Hoppning
18 januari 21:29
Ridsportplus

Lindelöw matchar mot VM: ”Vi har stora förhoppningar”

SatsningEM-hästen Casquo Blue har lämnat stallet och samarbetet med Stall Zet har avslutats. Samtidigt laddar Douglas Lindelöw för VM. Med flera lovande hästar kvar i stallet och dubbla baser på gång satsar Fulltofta Showjumping allt. Ridsport har pratat med Agnetha Lindelöw om VM-satsningen och framtiden.

Lindelöw matchar mot VM: ”Vi har stora förhoppningar”
Douglas Lindelöw och Cheldon är uttagna till spetstruppen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i höstas som landslagsryttaren Douglas Lindelöw lämnade Sverige för att sätta upp en ny bas i Belgien. Gården var såld och flytten ingick i samarbetet med hästägaren Stall Zet.

I helgen berättade Douglas Lindelöw på sociala medier att EM-hästen Casquo Blue (OS val f-10 e Chacco-Blue-Carthago Z, uppf Gestuet Lewitz, äg Stall Zet) lämnat stallet och att samarbetet med travstallet därmed avslutas. Ekipaget har i flera år ingått i den svenska spetstruppen, där Douglas Lindelöw nu finns kvar med Cheldon (OS val f-09 e Chacco-Blue-Baloubet du Rouet, uppf Gestuet Lewitz, äg Stall Fulltofta).

Douglas Lindelöw driver sin verksamhet tillsammans med sin mamma, affärspartner och tränare Agnetha Lindelöw – under det nygamla namnet ”Fulltofta Showjumping”. Bägge befinner sig just nu på Sunshine Tour i spanska Vejer de la Frontera för att starta upp tävlingsåret med tio hästar under tre månaders tid.

Matchar fyra hästar mot toppen

Liksom Douglas uttrycker på Instagram är även Agnetha Lindelöw tacksam över det fleråriga samarbetet med Stall Zet. Beslutet att gå skilda vägar är helt odramatiskt.
– Stall Zet har just nu valt att enbart fokusera på travet. Det är alltid tråkigt när ett framgångsrikt och roligt samarbete tar paus eller avslutas, men vi har en stor verksamhet kvar som vi fortsätter att driva framåt. Vi är väldigt tacksamma för den tiden som varit, säger hon.

Hur ser ni på Cheldon som förstahäst?
– Det är en speciell häst med mycket kapacitet och vilja. Han har legat jämsides med Casquo Blue, de har växlat mellan att göra GP-starter och nationshoppningar, och det är Douglas häst i spetstruppen. Vid sidan av Cheldon har vi Casemiro CC (val f 11 e Cachas-Contender, uppf Jochen Ramcke, äg CC Holsteiner Breeding) som är en mycket fin häst. Han är både försiktig och väldigt ridbar, och vi är glada att familjen Pettersson vill ha honom hos Douglas.

– Dessutom har vi Eldoret PS (val f-12 e Eldorado van de Zeshoek-Balut du Rouet, uppf Gestuet Lewitz) som steppar upp i Grand Prix nu, och vi har också Charlie’s Way (val f-13 e Chacco-Blue-Robin Z, uppf Gestuet Lewitz). Båda är med i Ridsportförbundets talangutvecklingsprojekt. De har fina anlag och vi har stora förhoppningar på båda hästarna. De har väldigt fina kvaliteter.
– Det är de fyra som Douglas kommer att satsa på nu, berättar Agnetha.

Siktet är inställt på VM i Herning i augusti och uppladdningen har redan startat.
– Det är en anledning till att vi valde att åka tidigt till Spanien och vara här under lång tid. Med tanke på hur mycket som ställts in på grund av corona känns det extra bra. Sunshine Tour har många bra banor med riktigt bra banbyggnad. Det är ett bra sätt att starta upp för att verkligen vara i form när nationshoppningarna börjar. Rider man inomhus för länge tappar man nästan en månad i början av året, säger Agnetha.

Nya baser i både Europa och Sverige

Dessutom finns flera lovande unghästar i stallet.
– Vi har ett par fina yngre hästar som vi tror mycket på. Några är med här och några är kvar hemma i Sverige, där vi har dem hos olika ryttare.

Anläggningen som Douglas flyttade till i Belgien i höstas ligger utanför Liège och var under många år bas för Henk Nooren, som bland annat varit tränare för det svenska hopplandslaget. Nu flyttas Fulltofta Showjumping till en ny bas.
– Vi har fått en hel del erbjudanden men vi har inte landat i något beslut ännu. Vi vill att det ska ligga lite mer centralt – gärna någonstans i området Limburg som går in lite i både Belgien, Holland och Tyskland, säger Agnetha.

Dessutom håller man just nu på att bygga upp en ny gård i skånska Hörby – i samma område som den gamla basen Stall Fulltofta.
– Ända sedan vi sålde gården har planen alltid varit att bygga en ny anläggning, vilket vi håller på med vid sidan av där vi bodde innan. Där är tanken att vi ska ha våra yngre hästar och ta emot elever. Tävlingshästarna som reser mycket mår bäst av att vara baserade i Europa under vissa perioder, säger Agnetha.

Om ett år beräknas den nya svenska basen vara klar för inflyttning.
– Just nu är jag mest nere i Europa med hästarna, men när den nya gården är klar kommer jag att vara mest på den.

Ung ryttare i teamet

En viktig kugge i hjulet hos Fulltofta Showjumping är 20-åriga hopptalangen Michelle Cranning Hillgren, som vunnit flera SM-medaljer på ponny och bland annat varit uttagen till både NM och EM med Douglas tidigare topphäst Udermus.
– Michelle arbetar heltid och rider och tävlar våra unghästar. Hon är väldigt ambitiös och talangfull. Hon har två egna hästar med sig och sedan rider hon en 9-åring åt oss, som vi hoppas att hon ska rida lite nationshoppningar på, berättar Agnetha.

Att utbilda de yngre hästarna och träna elever är det som ligger henne varmast om hjärtat, vid sidan av mästerskapssatsningen med Douglas.
– Jag är väldigt engagerad i Michelle, jag tror att hon kommer gå långt.

Hur ser din vardag ut efter flytten från Fulltofta?
– I stort sett är jag här nere varannan vecka och tränar elever, och varannan vecka är jag i Sverige och tränar elever på hemmaplan. Det är väldigt roligt och jag trivs verkligen. Det är en lite annorlunda vardag, som både är kul och spännande.
– Det är bra att kunna vara i Europa när man vill utöva sporten på högsta nivå. Nya dörrar öppnas och nya möjligheter erbjuds. Sedan tror jag att både jag och Douglas är svenskar i själ och hjärta, men var sak har sin tid.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden