kanske skulle kunna ta föl på henne är det inget värdigt liv för henne. Ni måste låta henne gå vidare.” Så löd domen från veterinärerna och därmed stängdes alla utvägar.

– Jag ledde ner henne bakom lösdriften hoppandes på tre ben. Jag höll i henne och så föll hon ihop där, berättar Maria Kewenter.

– På något sätt måste man bara gå vidare. Olyckor händer, men det är hemskt att se en olycka på det sättet. För Chamies skull är det ändå skönt att slipa spekulationer om vad som hände. Hon har ändå berört så många.

Efter olyckan ringde Maria Kewenter direkt till Johanna Wihlmark, Hugos mamma, och berättade vad som hade hänt.
– Det är speciellt Hugo och Johanna som har upplevt mycket och haft många känslor med henne. Även de som har fött upp henne har sökt upp oss på tävlingar.

Utöver tävlingsframgångarna fick Chamie även pris som Bästa uppfödda tävlingshäst i Östergötland 2019 – och på sin Facebooksida har uppfödaren tänt ett ljus vid ett fotografi av Chamie.

Ridsport
Chamie med Hugo Wihlmark. ”Älskade Chamie! Vilka minnen du har gett oss. Tack för allt.” Det skriver Hugos mamma Johanna Wihlmark på Facebook. Foto: Roland Thunholm

Stark personlighet

Chamie hade haft en lite lugnare period efter att ha blivit behandlad i ryggen, men var fit for fight igen och redo för SM.
–  Ebba har haft väldigt mycket kärlek till den här hästen. Det var en häst som var ganska svår för Ebba, och jag har sagt att det kanske inte är en häst för henne. Hon har oftast ridit de lite mindre, kvicka och ponnyliknande hästarna. Ebba har gjort många fina tävlingar med Chamie, men så ibland har det kommit perioder när det har varit svårt att rå på henne, berättar Maria Kewenter.

– Men från dag ett har Ebba sagt att hon kommer att göra allt för den här hästen. Hon hade en väldigt stark personlighet.

Chamies kropp hämtades på tisdagens morgon och tomheten och sorgen ligger tung över gården i Onsala. Vardagen fortsätter dock och till helgen blir det tävling i Billdal med tre hästar.  Även Chamie var anmäld. Nästa helg rider Ebba Kewenter SM på Strömsholm. Men nu blir det Cickdown som ensam får axla rollen som SM-häst, utan Chamie vid sin sida.

– Ebba såg så mycket fram emot SM – hon hade precis haft en fantastisk träning med Chamie för Ragnar (Bengtsson). Känslan var att det skulle bli en härlig helg. Det är också det man tycker är så tråkigt, att de inte fick chansen att komma tillbaka, säger Maria Kewenter.

– Chamie har hoppat massor av hinder i sitt liv och stora hinder upp till 1,50, hon har landat massor av gånger och plötsligt landar hon bara helt fel i hagen. Det gick så fort.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden