Sverige
7 april 2021 11:37

Lyckas inte locka pojkar till ridklubben: ”Har svårt att se det som ett problem”

Jämställdhet i stalletFlera ridklubbar i Östergötland har svårt att locka in män och pojkar i verksamheten. Det visar en enkät som Corren har gjort. "Vi ser stallet lite som en fristad för tjejerna", säger Maria Grundström, ordförande i Linköpings Fältrittklubb.

Lyckas inte locka pojkar till ridklubben: ”Har svårt att se det som ett problem”
Linköpings Fältrittklubb välkomnar killar och tjejer lika mycket, poängterar ridskolechefen Josefin Linder. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: iStock

Linköpings Fältrittklubb och Mantoprsryttarna är två av de idrottsföreningar som brister i jämställdheten. Det visar en enkät som Corren har gjort. I bägge ridklubbarna består styrelsen nästan uteslutande av kvinnor samtidigt som flertalet av de aktiva i stallet är flickor och kvinnor.

– Vi har fokuserat mer på jämlikheten i stallet, hur vi ska locka olika typer av medlemmar på olika nivåer. Vi ser stallet lite som en fristad för tjejerna. Här väger vi upp annan idrott i samhället där killar är överrepresenterade, säger Maria Grundström, ordförande i Linköpings Fältrittklubb, till Corren.

– Ridsporten fyller en viktig funktion i hur vi håller kvar tjejer i föreningslivet så de kan fortsätta vara aktiva och i rörelse. Den här frizonen är jätteviktig. Det är så tufft i samhället idag, tjejer ska vara sminkade och se ut på ett visst sätt och det är mycket med sociala medier. Här i stallet får man vara som man är. Hästen dömer inte. Jag tror det är det som tilltalar många tjejer, att det är en liten frizon, på gott och ont, fyller ridskolechefen Josefin Linder i.

Att stallet är en frizon för tjejer är också något hon ofta hör från tjejerna själva.
– Det är många tjejer som mår dåligt, med ätstörningar, självskadebeteende och annan ohälsa. Det är höga krav i skolan och i samhället att man ska vara på ett visst sätt, men i stallet mår de bra. De säger att stallet är det enda stället som får dem att må bra.

Hon har svårt att se dominansen av tjejer och kvinnor som ett problem med tanke på hur det ser ut inom idrotten i stort.

Med anledning av Correns rubrik, ”Ridklubben om bristen på män och pojkar: ’En frizon'”,  har Smedstad Ridsportcenter valt att publicera följande på sin Facebooksida:

Ibland blir det inte så bra. Vi ser inte stallet som en frizon från killar och män som rubriken antyder. Vi ser det som en frizon från samhällets krav där relationen till hästen är det enda som betyder något. Precis som det står i artikeln är ridning är en av de mest jämställda sporterna där där alla tränar och tävlar på precis samma villkor. Vi har både killar och män som rider och ser gärna fler. Så varmt välkommen till stallet oavsett vilket kön du känner att du tillhör!

Läs hela artikeln hos Corren här (låst).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden