Sportnytt
1 juli 2019 17:44

Längre karenstid för lugnande medel

DopningLäkemedel med substansen xylazin får förlängd karenstid till sex dygn.
− Nyare studier har visat att substansen kan stanna kvar längre tid i hästens kropp än vi har utgått från tidigare, säger Peter Kallings, veterinär och dopingexpert.

Längre karenstid för lugnande medel
Ett lugnande medel har fått längre karenstid. Foto: Roland Thunholm

I dag den 1 juli börjar en uppdaterad lista gälla för karens- och förbudstider vid tävling med hästar. För läkemedel med substansen xylazin (Nerfasin vet., Rompun vet, Xylavet och Xysol vet.) förlängs karenstiden från 96 timmar till 6 dygn (144 timmar).
− Det är lugnande medel som används vid veterinäringrepp, och vi har justerat karenstiden eftersom nya studier visat att det kan stanna kvar längre i hästens kropp, säger Peter Kallings.

En annan nyhet är en tydligare skrivning om att bränning är en förbjuden metod.

Förtydligandet är en följd av att en veterinär och travkusk tidigare i år använde bränning i samband med behandling av en gaffelbandsskada, något Travronden var först med att berätta.

− Vi trodde det var en metod som inte längre förekom, och den rekommenderas inte i modern hästsjukvård, men nu har vi ändå valt att göra ett förtydligande, säger Peter Kallings, ledamot i Nordic Equine Medication and Antidoping Committee, NEMAC, som fastställer förbuds- och karenstidslistor för nordisk hästsport.

Här finns den aktuella förbuds- och karenstidslistan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden