Dressyr
25 november 2021 15:12

Landslagstränaren får sluta – trots framgångar

TränarbyteNathalie zu Sayn-Wittgenstein har lett de danska dressyrryttarna till stora framgångar. Trots det får hon sluta.

Landslagstränaren får sluta – trots framgångar
Nanna Skodborg Merrald är en av dem som får ny tränare. Arkivbild. Foto: FEI/Liz Gregg

Nathalie zu Sayn-Wittgenstein blev landslagstränare för det danska dressyrlaget 2017. Danmarks lag vann silver på EM 2017, kom sjua på VM 2018, femma på EM 2019 och fyra på OS plus EM 2021. Nu lämnar hon laget när upplägget kring den danska dressyren förändras. Förbundet vill ha flera tränare knutna till sig i stället för en. ”Teamet ska fungera som sparringpartners till ryttarna och deras vanliga tränare. Vi tror på att knyta till oss inte bara en, utan flera toppresurser”, skriver Dansk rideforbund på sin hemsida.

– Vi ville fortsätta samarbetet med Nathalie som den del av det nya expertteamettyvärr valt att tacka nej till erbjudandet. Nathalie har gjort fantastiska insatser. Nivån på sporten inom seniordressyren har nog aldrig varit så hög som nu, och Nathalie har stor del i det. Vi hade hoppats få behålla henne som en del av vårt nya expertteam, men det har tyvärr inte varit möjligt, säger Morten Schram Rodtwitt, ordförande i Dansk rideforbund, i ett pressmeddelande.

När Eurodressage kontaktade Nathalie zu Sayn-Wittgenstein ville hon inte berätta om det var hon som inte ville förnya kontraktet eller om det var Dansk rideforbund som sa upp det.

– Jag har verkligen tyckt om att jobba med våra danska ryttare och att se deras framgångar under de fem åren som landslagstränare. Jag är väldigt stolt över vad de åstadkommit, sade Nathalie zu Sayn-Wittgenstein till Eurodressage.

Till danska Zibrasport equest säger hon:
– Det är tråkigt, men jag kunde inte se mig själv i det nya upplägget.

Vem som blir ny lagkapten för seniorerna är inte klart. Jobbet som lagkapten för U25, som Nathalie zu Sayn-Wittgenstein också haft, tas över av Dennis Fisker som därmed släpper ansvaret för ponnyerna. Vem som tar över som lagkapten för ponny är inte klart.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden