Hoppning
21 januari 2020 14:15
Ridsportplus

Malin Baryard: ”Jag hoppas att vi kan hitta tillbaka”

ÅtervändareH&M Cue Channa är tillbaka hos Malin Baryard-Johnsson och nu väntar tävlingsdebut i helgen i spanska Oliva, för ekipaget som bland annat har ett OS och ett EM på meritlistan. "Det blir spännande att se var vi står tillsammans", konstaterar Malin.

Malin Baryard: ”Jag hoppas att vi kan hitta tillbaka”
Malin Baryard Johnsson och H&M Cue Channa på OS i Rio 2016. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Som Ridsport rapporterade i förra veckan kom H&M Cue Channa (SWB, sto f-06 e Cardento-Robin Z, uppf Susanne Persson, äg Stuteri Arch) tillbaka till Malin Baryard-Johnssons stall i höstas.
– Hon kom direkt efter världscuptävlingarna i Oslo, det var Cue Channas sista start med Olivier Philippaerts. Så hon har varit hemma sedan dess, men hon har fått vila upp sig lite och återhämta sig, berättar Malin.

Skimmelstoet åkte till Belgien i augusti 2018, och tanken var att hon skulle säljas hos Philippaerts.
– Men det hände inte, och sedan har det inte funkat riktigt för dem. Så det var egentligen ett gemensamt beslut både från Olivier och oss, att hon skulle komma hem igen. De hade nog gjort sitt tillsammans, det gick inte så bra för dem det sista. Då var det bättre att hon fick komma hem, det är inte bra varken för Olivier eller hästen när det inte funkar.

Team London Knights - Olivier Philippaerts (BEL) on H&M Cue Channa ph.Stefano Grasso/GCL CANNES 2019 DOWNLOAD
Olivier Philippaerts och Cue Channa under sommaren 2019. Foto: Stefano Grasso/GCL/GCT

En av Malins favoriter

Är Cue Channa fortfarande till salu?
– Först och främst vill vi få fart på henne igen, så får vi se vad som händer. Tanken har ju varit att hon ska säljas, men då måste vi som sagt få fart på henne igen – så det återstår att se.

Hur glad är du att ha henne tillbaka i stallet?
– Jag tycker jättemycket om henne, jag hoppas att vi kan hitta tillbaka till det vi hade innan. Det har ju gått en tid nu så vi får väl se hur det går. Det ska bli spännande att åka ner till Oliva och se var vi står tillsammans.

Os 2016, Dag 13 Ridsport, Hoppning, Jumping
Malin har beskrivit ”Gullan” (Cue Channa) som en fantastisk häst som troligen har det största hjärtat av alla hästar Malin har haft. Foto: Roland Thunholm

Med i lastbilen till spanska Oliva, där flera svenska toppryttare valt att starta utomhussäsongen tidigt, har Malin fem hästar.
– Det är Cue Channa och ett gäng yngre hästar som åker. Indie (H&M Indiana) är kvar hemma och chillar ett tag till, så jag passar på att åka ner och testa vingarna på lite yngre förmågor. Det var ett par år sedan jag åkte utomlands så här tidigt, vi gjorde det när Cue Channa precis hade kommit, inför OS i Rio 2016.

Nya förmågor ska testas

Några av hästarna som åker med till Oliva är helt nya för Malin, andra är lite orutinerade och har ingen större tävlingsvana.
– Så det återstår att se i Oliva hur det utvecklar sig, meningen är att vi ska ta ett par steg framåt där nere. Det är första utomhustävlingen och första starten med mig som ryttare för vissa av dem, så vi kommer att hoppa lågt första helgen och sedan förhoppningsvis lite högre andra helgen.

Detsamma gäller för Cue Channa, som inte tävlat sedan i oktober.
– Hon får starta i de lägre klasserna och sedan får jag se hur det går, om jag låter henne fortsätta hoppa lite lågt och leka runt. Jag har ingen aning om hur det kommer att fungera, det är inte omöjligt att hon kommer att vara lite stark med mig – det är ändå en stark kille som har ridit henne nu. Det kommer nog inte vara som det var vid vår sista start, utan det blir nog lite annorlunda. Men det är bra att kunna göra ett antal rundor där nere och känna på det, se vad som händer. Det blir två arbetsveckor i Oliva, det är ingen njutning i Spanien direkt utan jag ska ner och slita lite, säger Malin med ett skratt.

Stall Baryard stannar i Oliva i två veckor, innan de beger sig hemåt igen.
– Det brukar räcka. Det är stor skillnad för våra svenska hästar att åka ner och gå två helger på stora utomhusbanor, de blir rätt trötta. Jag har varit iväg lite längre tid ett par gånger, men det brukar sällan bli bättre vecka tre och fyra, utan nästan tvärtom.

På frågan om 14-åriga Cue Channa kan bli aktuell som en eventuell OS-häst med Malin i sadeln, kommer svaret snabbt.
– Nej, Cue Channa är inget alternativ för OS i Tokyo, det känner jag inte. Däremot kan hon förhoppningsvis vara med och hjälpa till lite under året, vi vet ju att hon kan – men hon ska vilja själv också.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden