Dressyr
30 augusti 2021 15:35
Ridsportplus

Louise Etzner Jakobsson: ”Det här är en familjemedalj”

ParalympicsNy häst, och ett benbrott sju veckor innan start - inte ens Louise Etzner Jakobsson, som ridit hem mängder av mästerskapsmedaljer, trodde att det skulle kunna bli ytterligare en OS-medalj. Men i dagens kürfinal på Paralympics klaffade det mesta för henne och Goldstrike B.J.

Louise Etzner Jakobsson: ”Det här är en familjemedalj”
Louise Etzner Jakobsson och Goldstrike B.J. bärgade ett silver till Sverige på Paralympics. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Jag har nog inte fattat det här ännu, säger en glad Louise Etzner Jakobsson när Ridsport når henne en stund efter silverritten.

61-åriga Louise har flera EM-medaljer och red hem ett brons på Paralympics i Rio sist det begav sig. Men i år var inget som vanligt – för ett år sedan lämnade hon tillbaka sin rutinerade mästerskapspartner Zernard till sin ägare, och Louise stod utan en eventuell OS-häst. Räddningen kom genom ett samarbete med ägaren till Goldstrike B.J., och i september förra året gjorde ekipaget sin allra första start tillsammans.

Dessutom satte ett benbrott käppar i hjulet för Louises uppladdning inför Tokyo-resan, så ett OS-silver smäller betydligt högre än det brons hon redan har i samlingen.
– Ja efter omständigheterna är det här egentligen många steg upp, väldigt många steg upp, konstaterar hon.

Kunde du ens föreställa dig att det skulle gå så här bra med en så pass ny och orutinerad häst?
– Nej nej nej, jag kände bara att jag kan inte ställa sådana krav. Mitt mål var att ta mig till final, och där hade jag en förhoppning om att vara i topp fem. Jag har inte vetat hur han står sig i konkurrensen, den är stenhård. De andra har ridit sina hästar i ett antal år och det är jättefina hästar, som har presterat fantastiskt bra. Jag har inte förväntat mig något alls, utan det här är en väldigt positiv överraskning.

”Jädra häftig känsla”

I det individuella programmet, som reds i torsdags, blev det en fjärdeplats för ekipaget – något som Louise var nöjd med. Men idag spände hon bågen.

– Küren är mitt program, och det flöt på så himla bra idag. Han tycker alla filmkameror är rätt läskiga, och det finns två monitorer som räknar ner tiden till start – när det var mörkt ute i torsdags lös de väldigt mycket och det gjorde honom spänd. Idag var de inte så synliga i solljuset, så han var mer avspänd idag, berättar Louise.

– Han var med mig hela tiden, det var en så jädra häftig känsla inne på banan – att man kan rida ett program och bara njuta, det var helt underbart.

Hett i Tokyo

Temperaturen ligger fortfarande högt i Tokyo – på måndagen var det 35 grader i skuggan.
– Jag har inte märkt av det alls, när hästen går så bra så sitter man bara där och har det mysigt, menar Louise.

OS-ryttarna upplevde att värmen inte var något större problem, utan snarare hade en bra inverkan på hästarna – något även Louise upplevt.

– Goldstrike har varit väldigt mjuk och fin i kroppen under hela tiden här, mjuk i musklerna. När jag kom ut efter min ritt idag så fick de dock kyla honom ordentligt, han hade rätt hög puls. Men annars har han hanterat det väldigt bra. När man rider fram får man lägga in många skrittpauser, man kan inte rida fram som man brukar. Men jag har inte behövt rida fram så mycket heller, för han har känts så fin.

Louise har sällskap och hjälp av yngsta dottern Hanna i Tokyo, och hemma hejar dottern Lisa – tillsammans har de båda hjälpt Louise att hålla igång Goldstrike medan Louise har läkt sitt benbrott.
– Vet du, det här är en familjemedalj. Hela min familj har varit involverade i det här.

SVT Sport filmade Louise precis när medaljvalören blev klar, spana in det härliga klippet nedan:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av SVT Sport (@svtsport)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden