Sverige
5 maj 2021 19:20
Ridsportplus

Makabert fynd i halmbal: ”Såg lite ragg”

HårresandeAtt någon av alla de stora hö- och halmbalar som pressas ihop runt om i vårt avlånga land kan innehålla oväntade upptäckter blev Helena Kralmark varse på onsdagen. "Plötsligt ser vi ett stort tryne", säger hon om det makabra fyndet som gjordes när hästarnas ligghall skulle halmas.

Makabert fynd i halmbal: ”Såg lite ragg”
Vildsvinet fyllde en skottkärra. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Helena Kralmark utanför Hässleholm gjorde ett makabert fynd när hon satte grepen i en halmbal under onsdagen. Efter att ha försökt få loss en tuva som satt lite hårt såg hon något mörkt i halmen.
– Jag tänkte att den var lite dålig och började undersöka vad det var. Då ser jag lite päls och känner att det luktar illa. Jag skriker på min sambo och säger att det är något dött i balen, berättar Helena för Ridsport.

Sambon tror henne inte riktigt, men drar i halmen med grepen.
– Då ser jag lite ragg och tror först att det kanske är en grävling. Men sedan kommer det fram en klöv – och när vi har fått bort lite mer halm ser vi plötsligt ett stort tryne, fortsätter Helena.

Klöven visar sig alltså tillhöra ett dött vildsvin av rejäla proportioner. ”Gigantiskt! Huvudet är typ 25 cm långt”, skriver hon till bilden på vildsvinet i skottkärran som hon även delat i Facebookgruppen Hästsnack – Stötta eller scrolla.

Kommentarsfältet är fyllt av förfärade och kräkfärdiga emojisar och kommentarer. Någon har hittat en platt råtta i en bal och en annan har grävt fram ett rådjursben. Även flera grodor tycks ha dykt upp i en hösilagebal, och lite mer oväntat – en oöppnad påse Gott & Blandat.

Part_1620223475370
Förhoppningsvis var vildsvinet redan dött när det pressades in i balen. Foto: Privat

– Vi var nog lite chockade båda två. Det var inte alls vad jag hade väntat mig. Jag har sett att andra har hittat djur i höbalar, och tänkt att man kanske får räkna med att det kan dyka upp en mus eller råtta, eller en orm. Jag har mest tänkt att bara jag inte hittar ett rådjurskid, men så var det ett helt vildsvin, säger Helena.

Ska provtas för smittor

Via Facebook har hon fått uppgifter om att fynd av sjuka eller döda vilda djur ska rapporteras in till SVA, vilket hon också har gjort.
– Jag fick svar i hästgruppen att man kunde ringa dit. SVA ville helst ha in hela djuret, men eftersom det väger mer än 20 kilo kunde vi inte skicka det. Så nu väntar vi på att distriktsveterinären kanske ska komma och ta ett prov, för att SVA ska kunna kartlägga eventuella smittor.

Hur vildsvinet har hamnat i balen finns det flera teorier om i Facebookgruppen. En person kommenterar så här:
”Har man en stor balmaskin så är det inte säkert att man märker att man får med ett djur, som detta vildsvin som väger max 80-90kg och vildsvin ligger å trycker tills det nästan inte finns utrymme att fly genom.”

”De gillar att ligga under ris och andra högar/strängar med halm, speciellt om det är halm av havre eller korn, de känner sig trygga där så är inte förvånad att den lyckas hamna där för att den också letade efter lite rester av havre/korn.”

”Var troligtvis självdöd”

– Troligtvis var den självdöd när den pressades i balen, annars hade den antagligen försökt ta sig därifrån. Det trodde de på SVA i alla fall. Annars känns det väldigt plågsamt att tänka på vad som har hänt, säger Helena.

Hon berättar att balen inte var helt nyöppnad. Lite halm hade redan använts till djurens ligghallar. På gården finns hästar, får och getter.
– Vi hade inte alls märkt något av vildsvinet, men nu har vi slängt all halm. Det är ingen fara och alla djur mår bra. Vi har också pratat med dem som vi brukar köpa hö och halm av, ingen vet hur det har gått till, men vi får en ny bal.

Fotnot: En risk med pressade hösilage- och halmbalar är just att döda djur, och även jord, kan bli inplastade i balen. Något som kan leda till tillväxt av bakterien Clostridium botulinum och orsaka den livshotande sjukdomen botulism. Upp till 90 procent av hästarna som drabbas dör. Botulism är dock ovanligt och kan förebyggas genom vaccinering.

Läs mer om botulism här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden