Fälttävlan
23 januari 2021 16:10
Ridsportplus

Landslagshäst till satsande junior: ”Tufft beslut”

Försäljning11-åriga Ottawa har lämnat Isabella Lidbrandt efter många framgångsrika år tillsammans. Nu ska stoet i stället ridas och tävlas av junioren Nora Skeppstedt. "Ett tufft beslut då vi har gjort en fantastisk resa tillsammans," säger Isabella Lidbrandt. Men från början var tanken att storasyster Rosanna Lidbrandt skulle rida Ottawa - i dressyr.

Landslagshäst till satsande junior: ”Tufft beslut”
Isabella Lidbrandts Ottawa under deras karriär. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ottawa (SWB sto f 2010 e Firenze-Sir Donnerhall, uppf Jennie Larsson) köptes av systrarna Lidbrandt som dressyrhäst åt Rosanna Lidbrandt, Skepptuna utanför Sigtuna.

Vi har verkligen jobbat som ett team med den här hästen, Isabella på ryggen och jag som dressyrtränare, coach och groom. Rosanna Lidbrandt.

Stoet köptes osedd när hon var ett år av uppfödaren som också var Rosanna Lidbrandts dressyrtränare.
– Vi köpte henne eftersom vi tyckte så mycket om hennes mamma Olympia som jag hade hemma ett år för att sätta igång henne efter att hon hade fått föl, berättar Rosanna Lidbrandt.

Men dressyrkarriären gick så där för Ottawa. I stället blev hon landslagshäst med internationella framgångar – i fälttävlan. Rosanna Lidbrandt hann med att tävla stoet lite i dressyr som 4- och 5-åring, men när hon hade varit bortrest några veckor ändrades allt när systern Isabella Lidbrandt skulle jogga Ottawa.

Bilder på Facebook

– Plötsligt såg jag bilder på Facebook när Isabella var på terrängträning med Ottawa, säger Rosanna Lidbrandt.
– Jag visste inte hur jag skulle reagera… Men Ottawa älskade fälttävlan.

Hur som helst så ändrades planerna till att låta lillasystern rida Ottawa lite i fälttävlan som unghäst.
– Det är en sund och varierad uppväxt. Sedan tänkte jag ta tillbaka henne efter något år eller två men så blev det aldrig. Hon tyckte om terrängen så mycket.

I stället gjorde Isabella Lidbrandt och Ottawa karriär i fälttävlan. Det har varit landslagsplatser, kval till unghäst-VM och YREM, massor av internationella starter som bland annat har lett till segrar och deltagande i NM, bland annat en seger i internationell enstjärnig fälttävlan redan som 6-åring.

Modig häst

– Ottawa är en modig häst som gör allt för sin ryttare, berättar Isabella Lidbrandt.

Men nu är tiden tillsammans med Ottawa slut för familjen Lidbrandt. Stoet såldes förra året till satsande junioren Nora Skeppstedt som hann med att kvala stoet till JEM i slutet på förra säsongen.

– Det var ett tufft beslut då vi ägt henne i nio år och har gjort en fantastisk resa tillsammans. Vi har verkligen jobbat som ett team med den här hästen, Isabella på ryggen och jag som dressyrtränare, coach och groom.

Ödmjuk och ambitiös

Lidbrandt finns dock kvar i närheten av Ottawa och hennes nya familj, Rosanna Lidbrandt tränar till exempel ekipaget i dressyr.
– En mer ödmjuk och ambitiös ryttare får man leta efter. Det är en underbar familj som precis som vi alltid sätter hästens bästa i första hand. Ottawa har det som en riktig drottning på deras fantastiska gård som de håller på att bygga upp och Nora har ett superteam runt sig.

Tre av Ottawas småsyskon med samma mamma finns i Lidbrandts stall och börjar bli redo för att börja sina ridkarriärer.
– Isabella tog även Mowits ifrån mig. Vi får se om det blir dressyr eller fälttävlan som blir Ottawas syskons favoritgren i framtiden, säger Rosanna Lidbrandt.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden