Sverige
8 maj 2021 17:06
Ridsportplus

Ledningen lyssnade på medlemmarna – ändrade sig

FörbundsstämmanDet fanns fler kandidater till platser när förbundsstyrelsen skulle utses på stämman. Dessförinnan hade den sittande förbundsstyrelsen ändrat sig på flera punkter efter synpunkter från stämmodeltagarna.

Ledningen lyssnade på medlemmarna – ändrade sig
Ledamöterna i förbundsstyrelsen. Christina Holtenäs saknas på bilden.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När det blev dags för val på förbundsstämman omvaldes först Ulf Brömster till ordförande för ytterligare två år. Han var den enda kandidaten.
─ Man kan lite skämtsamt säga att det inte är mycket att välja på, sade stämmoordföranden Christer Pallin.

Sedan fanns sex kandidater till de fyra platserna i förbundsstyrelsen, och efter omröstning vann valberedningens kandidater Charlotte Palmstierna, Torbjörn Wahlborg, Per Bergström och Camilla Sjölund Lundevall, med röster i den ordningen.

Christerpallin (003)
Christer Pallin, ordförande vid stämman. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Så skulle ett fyllnadsval göras på två år.
─ Där måste det väljas en herre till för att följa kvoteringsregeln, konstaterade Christer Pallin, och meddelade att duellen stod mellan Göran Dalin och Thomas Törnkvist.

Riksungdomsmötet har utsett ungdomsledamöterna Sara Grelle, Stockholm och Johanna Forsman.

Kvar i förbundsstyrelsen sitter Helena Carlsson, Lennart Lindelöw och Christina Holtenäs.

Sektionerna valdes enligt valberedningens förslag. Annika Skoglund är ny ordförande i tävlingssektionen och Maria Eriksson i ridskole- och utbildningssektionen.

Olycksfallsförsäkringen ska utredas

Före valen hanterades ett antal motioner. Flera av dessa handlade om olycksfallsförsäkringen, och nu ska det utredas om det går att undvika att samma person betalar olycksfallsförsäkringen flera gånger om, om man är medlem i flera föreningar.
─ Kan vi flyga obemannade farkoster på Mars kan det inte vara omöjligt att säkerställa att bara en olycksfallsförsäkring per individ betalas, sade Helena Örtholm från Stockholms läns Ridsportförbund.

Hallands, Stockholms läns och Västergötlands Ridsportförbund ifrågasatte alla Folksams olycksfallsförsäkring, både priset och det faktum att personer som är medlemmar i flera klubbar får betala för en försäkring i varje medlemskap, eftersom det saknas samordning.

Systemen sätter stopp

Förbundsstyrelsens förslag var att motionerna skulle anses besvarade.

─ Jag kan hålla med om att vi kan önska mer av idrottens datasystem, men nu sätter de stopp, sade Christina Holtenäs från förbundsstyrelsen.

─ Jag får inte trefalt tillbaka vid en olycka om jag är med i tre föreningar. Det kan inte vara i vare sig föreningarnas eller förbundets intresse att betala samma avgift flera gånger. Kan vi flyga obemannade farkoster på Mars kan det inte vara omöjligt att säkerställa att bara en olycksfallsförsäkring per individ betalas, sade Helena Örtholm från Stockholms läns Ridsportförbund.

─ I den tidigare försäkringen fick varje traumarapport veriferas av föreningen. Dagens system
möjliggör att ridande som inte är medlemmar kan anlita försäkringen, påpekade Gunnar Larsson från Västmanlands Ridsportförbund.

Argumenten fick förbundsstyrelsen att ändra i sitt svar, och utreda frågan om vad som är möjligt att göra. Den ändrade inställningen sade stämman ja till.

Ändrade sig om registerutdrag

Förbundsstyrelsen gick också under pågående stämma motionärerna till mötes när det gällde registerutdrag från polisen angående tränare som inte anlitas regelbundet. Första budet var motionärernas förslag inte är genomförbart.

─ Vi kan inte avslå motionen för den har för högt symbolvärde, sade Helene Alpstig i Nacka Ridklubb.
─ SvRF äger licenserna och avgör vilka krav som kan ställas på tränare och funktionärer.
Man kan återkalla en licens, och har nu också beslutat att man kan neka licens, sade hon.

─ Det här är en otroligt viktig fråga. Ingen ska tveka på Ridsportförbundets ambitioner att skapa en trygg ridsport, sade Helena Carlsson i förbundsstyrelsen, som redde ut en del formalia kring detta med registerutdrag.

Ulf Foto Svrf
Ulf Brömster Foto: Svenska Ridsportförbundet

Därefter ändrade förbundsstyrelsen sitt svar och föreslog att stämman skulle uppdra åt förbundsstyrelsen att utbilda tränare och officiella funktionärer i ansvar vad gäller utdrag ur belastningsregister, samt att göra en översyn av rutiner som möjliggör att licensierade tränare och officiella funktionärer kan uppvisa ett begränsat registeruppdrag.

Detta beslutades också av stämman.
─ Vi vill sätta medlemmen i fokus. När vi gör rätt får vi nöjda medlemmar, och vi får fler medlemmar, sade Ulf Brömster vid stämmans avslutning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden