Hoppning
3 oktober 2019 17:15

Sverige vidare till söndagens final

FinaldagsDe svenska ryttarna levererade tre stabila rundor under torsdagens inledande klass av Nations Cup-finalen i Barcelona. Med totalt nio fel tog Sverige hem tredjeplatsen och är med god marginal med till söndagens finalklass.

Sverige vidare till söndagens final
Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou, Peder Fredricson/H&M All In, Eelina Tovek/Dalila de la Pomme och Fredrik Jönsson/Cold Play rider i torsdagens klass i Barcelona. Foto: Roland Thunholm

Finalen av hoppningens Nations Cup är igång i spanska Barcelona. 18 lag startade i torsdagens 1,60-hoppning, där de åtta främsta lagen gick vidare till söndagens finalklass – nationerna som inte tar sig till finalen rider Challenge Cup under lördagen.

Utöver själva Nations Cup-tävlingen står dessutom den sista OS-biljetten i hoppning på spel under denna tävling – den nation som ännu inte är kvalad och som får den högsta placeringen vid Nations Cup-finalen i Barcelona får en biljett till Tokyo. Colombia, Irland, Italien, Norge, Portugal och Spanien var nationerna som jagade en OS-biljett.

Sverige hade startnummer fyra i klassen, och först ut i det blågula laget var Henrik von EckermannToveks Mary Lou (WESTF sto f-06 e Montendro I-Portland L, uppf Hubert Nienhaus). Stoet hoppade fint på vattnet men fick en rivning på en oxer och ekipaget drog på sig ett tidsfel. Fredrik Jönsson gick ut som andra svenska ryttare och levererade en felfri runda med Cold Play (OLD val f-08 e Contendro I-Argentinus, uppf Anneken Guido), medan tredje ekipaget Evelina Tovek och Dalila de la Pomme (SBS sto f-09 e Taran le la Pomme-Diamant de Semilly, uppf Haras de la Pomme) drog på sig 17 fel – hästen såg stark ut för Evelina.

Sist ut bland de svenska ryttarna red Peder FredricsonH&M All In (SBS val f-06 e Kashmir Van Schuttershof-Andiamo Z, uppf Bas Huybregts) som levererade en snygg runda, men en bom föll vid ett rättuppstående. Totalt blev det fyra fel för världsfyran och de tidigare europeiska mästarna, vilket gör att Sverige slutar på totalt nio fel i torsdagens klass vilket räckte till tredjeplatsen och en finalbiljett till söndagen.

190514_belgien_nationsfinal2018_fei_wb
Belgien vann finalen av FEI Nations Cup förra året – nu vann de den inledande klassen under torsdagen. Foto: FEI/Jim Hollander

Torsdagens lagtävling vanns av glödheta Belgien – regerande Nations Cup-mästare och nybakade EM-vinnare. Frankrike kom tvåa och på delad tredje plats med Sverige kom Colombia. Med till finalen kom även Irland, Tyskland, Schweiz och Italien.

Retfullt blev det för värdnationen Spanien som för första gången någonsin var nära att ta sig till den slutliga finalen. De slutade på nionde plats med lika många fel som åttan Italien med några tiondelars sekund långsammare.

Alla nationer startar på noll i finalen rids klockan 15.00 på söndag, och Colombia, Irland och Italien är nationerna som även rider om en OS-plats i finalklassen.

Startordning
Resultat
Livesändning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden