Veterinärt
2 februari 13:28
Ridsportplus

Magsår är överraskande vanligt

HästhälsaSedan gastroskopi började användas på hästar har magsår uppmärksammats allt mer. Fler hästar än förväntat har ytliga magsår som kommer och går.

Magsår är överraskande vanligt
48 timmars fasta räcker för att ytliga förändringar ska uppstå i den vita delen av magslemhinnan. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En helt ny värld öppnade sig för veterinärerna när det började tillverkas så långa gastroskop att de kunde användas på häst. Den fina, kameraförsedda slangen förs ner genom näsborren till matstrupen och vidare till magsäcken. Genom fiberoptik kan hela magsäcken bli synlig.

De första undersökningarna gjordes på travare och galoppörer, som uppvisade hög förekomst av magsår. Då var uppfattningen att magsår främst var något som drabbade tävlingshästar i hård träning. Men andra undersökningar har visat att även vanliga ridhästar och ponnyer också har magsår. Ny forskning har konstaterat att hästar som vuxit upp i flock på Island, utan mänsklig påverkan, också har magsår, både ESGD och EGGD.

221215444_abfa4
En ny värld öppnade sig med gastroskopet. Foto: iStockphoto

Diffusa symtom

Tecken som kan tyda på magsår är minskad aptit, ruggig hårrem, nedsatt humör, återkommande mild kolik och sämre prestationer. Hur mycket hästen blir påverkad av magsår är mycket individuellt, vissa individer kan prestera bra trots kraftiga magsår, medan andra påverkas starkt av lindriga magsår.

71,6 procent av 81 islandshästar som vuxit upp fritt i naturen hade magsår i den övre, vita delen av magsäcken.

Det är inte ovanligt att föl utvecklar magsår i samband med att de behandlas för någon sjukdom. De kan då få diarré, gnissla tänder, salivera eller ligga ofta på rygg.

Kraftfoderpellets2-090106
Goda foderrutiner förebygger magsår. Foto: iStockphoto

Goda foderrutiner förebygger

Magsår uppkommer när magsyran blir frätande, vilket bland annat kan ske om hästen inte tuggar sitt foder tillräckligt mycket eller om det saknas fiberrikt foder i magsäcken.

Fri tillgång på grovfoder eller täta utfodringstillfällen är därför viktigt, liksom att alltid ge grovfoder före en kraftfodergiva.

Ston är betydligt känsligare än hingstar och har lätt för att få allvarliga magsår. Unga ston som pressas hårt är predestinerade för denna sjukdom.

Istock-478612486
Graderingen av magsår sker enligt ett internationellt femgradigt system, från 0 till och med 4, där de ytliga klassas som 1.

Ytliga sår kommer och går

I många fall orsakar de ytliga magsåren inga uttalade besvär. De uppkommer kvickt och kan försvinna lika snabbt, men de ska alltid tas som ett varningstecken på att något i hästens miljö är fel. Alla rutiner bör ses över.

Orsaken till EGGD är inte utredd ännu. I en färsk studie har såren knappt påverkats av vare sig skötselrutiner eller om hästen tränas eller lever fritt i naturen.

Hård träning

Hård fysisk aktivitet och stress kan också ha betydelse för uppkomsten av magsår, liksom bakomliggande sjukdomar. Tävlingsstall kan ha nytta av att införa middagsvila, så att det inte är oroligt i stallet hela dagarna.

Fakta

Förkortningar att känna till

  • EGUS
    Equs Gastric Ulcers Syndrome är ett samlingsnamn för magsår hos häst.
  • ESGD
    Equine Squamous Gastric Disease är den vanligaste formen och innebär sår i övre, vita delen av magsäcken. Såren kan vara ytliga eller mer djupgående och uppkommer när frätande magsyra stänker upp mot den kutana slemhinnan.
  • EGGD
    Equine Glandular Gastric Disease. Dessa sår finns i den röda delen av magsäcken eller vid nedre magmunnen. Tillståndet är ännu ganska outforskat.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden