Reportage
28 juni 2016 12:00
Ridsportplus

Fälttävlanshästen Mowits har äntligen hittat rätt

Vad gör en hoppstammad dressyrhäst på en fälttävlansbana? Jo, vinner så klart. Det var takterna Isabella Lidbrandt och Mowits visade upp för några helger sedan i Polen, när ekipaget tog hem förstaplatsen i den internationella tvåstjärniga klassen. Men vägen dit har varit krokig.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Familjen Lidbrandt köpte Mowits när han var fem år gammal. Det var Isabellas äldre syster Rosanna som letade dressyrhäst. Sålde gjorde Maria Gretzer, som också är uppfödare till Mowits. Anledningen var att han var för lat och tung för att bli hopphäst.

– Han hade dålig bjudning, och i början när Rosanna skulle ställa lite mer krav på honom var han ganska trotsig, då kunde han börja backa eller resa sig, säger Isabella.

Lockade fram bjudningen
Med hjälp av tränarna Jennie Larsson i dressyr och Lena Bredberg i hoppning gick utvecklingen framåt. Ekipaget började få framgångar på tävling, där de satsade på dressyren. Hoppning var något de gjorde för skojs skull och för att han skulle få upp sin bjudning. Snart provade Rosanna även fälttävlan.

– Hon tränade en del terräng men startade bara två gånger, säger Isabella.

Rosanna tävlade honom upp till och med Intermédiaire I innan Isabella tog över Mowits år 2013. Då var hon 16 och skulle gå från ponny till stor häst.

– Jag behövde en juniorhäst och så stod ju Mowits där hemma i stallet. Jag testade att starta en fälttävlan, som vi vann, och därefter fortsatte vi bara, säger Isabella.

Till hösten hade hon gått från de lägsta klasserna till att starta enstjärnigt, som även det slutade med vinst och gav ekipaget en plats i juniorlandslagets spetstrupp.

– Han måste ha mognat med åren och förstått att om man inte gör motstånd kan det faktiskt vara kul att ta i. Nu älskar han terrängen, han är överlycklig där ute på banan, säger Isabella.

– Samtidigt är han fortfarande en väldigt speciell häst. Om jag har varit borta en vecka så är han jättesur när jag kommer tillbaka, då tittar han inte ens på mig, fortsätter hon.
– Men när man har honom på sin sida gör han allt för en.

Fördel i dressyrmomentet
Isabella rider just nu sitt första år som young rider, och efter vinsten i Polens internationella tvåstjärniga klass för några veckor sedan är hon och Mowits redan kvalade till EM.

– Det känns otroligt skönt, att kunna släppa pressen med att behöva kvala och i stället kunna fokusera på tävlingen här och nu, säger hon.

Framgångarna tror hon beror mycket på Mowits gedigna dressyrutbildning som gör att hon alltid hamnar i ett bra läge efter det inledande dressyrmomentet, samtidigt som han har generna för hoppning.

– Han är en riktig dressyrstjärna och kan ju verkligen allt. En bra dressyr gör allt mycket roligare, det är ju avgörande om du ska ha något med topplaceringarna att göra, säger Isabella.

Systern Rosanna, som fortsatt satsa på sin dressyrkarriär men med andra hästar, stöttar och tränar ekipaget.

– Rosanna är jätteglad över att hon inte rider fälttävlan men samtidigt jätteglad över att jag gör det. Då får hon ändå leva det tävlingslivet, som är lite mer spännande. Hon är jättestolt, säger Isabella.
– Hon brukar skoja om att det är hon som fött upp oss.

Förra året var Mowits tillbaka på Pihle Gård där han föddes, och tränade för sin riktiga uppfödare Maria Gretzer i samband med landslagsträning.

– Han är speciell för Maria då hon ägde både hans mamma och pappa. Hon tycker att det är jättekul att han går så bra, och att trots att han har förändrats så mycket är han fortfarande samma gamla Mowits, säger Isabella.

 Mer om Mowits:

SWB, valack, född 2001, e Feliciano, u Movistar, ue Moliere, uppfödare Maria Gretzer.

Meriter:

Intermédiaire I dressyr och 1,20 hoppning med Rosanna Lidbrandt.

Deltagit i kändishoppningen fyra gånger med bland annat ”Bygg-Matte” och Musse Hasselvall.

Silver i SM och guld i NM för juniorer i fälttävlan, vinst i CCI2* i Polen i maj i år med Isabella Lidbrandt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden