Hoppning, Ponny
8 mars 2019 19:10
Ridsportplus

Linn Arvidsson rider internationellt på både B-ponny och stor häst

Ung talangSmå som stora, unga som gamla – femteklassaren Linn Arvidsson rider och tävlar hästar och ponnyer i alla möjliga storlekar och åldrar. I år rider hon internationellt på både B-ponny och stor häst. Läs intervjun med den unga ryttaren om 1,30-debuten, medaljmål och framtid.

Linn Arvidsson rider internationellt på både B-ponny och stor häst
Linn Arvidsson tävlar hästar och ponnyer i de flesta storlekar. I år siktar hon på att rida internationellt både på B-ponny och stor häst. Här ses hon med Glenmoringe och Sting's Yaris. Foto: Privat/Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För några veckor sedan gjorde Linn Arvidsson debut i 1,30 på stor häst. Det var vid tävlingar i holländska Kroneberg, och Linn hade då kommit tvåa i en 1,10 och ridit med fyra fel i 1,20. Nu fanns möjligheten att prova en start i 1,30.
– Mamma tyckte det var för högt, men jag och pappa tyckte att man får ju ta och testa någon gång, säger Linn till Ridsport.
– Hemma har jag inte nollor i 1,20 så det räcker till 1,30, så man får ju passa på när man tävlar internationellt, förtydligar hon.

1,30-debuten slutade med ett hinder ned, och sammanfattningsvis var Linn mycket nöjd med tävlingarna i Holland. Egentligen skulle en internationell 1,30-debut inte vara något som väcker någon större uppmärksamhet, om det inte vore för att Linn är så pass ung och redan tar för sig även på stor häst.

Får börja i childrenklasser

Linn fyller 12 år i år och får äntligen börja tävla i childrenklasser, men rutin på stor häst har hon redan hunnit skaffa sig – förra året när hon var för ung för att rida som children startade hon helt enkelt i seniorklasser med familjens unga uppfödning Glenmorangie (SWB val f-12 e Cyklon-Landlord), då sex år gammal.

Ovanpå tävlingarna med stor häst satsar dessutom Linn för fullt med sina B-ponnyer, där hon i år siktar mot både SM och Nordiska mästerskapen.

Elmia 2018 Foto: Roland Thunholm Linn Arvidsson var felfri i grundomgången med båda sina B-ponnyer, här med Sting´s Yaris.
Med Sting’s Yaris har Linn Arvidsson bland annat ett lagsilver från NM, här ses ekipaget vid Elmia 2018. Foto: Roland Thunholm
SM ponnyhoppning Billdal
Med Eivor tog Linn brons vid inverkans-SM förra året. Foto: Fredrik Jonsving

Rider B- och C-ponny

Förra året ingick Linn i det svenska laget som tog nordiskt silver i Norge, då red hon Sting’s Yaris (SWF val f-06 e Kulltorps Yrrol-Bona-Fide), som hon också kom femma på vid inomhus-SM i Helsingborg. Vid utomhus-SM i Vetlanda tog Linn brons i inverkan på Eivor (sto f-07 okänd härstamning). Båda ponnyerna satsar Linn med för fullt även detta år.
– Jag vill helst ta medalj på SM och nordiska, säger Linn om årets planer med B-ponnyerna.

Utöver B-ponnyer och stor häst har Linn även två C-ponnyer. Dels den unga Trick or Treat (ASRP val f-14 e Dirco Hästak-okänd) som Linn siktar på att rida ungponny-SM med, och dels den betydligt äldre Yukon Gold (sto f-93 imp Irland) som Linn ska rida Sverigeponnyn i Scandinavium med.
– Jag var egentligen kvalad till Scandinavium med min andra C-ponny Rhystyd Olivia, men hon blev tyvärr sjuk och fick avlivas så jag fick kvala om med Yukon Gold, säger Linn.

Skövde, Grevagården Baltic Cup. Evelina Lindh, SVE och Yukon Gold var trea i GP-kvalet för C-ponnyer. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35 .
Med 26-åriga Yukon Gold ska Linn rida Sverigeponnyn i Scandinavium. Här ses Yukon Gold med en av sina tidigare ryttare, Evelina Lindh. Foto: Roland Thunholm

Yukon Gold har hunnit bli 26 år gammal och har en gedigen karriär bakom sig med flera olika ryttare. Hos familjen Arvidsson har hon funnits i fem år, och innan Linn började tävla henne tävlades hon av Linns bror Lucas Arvidsson – de ingick bland annat i laget som tog SM-silver på Strömsholm 2015.

Trick or Treat är däremot en helt ny ponny i familjen, han kom för bara tre månader sedan och är inte tävlad något alls sedan tidigare. Nu är siktet inställt på en första start nästa helg. Någon D-ponny har däremot inte Linn, och några planer på att skaffa en ponny i största kategorin finns inte heller.
– Nej när jag är klar med B- och C-ponnyerna går jag direkt över på stor häst, förklarar Linn.

Familjens egen uppfödning

Glenmorangie kallas till vardags för Glen, och han är uppfödd av Linns pappa Niklas Arvidsson. Far till Glen är Niklas tidigare tävlingshäst Cyklon 1038, som efter att Niklas sålt honom tävlats av irländaren Shane Sweetnam. Mamma till Glen är Dicta MB, som tillsammans med Emma Emanuelsson hade en mycket framgångsrik karriär med bland annat YR-EM och medalj i senior-SM.

Niklas har tagit flera föl på Dicta MB, men de avkommor han själv har behållit har tyvärr blivit för små för honom själv. Att Linn fick börja rida Glen var inte tänkt från början.
– Det var hon som frågade om hon kunde få prova honom förra året, även om han väl inte är den optimala childrenhästen då han både bara var sex år och han kan vara lite het och svår, säger Niklas till Ridsport.

Scandinavium 2004 Emma Emanuelsson och Dicta MB YR Krafft cup. Foto: Roland Thunholm Scandinavium YR Strömsholm 110605 Niklas Arvidsson och Cyklon 1083 var tvåa i GP-hoppningen. Photo: Roland Thunholm Code 718 35 Strömsholm juni 2011
Glens föräldrar är båda välmeriterade hopphästar. Linns pappa Niklas Arvidsson tävlade Cyklon, och Emma Emanuelsson tog mamma Dicta MB till bland annat YR-EM. Foto: Roland Thunholm

Målet i år för Linn är att ta sig till children-SM med Glen, och så hoppas hon kunna kvala honom till Falsterbo. Det är inte några unghästklasser hon tänkt rida honom i, utan Linn siktar på att rida Falsterbos childrenklass. Förutom Glen rider dessutom Linn ytterligare en stor häst, ett sto som heter Ciara Mia (RHEIN sto f-11 e Chirivell-Landfriese I) – egentligen var hon köpt till Lucas men blev för liten för honom.
– Den var ju köpt till Lucas så nu när han blev för lång är det tänkt att vi ska sälja den, säger Linn.

Det handlar mest om sitsen

Att rida individer i så olika storlekar är inte något större problem tycker Linn. Mest handlar det om sitsen.
– På Glen rider jag mest i lätt sits och använder inte så mycket ben, men på ponnyerna sitter jag mer och behöver hålla kontakten.
Vilken storlek som är roligast att rida kan Linn inte svara på – de är roliga att rida på olika sätt.
– B-ponnyerna är väldigt kul att rida, de har stor galopp och är lättare att svänga. Glen däremot kan vara lite svårare att svänga.

Linn går i femman och utöver skolan satsar hon helhjärtat på hästarna. Hoppningen tränar hon för pappa Niklas och mamma Jenny Arvidsson, och i dressyren får hon hjälp av Annelie Olsson.
– Målet är att bli en så bra hästryttare som möjligt, förklarar Linn.

Fakta

Fakta: Linn Arvidssons hästar och ponnyer

B-ponnyer:

Sting’s Yaris SWF val f-06 e Kulltorps Yrrol u Pretty Woman e Bona-Fide, uppf Stuteri Sting
Eivor sto f-07 okänd härstamning

C-ponnyer:

Trick or Treat ASRP val f-14 e Dirco Hästak u Ponyta e okänd, uppf Anne-Lie Fransson
Yukon Gold sto f-93 imp Irland

Stor häst:

Glenmoringe SWB val f-12 e Cyklon u Dicta MB e Landlord, uppf Niklas Arvidsson

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden