Hoppning
30 januari 2019 12:32
Ridsportplus

Landslagsryttaren borta tills i vår: ”Var helt oförberedd på det”

Oväntat långt uppehållJonna Ekberg skulle vara tillbaka i sadeln vid det här laget efter knäoperationen och hästarna väntade på henne i Florida. Läkarna gjorde dock en större operation än planerat och för Jonna väntar nu plötsligt flera månaders uppehåll.
– Läkarna hade inte ens nämnt innan att det var aktuellt, säger Jonna och berättar mer om läget.

Landslagsryttaren borta tills i vår: ”Var helt oförberedd på det”
Jonna Ekberg och 1,60-hästen Destiny van Schore i stallet i Falsterbo i somras. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Belgienbaserade Jonna Ekberg, som ofta syns i stora sammanhang och bland annat hoppade för Sverige i Nations Cup-finalen i höstas, blir borta från tävling under några månader. Hon siktar på att vara tillbaka på banorna i april, men egentligen skulle hon redan nu ha varit igång.

– Mina hästar är redan i Florida där jag skulle tävla dem i vinter, men nu blir det inte så. Det har blivit lite rörigt, inte minst för min chef, men som tur är har jag bra kollegor så det löser sig, säger Jonna.

Bakgrunden är en planerad knäoperation som gjordes i Belgien, just efter att Joanna hade varit hemma i Sverige och tävlat på Friends Arena.

– Jag hade en förslitningsskada med skadat brosk bakom knäskålen. Jag har känt av det i flera år och det har bara blivit värre. Jag började bli stressad av att jag avlastade det onda vänsterbenet i sadeln, och det var dags att ta hand om skadan. Det var perfekt läge att göra det i december och sedan kunna vara igång igen några veckor senare.

Besked dröjde

Läkarna utlovade en rehabiliteringstid på ungefär tre veckor, vilket teamet utgick från gällande bland annat Floridaplanerna. När Jonna vaknade efter operationen fick hon veta att en större operation hade genomförts.

– De tyckte att knäskålen satt för tight och hade släppt på ett ligament, och alltså skurit i det. Operationen är inte misslyckad eller något sådant, men det blir en mycket längre konvalescens – fyra, fem månader totalt.
– Det som känns konstigt är att läkarna inte alls hade nämnt det här för mig innan och jag var helt oförberedd på det.
– Jag har tänkt mycket efteråt och vad jag och andra kan lära mig av det. Man ska vara noga och dubbelkolla en extra gång innan operationen, säger Jonna och berättar att det var tufft att vakna upp och få ett sådant besked.

150jonnaekbergdolitairert
Dolitaire Chavannaise och Jonna tävlade på Friends undre första advent. Foto: Roland Thunholm

Hur lång tid läkningen väntades ta fick hon ingen klar information om i Belgien. Förbundet och förbundskapten Henrik Ankarcrona har hjälpt henne med en svensk läkare och då blev det slutligen raka rör.
– Innan dess tänkte jag hela tiden att ”nästa vecka kan jag nog rida igen”, men nu vet jag att det blir rehab i åtminstone tre månader till, säger Jonna.

Kämpar på

Något flera månader långt riduppehåll har 29-åriga Jonna inte haft innan. Hon är van vid att vara ständigt på resande fot och att tävla nästan varje helg året runt, men nu är vardagen desto långsammare.

Stephex Stables är ett stort företag och Jonna kommer troligen att exempelvis hålla mer träningar under tiden hon inte kan rida. Hon är tacksam över skickliga kollegor som rider henne hästar, men önskar att hon inte hade behövt deras hjälp.
– Jag vill ju förstås hellre kunna rida hästarna själv. Jag älskar verkligen att rida och saknar allt enormt mycket, både ridningen och att vara med hästarna, säger Jonna.

Jag älskar verkligen att rida och saknar allt enormt mycket, både ridningen och att vara med hästarna

Även om inledningen av 2019 inte blir som planerat är Jonna positiv och understryker att det finns många som har det värre, och att det finns ryttare med betydligt svårare skador. Hon satsar fullt ut på sin sjukgymnastik och är på gymmet varje dag.

– Det är bara att kämpa på – jag måste få tillbaka all styrka jag har tappat och vara redo när det väl är dags att rida igen, säger Jonna som ser fram emot tävlingscomebacken.
– Ingen lär vara mer motiverad än jag.

Ridsport, Show
I april hoppas Jonna på att vara tillbaka på banorna med nyvunnen styrka i det opererade benet. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden