Hoppning
6 oktober 2019 15:10

Sverige slutade trea i Nations Cup

Uppdaterad 16:42Vilken fight det blev in till sista hindret när Nations Cup-finalen i hoppning avgjordes i Barcelona. Irländarna var ostoppbara, men Sverige tog en tredjeplats efter stabila ritter.

Sverige slutade trea i Nations Cup
Henrik von Eckermann var första svenska ryttare ut i finalen tillsammans med Toveks Mary Lou (arkivbild). Foto: Jenny Schwieler Staaf

Den tuffa finalbanan i spanska Barcelona är ritad av Santiago Varela och består av 17 språng över 13 hinder. Sverige startar som nummer fem av åtta nationer utifrån resultatet de fick i första omgången under torsdagen (läs mer om torsdagens omgång här). Årets Nations Cup-mästare i hoppning ska utses, möjligheten att kvala till OS ska avgöras och eventuella penningbonusar ska delas ut.

16:42: Sista ryttare ut är Belgiens Gregory Wathelet som rider MJT Nevados S. En felfri ritt betyder att Belgien tar hem segern, och det ser ut att bli en promenadseger när hästen helt plötsligt viker av vid sista hindret. Därefter blir det en rivning vid det nya försöket, och med tidsfel ovanpå det slutar det med 11 fel för ekipaget. Belgien slutar därmed på fyra fel och Gregory missar såväl sin del av penningbonusen och nationssegern. Irland vinner, Belgien kommer tvåa och Sverige tar hand om tredjeplatsen.

16:37: Colombias sista ryttare Juan Manuel Gallego slutar på åtta fel med Fee des Sequoias Z och det blir totalt 24 fel för Colombia. Frankrikes Kevin Staut och Urhelia Lutterbach river B-hindret i kombinationen och får fyra fel. Totalt 12 fel för Frankrike och en femteplats eftersom tiderna räknas mellan nationerna som slutar på samma antal fel.

Equestrian Sport
Peder Fredricson och H&M All In avslutade med fyra fel för Sverige (arkivbild). Foto: Roland Thunholm.

16:30: Världsfyran, tidigare Europamästaren, OS-silvermedaljören och Sveriges stora toppnamn i hoppningen Peder Fredricson är sist ut av de blågula ryttarna med H&M All In. En stabil och säker runda ger fyra fel, och Sverige slutar därmed på totalt 12 fel.

16:28: OS-platsen är klar, så det ser ut att vara en avslappnad Cian O’Connor som rider in som Irlands sista ryttare med PSG Final. Avslappnat och till synes plättlätt sätter de en nolla, och Irland slutar därmed på totalt ett fel. Nu har de satt press på belgarna. Nu dags för Sveriges sista ryttare.

16:25: Luca Marziani missar sin del av penningbonusen när det blir fyra fel med Tokyo du Soleil. Italien slutar därmed på totalt 12 fel.

16:23: Daniel Desusser och Scuderia 1918 Tobago Z är sist ut av de tyska ryttarna och sätter en fenomenal nolla. Daniel Deusser är därmed med och delar på penningbounsen eftersom han nollade även i torsdags, och Tyskland slutar på totalt 16 fel.

16:20: Världsettan Steve Guerdat lyckas inte sätta ytterligare en nolla med Venard de Ceristy utan rider ut med åtta fel. Schweiz slutar därmed på totalt 17 fel.

16:18: Frankrikes Mathieu Billot och Quel Filou 13 rider i mål på fyra fel, och Belgien avslutar tredjeryttarnas runda med Jérôme GueryQuel Homme de Hus som sätter ytterligare en nolla för de regerande mästarna. När tre fjärdedelar av startfältet ridit leder Belgien med noll fel före Irland på ett fel. Frankrike, Sverige och Italien har åtta fel.

16:13: Colombias Nicolas Toro får inte till det med Cinderella Z och det slutar på 12 fel. Därmed står det redan klart att det är Irland som tar hand om OS-biljetten.

Evelina Tovek på Dalila de la Pomme
Evelina Tovek och Dalila de la Pomme fick revansch för torsdagens ritt och slutade på fyra fel i  finalen (arkivbild). Foto: Jenny Schwieler Staaf

16:10: Evelina Tovek hade inte en strålande dag i torsdags, men i finalen går det betydligt bättre med Dalila de la Pomme. Det blir en rivning på C-hindret i trekombinationen, men överlag – vilken ritt! Fyra fel blir det för Evelina, och en härlig revansch för den första omgången.

16:08: Irlands Darragh Kenny har haft ett strålande meeting i Barcelona, och med Balou du Reventon är han felfri över hinder men åker på ett tidsfel. Därmed missar han sin del av penningbonusen, men vilket läge Irland har för den eftertraktade OS-biljetten i det här läget. Nu dags för Sveriges tredje ryttare.

16:04: Det blir en rivning redan på första hindret för Tysklands Christian Ahlmann och Take a Chane on Me Z, och totalt blir det 12 fel för den forna världsettan. För Italien gick Paolo Paini och Ottava Meraviglia di Ca’san G ut som nummer tre och det slutar på åtta fel för ekipaget.

15:59: Tredje omgången ut. Regerande Europamästaren Martin Fuchs rider Silver Shine och han visar publiken varför Schweiz är med i finalen – han sätter klassens fjärde nolla och jublar när han ridit över mållinjen.

15:46: Colombias Carlos Enrique Lopez Lizarazo och Ulhane de Conde har inte sin bästa dag, hästen verkar trött och river en lång rad hinder – totalt blir det 20 fel. Hermes Ryan gör sitt bästa under franska ryttaren Simon Delestre, men distanserna är inte optimala för den lilla hästen och det slutar med 12 fel för ekipaget. Belgien har plockat in Niels Bruynseels i laget och tillsammans med Jenson van’t Meulenhof är det så nära att det blir ytterligare en belgisk nolla, men det blir en rivning på allra sista hindret. När alla andraryttare ridit är Belgien, Italien och Irland i ledning med noll fel. Frankrike, Sverige och Colombia ligger på platserna därefter på fyra fel vardera. Nu blir det en kort paus innan andra halvan av startfältet rider.

Fei World Equestrian Gamesª Tryon Usa
Fredrik Jönsson med Cold Play lyckades inte leverera ännu en nolla. Det blev 16 fel i finalen (arkivbild). Foto: FEI/Martin Dokoupil

15:37: Sveriges andraryttare är Fredrik JönssonCold Play. Möjligheterna till penningbonusen grusas redan på hinder nummer tre när en bom faller. Sedan fortsätter bommarna dala mot marken och Fredrik går i mål på 16 fel. I detta läge är det Fredriks resultat som räknas bort för Sverige.

15:36: Irlands Paul O’Shea och Skara Glen’s Machu Picchu ser ut att kriga inne på banan och levererar en briljant runda som slutar med en nolla. Japp, Irland är med och fightas om OS-platsen, det är tydligt. Nu är det dags för Sverige igen.

15:33: Dags för lagens andraryttare. Schweiz får inte riktigt till det i den här finalen och Niklaus Rutschi får nio fel med Cardano CH. Tysklands Maurice Tebbel och Don Diarado är i och klonkar i en lång rad hinder men de flesta bommarna sitter som klistrade – de kommer undan med ett tramp i vattnet och till slut ett hinder ner och totalt åtta fel. Italiens Massimo Grossato lyckas dock krångla sig över alla hinder med Lazzaro Delle Shiavre och sätter klassens andra nolla. Jubel för Italien som därmed sätter sig i guldläge för OS-kvalet.

15:26: Regerande mästarna Belgien visar att de rider för att försvara sin titel. Olivier Philippaerts sätter klassens första nolla tillsammans med H&M Extra, och han blir även dagens första ryttare att rida hem sin del av penningbonusen på 100 000 euro eftersom han nollade även i torsdags. Efter att alla förstaryttare ridit är det endast Belgien som levererat en nolla. Irland, Sverige, Colombia och Frankrike fick fyra fel på sina första ryttare.

15:22: Colombia är den tredje nationen som rider för OS-biljett. Första ryttaren Rene Lopez Lizarado gör en riktigt snygg runda med Twig du Veillon, men får ett tramp i vattnet. Fyra fel blir även resultatet för Frankrikes Penelope LeprevostVancouver de Lanlore.

15:17: Först ut av de svenska ekipagen är Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou. Rundan är strålande men det blir en olycklig rivning på hinder nummer sju. Vattnet klarar ekipaget däremot av finfint, och Henrik går i mål med fyra fel. Henrik ser besviken ut, men det här är en tuff tävling och en ruskigt tuff bana, så fyra fel kan mycket väl komma att räcka långt idag.

15:14: Bommarna fortsätter falla. Italiens Lorenzo de LucaDinky Toy v. Kranenburg får 12 fel, men Irlands Peter Moloney lyckas gå i mål med bara en rivning på Chianti’s Champion och Irland ligger därmed inledningsvis bra till inför OS-biljetten, som Irland krigar om mot Italien och Colombia. Nu är det dags för Sverige.

15:09: Första nation ut är Schweiz som inte direkt får någon drömstart. Beat Mandli och Dsarie får mig sig bommar över en lång rad hinder och rider över mållinjen med 24 fel. Det är en svår bana, det är ett som är säkert. Även Tysklands Marcus Ehning får med sig några bommar med Pret a Tout och går i mål med åtta fel.

Svenska ryttarnas startnummer:

5. Henrik von Eckermann är först ut med Toveks Mary Lou (WESTF sto f-06 e Montendro I-Portland L, uppf Hubert Nienhaus)
13. Fredrik JönssonCold Play (OLD val f-08 e Contendro I-Argentinus, uppf Anneken Guido)
21. Evelina TovekDalila de la Pomme (SBS sto f-09 e Taran le la Pomme-Diamant de Semilly, uppf Haras de la Pomme)
29. Peder FredricsonH&M All In (SBS val f-06 e Kashmir Van Schuttershof-Andiamo Z, uppf Bas Huybregts).

Banskiss
Laguppställning och startlista
Liveresultat
Livesändning FEI TV

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden