Sverige
20 januari 2022 06:20

Lösdrift kan lösa flera av hästnäringens utmaningar

Tufft lägeBrist på hästskötare, skenande bränsle- och elpriser och fattigare kunder. Hästnäringen börjar det nya året i en uppförsbacke som heter duga. "Det behövs en rensning när det gäller både hästägare och hästföretag", säger hästrådgivaren Margareta Bendroth.

Lösdrift kan lösa flera av hästnäringens utmaningar
Lösdriftsanläggningar finns hos cirka 21 procent av landets hästföretagare. Detta enligt Jordbruksverkets undersökning Hästhållning i Sverige 2016. Foto: Jeanette Flensburg

Att driva hästföretag och vara hästägare är en större utmaning än någonsin. Höga bränsle- och elpriser, sämre privatekonomi för kunderna samt svårigheter att få tag i hästskötare är några av faktorerna som försvårar ekvationen. Nu börjar det bli dags att agera, menar Margareta Bendroth som är hästrådgivare på Hushållningssällskapet Sjuhärad.

– Jag kan låta krass men det behövs en rensning när det gäller både hästägare och hästföretag. Många företag behöver tänka om eller lägga ner. Nu är det skarpt läge, men det innebär också att det finns en möjlighet att förändra arbetssätten, säger hon i en intervju med ATL.

Hon tror att färre kommer att äga häst i framtiden – fler kommer att gå över till att vara medryttare eller rida på ridskola. Hon spår också en strukturell förändring inom hästnäringen som kommer att påverka både arbetssätt och hur man håller hästar.

En rationalisering är oundviklig – fler hästar på lösdrift är en del av lösningen, menar Margareta Bendroth. Att sköta en lösdrift tar nämligen cirka en fjärdedel så lång tid jämfört med ett stall med boxar. Att hålla hästar i lösdrift förespråkas också ur ett djurvälfärdsperspektiv.

Läs hela artikeln här – länk till ATL (låst artikel).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden