Dressyr
23 april 2019 18:43
Ridsportplus

Mads och Jimmie Choo Seq är tillbaka: ”Jäkligt skönt att vi är igång igen”

TillbakaDet har gått nästan ett år sedan OS-ekipaget Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq senast startade. Något som först troddes vara en hovböld satte stopp under en lång tid, men i går blev det en fjärdeplats i internationell kür.
– Än är det lite ringrostigt. Vi kan ännu bättre, säger Mads som är lycklig över att ha sin främsta häst på banan igen.

Mads och Jimmie Choo Seq är tillbaka: ”Jäkligt skönt att vi är igång igen”
Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq, här på OS 2016, gick ut först i det svenska Nations Cup-laget. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Just före SM förra året kunde Ridsports följare läsa att 2017 års silvermedaljörer Mads Hendeliowitz och Jimmie Cho Seq (Old, val f -04 e Sandro Hit-Don Schufro) inte skulle komma till start. ”En idiotisk hovböld”, för att använda Mads egna ord, troddes vara vad som åter spökade.

Det var dock vara värre än så och Jimmie kom att bli borta från tävlingsbanorna ända till den gångna helgen.
– Det visade sig vara en minifraktur i hovbenet. Vi fick god hjälp av Cosima (von Saldern) på Brunmåla och två veckor efter SM opererades Jimmie, säger Mads.

– Vi har låtit det ta tid och tagit det säkra före det osäkra. Vi har otroligt bra personal som har hjälpt till och Jimmie har bland annat gått på vattenband. Jimmie har varit duktig, men visst har han tyckt att den här tiden har varit tråkig – hästarna vill ju vara med, säger Mads.

Fyra i küren

Nu har en glad duo precis klarat av sin första tävling sedan april 2018. Comebacken skedde på en trestjärnig tävling i belgiska Sint Truden. Efter en Grand Prix på 66,717 procent avslutade de med en fjärdeplatsplats i küren på 70,99 procent.

– Det är jäkligt skönt att vi är igång igen. Det var ju ingen jättestor tävling, men väldigt härligt ändå.
– Än är det lite ringrostigt. Vi kan ännu bättre. Det fattas fortfarande lite grundstyrka, även om han kändes stark och fräsch, och det krävs lite inställningar så att säga. Den där ”fine-tuningen” på tävling är en färskvara – det är ju lätt att vara kung hemma, säger Mads och skrattar.

Ridsport.
Ekipaget då de kom tvåa på SM 2017. Arkivbild: Roland Thunholm

Tummen upp från veterinären

Ännu viktigare än resultatet är förstås att Jimmie är fräsch fullt ut. Mads berättar att röntgen visar att skadan är helt utläkt och att de redan har fått tummen upp på veterinärcheck efter helgens tävling.
– Det är alltid kritiskt med de första tävlingarna efter en skada, men allt ser väldigt bra ut.

Mads berättar vidare att han gärna skulle rida i danska Ålborg eller franska Compiegne härnäst.
– Vad som händer framöver beror på landslagsledningen, så jag ska diskutera med Bosse (förbundskapten Bo Jenå). Klart är att jag ska rida SM på Strömsholm. Det är alltid lika kul med hemmaplan, särskilt eftersom jag har jobbat där, och det är en fin tävlingsplats.

Du sa att ni är lite ringrostiga och kan mer. Hur mycket mer?
– Den nivån vi var på 2016 då vi var över 70 procent på många stora tävlingar – det är den nivån vill jag upp till igen.

”Inget jag är stolt över”

Tidigare i år gick Mads själv ut i ridsportmedia och berättade att han var misstänkt för grovt rattfylleri (läs mer om det här). Han valde att att berätta om det för att undvika spekulationer och ryktesspridning.

Hur har reaktionerna varit sedan dess?
– Blandade. Vissa stöttar och andra sparkar kan man säga.

Mads berättar att vidare förhör inte har hållits än, men att han tror att det blir inom en snar framtid och är beredd på den rättsliga process som kan komma att följa.

Hur påverkar det som skedde i Sälen dig nu?
– Det är inget jag är stolt över och jag tar konsekvenserna av det. Jag får ta den här processen som följer och det som händer därefter.
– Rent praktiskt innebär det att jag inte har något körkort, men jag har ett bra team så det fungerar ändå. Jag kan hålla isär det från ridningen och kan fokusera på mitt jobb.

Fler hästar på G

Du har ju andra hästar också, men hur känns det att ha förstahästen tillbaka?
– Helt fantastiskt. Jag har ett gäng som är precis under och förmodligen kommer att starta Grand Prix i sommar eller höst, men att ha Jimmie tillbaka är skönt. Det är mycket tävlingar och man behöver ett par uppsättningar hästar. Det låter hårt, men så är det.

Vilka kommer närmast efter Jimmie?
Autograf Q (SWB, f 2010, e Ampere-Jazz, uppf Nils-Gunnar Hansson) som vi har haft sedan han var föl och godkända hingsten Frans Andreo II 1289 (SWB, f 2009, e Sandreo-Weltmeyer, uppf Malin Isaksson) är de hästar som ligger närmast. Frans Andreo har också varit skadad, men är i full gång. Fiera Girl (36) (SWB, f 2010, e Faustinus-Rubinrot, uppf Malin Myrman), som gick unghäst-VM, behöver lite mer tid och erfarenhet, men kommer att bli riktigt bra.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden